Klaus Iohannis: Starea de alertă va fi prelungită - VIDEO
Starea de alertă pe teritoriul României va fi prelungită, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, la finalul ședinței avută cu premierul Ludovic Orban, Raed Arafat, Nelu Tătaru și Raluca Turcan.
„Am finalizat o discuție de lucru importantă pe care am avut-o împreună cu Premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația epidemiologică, măsurile care se impun pentru perioada următoare și pot să vă comunic câteva lucruri.
Situația epidemiologică nu este bună. Ați văzut că am avut și astăzi peste 600 de persoane care au fost detectate cu COVID-19.
Este mult. Este foarte mult. Și, în acest context, dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejați-vă, protejați-vă și protejați și pe alții!
Purtatul măștii, păstrarea distanței sunt metode sigure pentru a opri răspândirea acestei epidemii. Respectați normele!
În aceste condiții, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ba crește iarăși, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Deci, starea de alertă va fi prelungită. Însă se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare.
Deci, nu se prevede acum introducerea de noi restricții, cum, din păcate, având această evoluție, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În acest context, totuși îngrijorător, dorim să continuăm măsurile care vor duce la revigorarea economică. Nu vor fi luate măsuri care inhibă economia. Guvernul are în pregătire – și o să prezinte la momentul oportun – noi și noi acte normative și hotărâri care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat. Revigorarea economică este extrem de importantă după această perioadă complicată prin care am trecut.
Și tot în legătură cu revigorarea economică este și discuția pe care o voi avea vineri și sâmbătă la Bruxelles, în Consiliul European. Este foarte important ca România să obțină o sumă cât mai consistentă pentru revigorarea economiei. Pentru asta mă voi lupta acolo – împreună cu mine toată echipa României.
În concluzie, starea de alertă continuă. Atenție, protejați-vă, protejați-i pe ceilalți! Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”
Ședința are loc în contextul în care starea de alertă ar putea fi prelungită cu 30 de zile. Guvernul se reunește miercuri pentru a discuta prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
De la ora 16:00 are loc și ședința Comitetului pentru Situații de Urgență în care se vor discuta propunerile pentru perioada următoare.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat de marți seară că va exista o prelungire a stării de alertă, în contextul numărului ridicat de noi cazuri de coronavirus.
Președintele Klaus Iohannis a criticat marți PSD pentru întârzierea de a trece prin Parlament legea privind carantina și izolarea pacienților confirmați cu Covid-19.
„Este foarte greu de luptat cu această boală și de aceea săptămâna trecută am spus „acum nu este momentul unor dispute politice, dacă vorbim despre combaterea acestei epidemii”.
De aceea, vă spun drept că sunt siderat de felul în care PSD a reacționat și reacționează în Parlament acum, când este în discuție o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea persoanelor bolnave și carantinarea persoanelor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Este o lege care a fost introdusă în Parlament în regim de urgență și toată lumea, pe bună dreptate, s-a așteptat să fie discutată în regim de urgență, fiindcă este nevoie de ea. Este urgentă nevoie de această lege.
PSD a venit cu argumente care pur și simplu sunt false”, declara, marți, Klaus Iohannis.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, tot marți, după discuțiile de la Senat, că legea arată diferit față de forma inițială.
„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, marți seară, după ședința Comisiei Juridice.
Social-democrații au refuzat săptămâna trecută să treacă prin Parlament proiectul de lege, acuzând „orori judiciare”, potrivit președintelui interimar PSD, Marcel Ciolacu.
Proiectul de lege a trecut inițial de Camera Deputaților, cu amendamentele depuse de PSD, dar proiectul a fost blocat în Senat.
Senatul ar fi trebuit să dezbată luni dimineață proiectul de lege, dar ședința a fost amânată de PSD, din cauza indeciziei politice a reprezentanților social-democrați.
La finalul ședinței PSD, Marcel Ciolacu declara că: „Nu a venit nici un om politic din PNL să susțină această lege. Raed Arafat nu e membru de partid. Pur și simplu el a venit și ne-a prezentat punctul de vedere ca specialist. Legea, cum a fost înaintată de guvern, nu a avut avizul Ministerul Justiției. Ea trebuie să aibă acest aviz. Nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție. Am vorbit cu colegii mei în CEX. Am o dezamăgire personală față de președintele Iohannis. M-aș fi așteptat să cheme toate partidele din Parlament și să fi avut o discuție aplicată. Această sustragere din spațiul public a președintelui și premierului e nepermisă”, a declarat Marcel Ciolacu.