Prohodul Domnului 2023. În slavonă „vdenie” înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În zona Transilvaniei, denia mai poartă și numele de „straste” care înseamnă patimă.

În Săptămâna Mare, Deniile se săvârșesc seara, începând cu ora 18:00. Scopul Deniilor este ca prin post, rugăciune, citirea Sfintei Scripturi, meditație și pocăință să scăpăm de toată răutatea și să devenim mai buni cu cei din jurul nostru.

La ce oră începe Prohodul Domnului?

La ce oră începe Prohodul Domnului?

[Sursa foto: Crestinortodox.ro]

La ce oră începe Prohodul Domnului?

În Săptămâna Mare, Deniile au loc în fiecare seară și sunt susținute de preoți.

Ultima zi, Vinerea Mare, este zi de doliu, fiind o zi aliturgică în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie. În dimineața zilei de Vineri din Săptămâna Mare, se scoate Epitaful din Sfantul Altar şi se aşează pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare.  

Tot în Vinerea Mare, credincioşii se închină şi trec pe sub masă, adică pe sub "mormântul Domnului".

Citește și: Recomandările preoților înainte de Sărbătorile Pascale. Ce spun aceștia despre femeile care nu se spovedesc și împărtășesc

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

La ce oră începe Prohodul Domnului?

La ce oră începe Prohodul Domnului?

[Sursa foto: Crestinortodox.ro]

Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Semnificația Prohodului

Denia Prohodului Domnului din Vinerea Mare cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe.

Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În România, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

În Denia Prohodului Domnului, cântarile sunt precedate de un verset din Psalmul 118, pentru că în acest Psalm se arată dragostea celui Credincios pentru Legea Domnului. Prin moartea Sa, Iisus cel Răstignit a dovedit dragostea Sa față de Legea Domnului împlinind voia lui Dumnezeu- Tatăl, prin ascultare desăvârșită față de El și prin înfrânare de la rău.

Citește și: Slujba de Înviere 2023: La ce oră începe?

La ce oră începe Prohodul Domnului?

La ce oră începe Prohodul Domnului?

[Sursa foto: Crestinortodox.ro]

Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare?

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, este o zi de doliu pentru toți creștinii ortodocși, în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se fac munci de niciun fel, nu se vopsesc ouă şi nici nu este bine să coacem cozonac şi pască în această zi de doliu.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

În popor se spune că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Unele persoane cred că dacă se scufundă în apă rece de trei ori în acesta zi vor fi sănătoși tot anul.

Citește și: Românii vor petrece vacanța de Paște la munte. Sezonul de schi a fost prelungit până pe 23 aprilie

Femeile nu coc pâine sau altceva în Vinerea Mare, pentru a nu arde mâinile Maicii Domnului, nu se coase, că să nu orbească, nu se țese, nu se toarce, nu se spală, pentru a nu o supără pe Sfânta Vineri. În această zi se afumă casă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru că ganganiile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi. Copiii adună flori de pe câmp pe care le duc la biserică.

Citește și: Noul trend de Paște: ouăle vopsite în vin roșu


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si