Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | La granița dintre viață și moarte

Sângerosul război de peste graniță pune pe fugă tot mai mulți refugiați. Bieții oameni se tem să nu sfârșească în bombardamentele nimicitoare. Cei care nu au apucat să părăsească orașele țintă nu mai pot pleca - spun cei veniți în România. Pe drumurile din Ucraina, oricine poate să cadă pradă soldaților ruși care nu par să aibă milă de nimic.

Diana Bostan,

Refugiați Ucraina.

[Sursa foto: istockphoto]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ne îndreptăm,în creierul nopții, spre vama Siret. De-a lungul șoselei e plin de mașini. Puțin mai încolo se ivesc primii oameni. Înfrigurați, istoviți de atâta drum, umblă dezorientați să găsească un refugiu. La un moment dat, dăm peste o mamă cu doi copii mici.

Cei ce trec granița trăiesc constant cu teamă

„Vă spun drept nu am dormit o noapte... cu grija în spate am stat în continuu!”, a spus o femeie.

Citeste si: Ucraina le promite bani militarilor ruși care se predau. Ce se știe despre primul schimb de prizonieri

O spaimă care nu poate fi simțită decât atunci când o trăiești. O spaimă care încremenește suflete. Și care nu a trecut. Biata femeie vrea să ajungă la soțul ei, în Belgia, dar a lăsat acasă un tată. Se gândește cu groază la asta!

„Chiar de persoana care îmi e cel mai frică e tatăl meu.. poate să ia arma în mână și să se ducă la luptă.

de asta mi-e frică!”, a a mai adăugat ea.

Înfofoliți în pături, așteaptă cu sutele să prindă un loc în autocarele care îi duc mai departe. Spre adăposturi sau spre granița din vest. Alții abia acum sosesc.

O dată ce au pus piciorul pe pământ românesc parcă simt o siguranță care le înseninează puțin fața. Doar că zâmbetul a inundat în lacrimi ori de câte ori își aduc aminte de infernul de peste graniță.

Este și povestea unei tinere studente la medicină

Tânăra e studentă la Medicină în Ucraina. Ultimii șase ani din viață i-a trăit acolo.

Citeste si: Cât de mare este puterea nucleară a Rusiei? Câte arme nucleare are armata lui Vladimir Putin

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Viața noastră e acolo. Viitorul nostru e acolo. O să fiu doctor. Anul acesta ar trebui să termin studiile!”, a spus ea.

„Trecem prin toate împreună, pentru că singur e greu!”.

Voluntarii români le-a făcut primirea cu ceai cald și mâncare și s-au putut adăposti puțin în corturile special amenajate pentru ei la graniță.

O nouă zi, o nouă provocare pentru aceste suflete

S-a luminat de ziuă peste vama Siret, dar nu a putut lumina chipurile oamenilor hăituiți pe care lesne pot fi citite lacrimile vărsate, întristarea și teroarea.  

Citeste si: Oamenii din oraşul predat de primar armatei ruse rezistă în fața atacatorilor: ,,Nu plecăm nicăieri, e oraşul nostru"

Un voluntar încearcă să liniștească un sărman copil speriat de tot ce a trăit în ultimele zile. E prea mic să înțeleagă cine și de ce a stârnit iadul peste ei.

Puțin mai departe, întâlnim o tânără mamă, care a fugit din calea bombardamentelor cu cei trei copii mici. Plânge de fericire că a putut să-l ia pe drum și pe cățelul familiei.

 „Sunt recunoascătoare că am putu să îl aduc. Îmi era atât de teamă că nu va veni!”, a spus ea.

Ar spune multe. Vocea tremură. Ochii se inundă în lacrimi numai când se gândește la ce a lăsat în urmă. Prieteni, cunoscuți, vecini, care ori n-au vrut să-și părăsească locuințele, ori nu au putut să evadeze din calea inamicului!

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Vor încerca să plece, dar în momentul ăsta e foarte greu. Nu poți să stai în casă, pentru că vin rachete, bombe... Dacă mergi cu mașina e la fel de periculos. Rușii trag cu arma nu doar după soldați, ci și după civili!” 

Femeile trec granița în lacrimi

O altă femeie trece granița plângând. Privește pentru câteva secunde înapoi cu sufletul strâns și merge mai departe spre corturile amplasate de autorități. Ne mutăm și în vama din Sighetul Marmației, unde ne lovește o imagine cutremurătoare.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune în caz de război. Rostește-o pentru vecinii noștri, ucraineni

Bunica de 75 de ani trece pe jos granița. Nu frica de război a mânat-o în România. A mai trăit astfel de vremuri grele și nu se teme. Altul e necazul. În Ucraina nu mai vin pensiile- iar biata de ea a rămas fără medicamente și fără mâncare...

„Din Ucraina, de unde pot fi? Numai de acolo. Doi feciori au murit, bărbatul mi-a murit. Nici să-mi iau leac nu am!” 

 „Să nu fie nimeni în război. Mi-e milă de coconii ăștia, că nu știu când nu ai ce mânca... Eu am trecut prin astea!”.

Peste tot, românii s-au mobilizat exemplar de câteva zile încoace. La granițe sunt tabere întregi cu mâncare caldă împărțită gratuit oricui, cu pături și haine groase, dar și cu mașini sau microbuze cu care să-i transporte mai departe pe refugiați. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI