Close sidebar
Close sidebar

"La menstruatie, ne spalam cu urina". Adevarul despre viata romancelor din lagarele din Siberia - Marta a fost trimisa acolo cand avea numai 16 ani

In perioada 1940-1948, in jur de 550.000 de romani au fost deportati in lagarele rusesti din Siberia si din Kazahstan, arata Vasile Soare in volumul "Prezenta Romanilor in Kazahstan – istorie si destin", citat de site-ul www.romania-rusia.info.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Printre acesti romani, s-a numarat si Magda Vasiliu, o femeie din Constanta. Avea 16 ani cand a fost arestat de rusi si dusa in lagarele din Siberia.

Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, Marta si-a dezvaluit povestea.

"Am ajuns la Polul Nord!", si-a spus ea cand a pus piciorul in Siberia. Au stat in carantina doua saptamani si apoi femeile din lagar au fost trimise la munca sub cerul liber. "Am indurat temperaturi de minus 40 de grade Celsius si uneori am infruntat geruri de minus 50 de grade Celsius. Te sufocai de ger!", spune ea.

Ziua de munca incepea la ora 6.00 si se termina pe inserat. La pranz, primeau o farfurie cu arpacas fiert. Niciodata mancarea nu era suficienta. "Stomacul ni se lipise de sira spinarii. Cine nu isi facea norma nu primea portia de mancare.

Munceam ca sa nu murim de foame. Daca stateai jos, incremeneai de frig", spune ea.

Citeste si: Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Porphyrion: Cele mai mari jeturi care erup dintr-o gaură neagră observate vreodată. Sunt de 140 de ori mai lungi decât Calea Lactee- antena3.ro

Zilnic, pe poarta lagarului ieseau carute pline de cadavre dezbracate. "Ma gandeam: «si eu voi fi acolo», apoi ma incurajam si imi spuneam ca acei oameni au murit pentru ca erau mai batrani, iar eu sunt tanara si nu o sa mor. 90% din cei de acolo au murit. Dar lagarul nu ramanea niciodata gol.

Se umplea cu altii. Se spune ca Raiul si Iadul sunt in cer, dar nu este asa. Acolo am aflat ca Iadul este pe pamant. Acolo am devenit atee. Mi-am spus ca Dumnezeu nu poate sa existe!", marturiseste ea. Dar conditiile indurate acolo aveau sa se razbune: Marta Vasiliu nu a putut avea copii. "Cum as fi putut fi mama cand, la menstruatie, ne spalam cu urina?", suspina batrana.

Citeste mai mult aici

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI