Close sidebar
Close sidebar

Acest lac fierbe. Apa are 95 de grade, iar cine se scaldă moare

Imagini inedite cu lacul care fierbe. Aici apa are 95 de grade, iar scăldatul e sinonim cu moartea.

Georgiana Balaban,

Acest lac fierbe și la propriu și la figurat.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe pământ găsim o mulțime de locuri speciale. Sunt anumite zone care merită vizitate măcar o dată. Există un lac din Dominica, o țară insulară din Caraibe, care fierbe. Lacul are 95 de grade Celsius, iar scăldatul e sinonim cu moartea.

Citește si: Locul în care şezlongul costă 20 de lei, ciorba de pește 12 lei şi berea 6 lei

Parcul Național Morne Trois Pitons, din Dominica, o țară insulară din Caraibe, este o zonă care are o activitate vulcanică semnificativă. Sunt 7.000 de hectare de parc cu cinci vulcani, un lac unic, a cărui apă fierbe, și zeci de izvoare termale.

Lacul, din Dominica, care fierbe.

Unul dintre cele mai încălzite lacuri din lume

Lacul din Dominica este, de fapt, o crăpătură în scoarța terestră care a fost cândva inundată. Potrivit UNESCO, crăpătura în care se află lacul care fierbe este formată în urma activității vulcanice din această zonă și este situată într-o depresiune care este plină cu apă de culoare albastru-cenușiu. Se înregistrează o temperatură de aproximativ 95 de grade Celsius la mal.

Citește si: Cât a ajuns să coste un weekend la Mamaia? Cea mai cunoscută stațiune de pe litoral duce lipsă de turiști

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Acest lac este încălzit de abur și gaze. Ele ies din crăpătura pe sub care curge lavă. Suprafața apei este învăluită într-un nor de aburi, iar apa care fierbe emite un sunet specific, un sunet unic în lume. Lacul care fierbe are diametrul de aproximativ 76 de metri pătrați și este al doilea cel mai mare lac care fierbe din întreaga lume, după Frying Pan (Tigaia), din Noua Zeelandă.

Celebrul lac a fost descoperit în anul 1875 de către doi englezi care lucrau în Dominica, țara insulară din Caraibe. Tot în anul 1875, un botanist contractat de guvernul de acolo și unul dintre descoperitorii lacului au fost însărcinați cu scopul de a investiga fenomenul natural de aici.

Imagini inedite cu lacul care fierbe.

Ei au măsurat temperatura lacului și au observat că este cuprinsă între 82 și 95 de grade Celsius la mal, însă nu au putut să măsoare ce temperatură se află în centrul lacului, deoarece căldura lacului era prea mare.

Citește si: VIDEO| Alertă în Barcelona! Un rechin, surprins aproape de o plajă. Decizia autorităților

Specialiștii au investigat lacul și au estimat că are aproximativ 60 de metri adâncime. Lacul este alimentat de precipitații și de două mici pârâie. Odată ce ajunge în depresiune, apa este încălzită de lavă până atinge punctul de fierbere.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Nivelul lacului care fierbe fluctuează în funcție de anotimpul în care se află, iar activitatea magmatică a acestuia scade. Lacul aproape că a dispărut complet după o erupție freatică care a avut loc în zonă în anul 1880 și care a format, astfel, o fântână de apă caldă și abur. O altă fluctuație a avut loc între anii 2004-2005, atunci când nivelul apei a scăzut cu 10 metri, dar apoi a revenit la normal într-o singură zi.

Citește si: Ce pot face românii ca să evite infecțiile digestive și alte boli atunci când merg în vacanțe. Dr. Adrian Marinescu ne sfătuiește| EXCLUSIV

Geologii au declarat că acest lac se află mult mai sus decât pânza freatică de aici, iar fluxul continuu de abur și gaze emise de intruziunea magmatică de dedesubt împinge apa spre suprafață, formând astfel lacul. De asemenea, potrivit geologilor, golirea lacului se face prin întreruperea fluxului de gaz. În mod similar, reluarea fluxului ar putea duce la reumplerea rapidă a lacului cu apă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI