Close sidebar
Close sidebar

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri la români

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare!

Alina Raducu,

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri la români


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Lăsata Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai importante și aspre posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului. 

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri la români

Potrivit calendarului creștin-ortodox, luni, 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului va începe marți, pe 15 noiembrie și durează pana pe 24 decembrie inclusiv. 

Postul se întinde pe o perioadă de 40 de zile până pe 24 decembrie inclusiv.

Pentru credincioși postul îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. Astfel că, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie.

Conform crestinortodox.ro, 21 noiembrie este considerată ziua când Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu.

Citeste si: Sf. Mihail și Gavril 2022. Pe ce dată se sărbătoresc în acest an

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri la români

Citeste si: Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva? Se sărbătorește în fiecare an pe 14 octombrie

În prima săptămână a Post Nașterii Domnului, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și în ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră.

Citeste si: Decizie fără precedent pentru proprietarii de case și terenuri. Noile măsuri care se aplică în toată România- kanald.ro

Citeste si: Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă- wowbiz.ro

Citeste si: Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat- antena3.ro

Zilele de sâmbătă și duminică a acestor săptămâni de post nu au dezlegare la pește, ci doar la ulei și vin. Se mai spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Însă, dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului. 

Există mai multe tradiții legate de sărbătoarea Lăsata Secului, care diferă de la o regiune la alta. 

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Una dintre tradițiile de Lăsata Secului este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare. 

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Obiceiul focurilor purificatoare este o tradiție ce se practică în Covasna odată cu Lăsatul Secului. Astfel, când se lasă seara pe dealuri se aprind focuri, cu scopul de a se purifica respectiva comunitate și de a alunga spiritele rele. 

Citeste si: Când începe Postul Paștelui în 2023?

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri la români

Obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide este întâlnit în Muntenia, acest obicei dă ocazia nurorilor să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Declarațiile lui Georgică Cornu au stârnit o reacție acidă din partea Marinei Almășan. Este oripilată de cele auzite: "Cum poate un om să ajungă să se umilească"- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat- antena3.ro

Tradiția mai spune că vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.

Citeste si: Ce minuni a făcut Sf. Parascheva? Rugăciune care te vindecă de boli

Un alt obicei de Lăsata Secului este ungerea ferestrelor și a porților cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.

Așezarea mesei către răsărit. În ziua în care se lasă sec, farfuriile și tacâmurile trebuie orientate tot spre răsărit, pentru sporirea norocului. Pe masă va sta o icoană, deoarece conferă un aspect sacru.

Folosirea feței de masă albă este un alt obicei, deoarece albul simbolizează puritatea și-i pregătește pe credincioși de venirea pe lume a Domnului Iisus. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, când familia se reunește. Potrivit tradiției, în mijlocul mesei se pun pâine și sare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI