Trei sărbători mari mâine în calendarul Ortodox. Sfântul Filip, Sfântul Grigore și lăsatul secului
Este sărbătoare mare în România. Mâine, 14 noiembrie 2020, este „Lăsatul Secului”. Se lasă post sec pentru Nașterea Domnului, iar românii de pretutindeni merg să-și viziteze nașii.
Trei sărbători mari mâine în calendarul Ortodox. Românii îl prăznuiesc Sfântul Filip, Sfântul Grigore și se pregătesc pentru lăsatul secului. Conform r ânduielilor bisericești se lasă sec în seara de 14 noiembrie, însă dacă acest eveniment ortodox cade miercuri sau vineri se va lăsa sec cu o zi mai devreme. Postul închinat Nașterii Domnului se va încheia pe data de 24 decembrie inclusiv.
Cine a fost Sfântul Apostol Filip
Sfântul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos. După Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină în Asia. Documente descoperite recent atestă faptul că Sfântul Apostol Filip l-a însoțit pe Sfântul Appstol Andrei în Schitya, Dobrogea de astăzi, pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.
În acest sens, prof. univ. dr. Emilian Popescu afirmă: „În cercetările mai noi s-a ajuns la concluzia că Sfântul Apostol Filip poate fi așezat lângă Sfântul Apostol Andrei ca misionari pe pământ românesc și, de aceea, pentru noi românii ziua aceasta este tot așa de importantă ca și aceea dedicată Sfântului Apostol Andrei.”
Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a născut în anul 1296 în Constantinopol.
Înzestrat cu abilități intelectuale și ambiție, Grigore a stăpânit toate subiectele de studiu care făceau parte la vremea aceea din cursul complet de educație superioară medievală.
Sfântul Grigore a trecut la cele veșnice la 14 noiembrie 1359. Potrivit tradiției, înainte de a face trecerea spre lumea veșnică, i s-a arătat Sfântul Ioan Gură de Aur, care i-a adresat cuvintele: „Spre Înălțimi! Spre Înălțimi!"
A fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. Moaștele Sfântului Grigorie Palama se păstrează la Tesalonic. Este prăznuit de două ori pe an: pe 14 noiembrie și în duminica a doua din Postul Mare.
Rugăciune către Sfântul Grigore
„Luminatorule al dreptei credințe, sprijinul Bisericii și învățătorule, podoaba monahilor, apărătorule cel nebiruit al teologilor; făcătorule de minuni Grigorie, lauda Tesalonicului, propovăduitorule al harului, roagă-te pururea să se mântuiască sufletele noastre.”
Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Constantin cel ce din Idra.
De lăsatul secului oamenii se adună în jurul meselor îmbelșugate, cărora le va duce dorul pe perioada Postului dedicat Nașterii Domnului. Acest port ortodox este asemănător cu postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de către Dumnezeu pe table de piatră.
Primele menţiuni legate de practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi de la episcopul Leon cel Mare al Romei.