Piesa Vlaicu Voda, pusa in scena de Teatrul Excelsior in Piata Constitutiei din Capitala, a beneficiat de nume mari pe afis, rolul principal feminin fiind interpretat de Lavinia Sandru – Doamna Klara-, ea dandu-i replica actorului Cristian Nicolae, cel care a jucat rolul lui Vlaicu.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Piesa pentru care s-a investit aproape jumatate de milion de euro este un exemplu de cum teatrul poate cobori din scortoase sali in strada. Ba chiar, cu ajutorul tehnologiei – scena de la Vlaicu-Voda fiind una care se rotea pentru a schimba decorurile, acestea fiind aranjate in jurul ei – interactivitatea crescand exponential.
Piesa, in sine, scrisa de Alexandru Davila, considerata o adevarata capodopera a dramaturgiei romanesti, a avut parte, in Piata Constitutiei, de tot ce ar putea cere, cel putin ca decoruri. Un sat medieval, construit de la 0, cu noua case, opt turnuri de aparare, patru ateliere de mestesugari, un han si o biserica (interpretare după biserica San Nicoara de la Curtea de Arges), sute de costume si masti populare, zeci de muzicieni (instrumentisti, cor si ansamblu arhaic), alaturi de sateni, strajeri, calareti, mestesugari (olari, pielari, sculptori in lemn si tesatoare) au reconstituit atmosfera tipic medievala. Iar decorurile completate de un joc surprinzator de consistent al Laviniei Sandru, cea care a interpretat un rol dificil, cel al Doamnei Klara, au facut ca spectacolul Vlaidu Voda sa fie aplaudat, in picioare, de sutele

de oameni adunati in centrul teatrului construit in Piata Constitutiei.


De altfel, inca de la inceput, spectatorii au si fost rasfatati. Astfel, la intrare le-a fost dat fiecaruia cate o pelerina care sa protejeze de racoarea si gazele insistente ale noptii, dar care sa si te introduca in atmosfera ludica. De altfel, acela a si fost momentul in care blitz-urile telefoanelor au inceput sa se vada precum licuricii, cu totii dorindu-si macar o fotografie astfel costumati.
Odata urcati pe scaunele amfiteatrului publicul, cu piesa in desfasurare, este rotit, la propriu, dupa fiecare scena, iar actorii se invart in toate cotloanele satului medieval. Corul a cantat live, dansurile au condimentat piesa si au evocat atmosfera secolului al XIV-lea, iar actorii s-au dat peste cap pentru ca totul sa fie perfect. Ultima scena, cea care reprezinta de fapt si punctul culminant al piesei, nu a mai avut nevoie de lumini. S-a bucurat insa de fundalul Palatul Parlamentului, de lumina ambientala a acestuia si, ormal, de replicile pline de patos ale actorilor.
Odata cu ultimile replici, actorii se retrag, in timp ce publicul este rotit, inca o data, la 180 de grade, spre punctul in care a inceput piesa, iar sutele de figuranti, se aseaza in fata publicului, apar actorii, iar publicul a aplaudat minute intregi reverentele facute de Lavinia Sandru si ale actorilor Teatrului Excelsior, cu totii zambitori si relaxati dupa reprezentatia data.

Lavinia Sandru, de la politica, jurnalism, la teatru si rolul Doamnei Klara in piesa Vlaicu Voda

Absolventa a Academiei de Arta Teatrala din Targu Mures in 1997 si fost deputat de Mureş, Lavinia Sandru a cochetat ani buni cu politica, orientandu-se apoi spre jurnalism, ea avand, in repetate randuri, talk-show-uri la diverse televiziuni. 
Vladislav I (n. 1325 – d. 1377) a fost domn al Tarii Romanesti intre 1364 şi 1377.

A fost fiul lui Nicolae Alexandru si al Klarei Dobokay (care provenea dintr-o familie de nobili maghiari) si frate al voievodului Radu I. Vladislav I este cunoscut si sub numele de Vlaicu Vodă, iar in timpul domniei sale sunt marcate cateva premiere pentru voievodatele romanesti, el fiind primul care a batut moneda, in argint, si in vremea lui apar si primele documente scrise in limba slava.

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Pierdere imensă în muzica românească. Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a murit- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si