Le Monde a publicat un jurnal de calatorie despre „frumusetea sacra a Romaniei”
Un „cimitir vesel”, paduri de pin, biserici de lemn si sate traditionale. Acestea sunt cuvintele cu care François Bostnavaron, jurnalist la cotidianul francez Le Monde, descrie o saptamana petrecuta in Romania.
„Aeroportul din Cluj Napoca nu este la fel de mare ca cel de la Roissy, ins ala fel de atragator. n cateva zeci de minute, formalitatile vamale sunt facute, iar Dacia închiriata intra în mainile noastre. Hotarati sa stergem toate cliseele care au fost atasate acestei tari latine, francofile si adeseori francofone, iata-ne porniti la drum într-o calatorie de o saptamana”, asa isi incepe jurnalistul aventura de o saptamana in Romania.
Sursa foto: lemonde.fr
Prima oprire a fost in satul Breb, de la poalele Muntilor Gutai, Maramures, unde jurnalistul viziteaza o biserica si unde se bucura de pensiunea Lucia care corespunde ”descrierii din jurnalul nostru de calatorie”, remarcand poarta traditionala sculptata în lemn, dar si primirea ”calduroasa si amicala” a proprietarilor, Lucica si Ioan.
A urmat o vizita la Sighet, unde a vizitat muzeul totalitarismului, dar si sinagoga în stil baroc si casa natala a lui Elie Wiesel, laureatul premiului Nobel pentru pace pe anul 1986 care trebuie vizitata de oricine ajunge aici, dupa parerea lui.
Calatoria a continuat la Cimitirul Vesel de la Sapanta. ” Acest oras este renumit pentru al sau «cimitir vesel». Este el cu adevarat vesel? În orice caz, merita un ocol. Seamana putin cu o asociere prolifica între un Douanier Rousseau local, un sculptor amator si un antreprenor de pompe funebre. Stan Ioan Patras, caruia i se datoreaza acest cimitor neobisnuit, semana putin cu toti trei la un loc”, mai spune jurnalistul de la Le Monde, potrivit Digi24.
A urmat o oprire la manastirea Barsana, iar noaptea a petrecut-o la Casa Balin din Botiza, un loc pe care jurnalistul l-a gasit „deosebit de tulburator”: „ Trei case din lemn în mijlocul unei livezi. Si întrucat ursul poate sa se aventureze uneori pe aici, te astepti în orice moment sa îl vezi aparand. Dupa o masa pregatita de gazde- supa, sarmale si placinta locala- a sosit timpul sa ne retragem si sa ne recuperam fortele în vederea unei plimbari montane de dimineata”.
Sursa foto: lemonde.fr
Jurnalistul a vizitat si cea mai veche biserica de lemn din Maramures, de la Ieud, dar si manadstirea Prislop, dar si manastirile Sucevita, Voronet si cea din Humor. Aventura lui s-a incheiat Cluj Napoca, un oras „cosmopolit si foarte conectat”.