" Legătura evidentă din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este o împlinire a proniei cerești", scrie Ioan Aurel Pop pe pagina sa de Facebook. El a adăugat că unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de „preoți cu crucea-n mână”, ca și Revoluția din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele orașelor "cu prapori în frunte".
Citeste si: Sf. Andrei 2020: Când se pune, de fapt, grâul la încolţit? Tradiţii
Președintele Academiei: Legătura din calendar nu e întâmplătoare
Președintele Academiei spune că la 1 decembrie 1918, românii și-au primenit sufletele de "cel rău":
"Viața noastră este credința noastră, care ne-a ghidat spre marele act de voință națională din 1918, când, la 1 Decembrie, ne-am primenit sufletele de „cel rău” și am cântat o „odă bucuriei”.
Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței, moștenirii clasice greco-latine și creștinismului, înseamnă a rămâne mereu noi înșine, adică români, în casa noastră numită România..", a mai scris Ioan Aurel Pop.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Ce se mănâncă de 1 Decembrie 2020?
De ce sunt alăturate în calendar sărbătoarea de Sf. Andrei și Ziua Națională
Sfântul Apostol Andrei, considerat Ocrotitorul României datorită faptului că a creștinat zona Dobrogei, este sărbătorit pe data de 30 noiembrie deoarece a fost ucis la 30 noiembrie anul 60, la Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, numită, în limba latină "crux decussata", de unde a rezultat denumirea de "Crucea Sfântului Andrei".
Ziua Națională a României, stabilită în Parlament încă din 1990, când a înlocuit sărbătoarea comunistă de 23 august, celebrează Marea unire din 1918. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a avut loc la 1 decembrie 1918 și a fost convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, la care au participat 1228 de deputați pentru a vota Rezoluția de la Alba Iulia, prin care se pecetluia Unirea Transilvaniei cu Regatul Român.