Legea "2 Mai", promulgată de Klaus Iohannis. Ce schimbări importante apar în sancționarea traficului de substanțe interzise?
Legea "2 Mai" a fost promulgată miercuri, 20 martie, de președintele Klaus Iohannis. Apar o serie de schimbări importante în sancționarea traficului și consumului de droguri ca urmare a accidentului cumplit din vara anului trecut din localitatea 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri și rănirea altor trei.
Author: Sorin Negru miercuri 20 martie 2024 , 15:10
Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, legea care aduce o serie de completări în materia sancţionării traficului de droguri şi a altor operaţiuni ilicite cu substanţe aflate sub control national.
Este vorba de decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, pentru modificarea Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum și pentru completarea art.
91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
Este o completare importantă a așa-numitei Legi „2 Mai” care prevede eliminarea posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere, în cazul traficului de droguri de mare risc.
Sunt aduse modificări și în sensul majorării cuantumului pedepselor în cazul traficului de droguri de mare risc și al traficului internaţional de droguri de mare risc.
"Evenimentul tragic de la 2 Mai a creat o emoție colectivă la nivelul societății și a determinat conștientizarea pericolului generat de creșterea consumului și traficului de droguri. Consumul este alimentat de trafic, fiind evidentă legătura de cauzalitate directă între intensificarea activităților de trafic de droguri și creșterea consumului. Cererea este susținută de ofertă", se spune în Expunerea de motive.
Legea promulgată prevede în mod expres că "nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor" legate de traficul de droguri de mare risc.
De asemenea, se precizează că "fapta persoanei care, fără a deține autorizație eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.”
Iată textul legii promulgate de președintele Klaus Iohannis:
Inițiatorii legii au explicat că, pentru descurajarea traficanților, se impune eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.
"Gradul de pericol social ridicat pe care îl reprezintă aceste infracțiuni trebuie sacționat în mod adecvat, pentru a preveni, a ocroti viața și sănătatea destinatarilor finali: consumatorii", se
mai spune în expunerea de motive a actului legislativ.
Valul de emoție publică declanșat de tragedia de la 2 Mai
Pe 19 august 2023, un tânăr de 20 de ani, Vlad Pascu, aflat sub influența mai multor substanțe interzise, a intrat cu mașina într-un grup de pietoni la 2 Mai.
În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.
Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche.
Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna septembrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psiho-active.
Într-un alt dosar, Vlad Pascu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, împreună cu părinţii săi, pentru trafic de droguri, pentru determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri.