In articol:
- Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Crăciun
- Legenda bătrânului care făcea cele mai frumoase jucării
- Legenda păstorului și a stelei călăuzitoare
Îmbrăcat în roșu, cu barba lungă și albăși o burtică simpatică, Moș Crăciun este, fără îndoială, cel mai iubit personaj al copiilor din întreaga lume.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Crăciun
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Crăciun începe cu Nașterea Domnului. Se spune că, într-o noapte friguroasă, Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile nașterii, a bătut la poarta lui Moș Ajun, cerând adăpost. Moș Ajun, fiind sărac, a refuzat-o, dar a îndrumat-o către fratele său mai bogat, Moș Crăciun.
Ajunsă la casa lui Moș Crăciun, Maica Domnului a fost întâmpinată de soția acestuia, Crăciuneasa. Deși îl știa pe soțul ei drept un om aspru și necredincios, Crăciuneasa i-a oferit adăpost în grajdul vitelor.
Când a aflat ce s-a întâmplat, Moș Crăciun s-a mâniat și și-a pedepsit soția, tăindu-i mâinile. Însă o minune a avut loc: Maica Domnului i-a vindecat Crăciunesei mâinile, iar Moș Crăciun, văzând acest miracol, s-a căit profund. În acea clipă, el a devenit „primul creștin”, promițând să-și răscumpere greșeala.
Citește și: Vacanța de Crăciun 2024 începe pe 21 decembrie. Când se întorc elevii la școală în ianuarie 2025?
Legenda bătrânului care făcea cele mai frumoase jucării
O altă poveste spune că Moș Crăciun a fost, cândva, un bătrân simplu care iubea să facă jucării pentru copii. Timp de un an întreg, el lucra în atelierul său pentru a crea cele mai frumoase jucării, pe care le vindea la un târg în ziua de Crăciun. Prețurile erau atât de mici, încât chiar și familiile nevoiașe își puteau permite să cumpere ceva.
Într-un an, după târg, bătrânul a zărit la fereastra unei case trei copii triști, care nu primiseră nimic de Crăciun. Din păcate, sacul său era gol. Atunci, printr-o minune, o jucărie a apărut pe fundul sacului. Bucuria copiilor a fost atât de mare, încât bătrânul și-a dorit să aducă daruri tuturor copiilor din lume.
Pe drum, el a întâlnit o căprioară rănită și, după ce a îngrijit-o, în semn de mulțumire, aceasta a făcut să apară o sanie fermecată trasă de reni. Tot atunci, hainele vechi și zdrențuite ale bătrânului s-au transformat în straie roșii, iar bătrânul a devenit Moș Crăciun, protectorul bucuriei copiilor.
Citește și: VIDEO „Copiii sunt foarte încântați”. Vacanță în țara lui Moș Crăciun
Legenda păstorului și a stelei călăuzitoare
O altă poveste îl descrie pe Moș Crăciun drept un păstor bătrân, însoțit de câinele său credincios. Într-o noapte geroasă, cei doi căutau un adăpost. Deodată, câinele i-a spus păstorului despre o stea strălucitoare care îi călăuzește spre ceva miraculos. Urmând steaua, au ajuns la un grajd în care o femeie și Pruncul Ei nou-născut se încălzeau lângă vite.
Văzând că femeia și Pruncul tremură de frig, păstorul și-a luat haina de blană și a așezat-o peste ei, sacrificându-și propriul confort. Dimineața, în lumina unei străluciri divine, păstorul a fost învăluit într-o lumină albă. Dumnezeu l-a răsplătit pentru bunătatea lui, dându-i menirea de a aduce bucurie și cadouri copiilor în fiecare an. Astfel, el a devenit Moș Crăciun, simbolul generozității și al iubirii.