Primăvara a sosit. Mărțișorul este vedeta zilei. Fiecare femeie va primi azi, cel puțin un mărțișor. De unde a pornit acest obicei?!

Conform miturilor din moși-strămoși, se spune că Soarele a venit pe Pământ cu un chip de fată frumoasă. Atunci un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul său, iar întreaga lume a fost necăjită. Când a văzut ce rău este fără soare, un tânăr viteaz a mers să caute fata și l-a învins pe zmeu.

Tânăra a urcat înapoi pe Cer, dar cu chip de Soare. Atunci a venit primăvara, iar oamenii au redevenit veselia. Cu toții au uitat, însă, de tânărul luptător care zăcea acum la palatul zmeului ucis. El a dus lupte grele pentru a-o salva pe fată.

Citeste si: Tradiţii de 1 Martie 2021: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc toată primăvara

Sângele cald al tânărului s-a scurs pe zăpadă, până viteazul a rămas fără suflare. Acolo, unde zăpada s-a topit au răsărit ghiocei, care au devenit vestitorii primăverii.

În România, mărțișorul este asociat și cu Dochia. Personajul mitologic care era prăznuit anual pe 1 martie. Cercetătorul Ion Ghinoiu a declarat că șnurul de mărțișor este o funie a timpului, de 365 sau 366 de zile. El afirmă că este toarsă chiar de legendara baba Dochia, când mergea cu oile pe munte.

La fel cum ursitoarele torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.

Legenda moldovenească a mărțișorului

În Moldova un alt mit expune o altă poveste interesantă despre mărțișor. Totul începe în prima zi din luna martie când frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat că într-o poiană, sub o tufă de porumbari, de sub zăpadă, răsare un ghiocel.

Frumoasa a decis să-l ajute și a dat zăpada la o parte, apoi a rupt ramurile spinoase. Atunci Iarna s-a înfuriat și a chemat gerul și vântul să distrugă micuța floare. În acel moment, Primăvara a vrut să protejeze ghiocelul așa că l-a acoperit cu mâinile ei. Însă, s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut peste floare şi a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpada albă.

Citeste si: La mulţi ani de 1 Martie 2021: O primăvară frumoasă

S-au făcut cercetări arheologice în România care au scos la iveală lucruri nebănuite. S-au găsit amulete asemănătoare cu mărţişorul, datând din urmă cu aproximativ 8.000 de ani. Amuletele reprezintă nişte pietricele perforate şi purtate la gât sub formă de coliere. Pietricele amuletelor erau vopsite în alb şi roşu, aranjate alternativ.

Albul și roșul erau culori foarte iubite în acea perioadă. În acele timpuri, venirea noului anotimp era așteptată cu sacrificii umane sau cu animale, pentru a îmbuna zeii. În ritual, roşul sângelui era asociat cu viaţa, fertilitatea, adoraţia şi sacrificiul, iar albul era legat de puritatea zăpezii, a gheţii şi a norilor. Astfel, albul şi roşul, puse laolaltă, ar semnifica dorinţa despărţirii de iarnă.

1 martie felicitări. Mesaje de 1 martie model. 1 martie 2021 mărțișor

„Un buchet de ghiocei si o primavara superba pentru o persoana mai speciala decat toate anotimpurile!”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Un buchet de ganduri bune, un amalgam de sentimente frumoase si o gramada de imbratisari… special pentru tine! La multi ani de 1 Martie!”

legenda mărțișorului martie 2021
Legenda celebrului mărțișor.[Sursa foto: Facebook]

„Natura a impletit din flori si din raze de soare martisorul fericirii, pentru ca eu sa ti-l pot oferi azi impreuna cu toata dragostea mea.”

„1 Martie reprezinta inceputul primaverii, anotimpul iubirii. Sa te indragostesti pasind prin raze, culegand ghiocei si impartind zambete…”

„Primeste primavara in viata si in suflet… deschide-ti aripile si incearca sa zbori… inchide ochii si incearca sa visezi… nu-i asa ca e minunat?”

„Toate florile din lume nu sunt de ajuns pentru tine. Tu esti primavara mea! Te iubesc!”

„Primavara sa iti aduca un martisor de sanatate, un ghiocel de noroc, o adiere calda de fericire, un norisor de iubire si un soare stralucitor asemeni sufletului tau.”

„Daca dragoste este dorinta de a da ceea ce este al tau altuia si de a simti fericirea acestuia ca si cum ar fi a ta, atunci cu siguranta ca te iubesc. As vrea ca acest martisor sa devina un simbol al renasterii sperantei in sufletele noastre si a bucuriei de a trai aceste clipe fericite de martie.”

legenda mărțișorului martie 2021
Simbolul primăverii.[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

„Firul alb inseamna sanatate, cel rosu, posperitate. Amandoua, impreuna, formeaza o cununa pentru succes si voie buna. La multi ani!”

„Aceasta primavara sa-ti aduca un martisor norocos, multe raze de iubire si calde adieri de fericire! La multi ani!”

„Ghiocei sa-ti rasara in suflet si sa-ti umple inima de fericire si bucurie! La multi ani!”

„Bucura-te de soare, bucura-te de ghiocei, bucura-te de frumoasele zile ale primaverii si primeste cu drag martisorul in sufletul tau! La multi ani!”

„Anotimpurile vin si trec, dar fiecare om pastreaza in sufletul sau un anotimp. Incearca sa pastrezi primavara. La multi ani!”

O primăvară frumoasă!!!

Citeste si: Horoscop zilnic luni, 1 martie 2021! Află ce zodie primește o veste neașteptată de Mărțișor!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si