Legenda Sânzienelor. Cine sunt Sânzienele și ce vrăji fac acestea
Anual pe 24 iunie 2021 românii celebrează Noaptea de Sânziene. Joi este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Află care sunt tradițiile și care este Legenda Sânzienelor.
Mâine are loc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul cunoscută drept „Drăgaica” sau „Sânzienele”. În religia creștin-ortodoxă se serbează ziua morții sfinților drept ziua lor de naștere. Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă. Ei se serbează și pe 23 septembrie, 9 decembrie și nașterea pe 8 septembrie, 24 iunie. Dar și alte evenimente din viața lor, precum Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Citeste si: Se spală de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, pe 24 iunie 2021? Mulți credincioși nu știu asta!
Mâine, pe 24 iunie 2021, au loc Sânzienele sau Drăgaica. Această sărbătoare este asociată cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și cu Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Sânzinele fac parte dintr-un străvechi cult solar. Denumirea acestora este preluată de la Sancta Diana- zeița silvestră. În vremea lui Dimitrie Cantemir, Sânzienele erau reprezentări fitomorfe și divinități antropomorfe. În popor ele duc cu gândul la ideea de femei frumoase, preotese ale soarelui, chiar divinități nocturne care se ascund prin pădurile întunecate, neumblate de oameni.
Citeste si: Sânziene 2019. Sărbătoare mare astăzi. Ce nu ai voie să faci
În cultul geto-dacic străvechi al Soarelui, ele erau reprezentate de către traci într-o horă. Oamenii le-au numit în popor „iele” pe zânele năstrușnice.
Ielele acestea sunt fecioare zănatice. Ele au puteri magice și o mare putere de seducție. Se spune că ielele trăiesc în văzduh, în păduri sau chiar în peșteri. De asemenea, pe malurile apei, la răspântii și apar doar la lumina lunii. Ielele se rotesc în horă în locuri retrase. Se zice că femeile dansează goale, cu părul desfăcut și cu clopoței la picioare.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Din popor se zice că acolo unde au dansat locul rămâne ars și iarba nu mai crește. Potrivit tradiției, în Noaptea Sânzienelor ielele se adună și dansează prin păduri. Persoanele care le văd vor rămâne mute sau înnebunesc de Sânziene 2021.
Sânzienele vor pluti în aer sau vor umbla pe pământ în noaptea de 23 spre 23 iunie 2021. Ielele vor cânta și vor dansa, vor împărți rod holdelor, vor da fecunditate femeilor căsătorite, înmulțesc animalele și păsările. Se zice că tot ele vor umple de leac și miros florile și vor tămădui bolile și suferințele oamenilor.
Citeste si: Sânzienele 2020 sau Dragaica 2020. Cele mai frumoase tradiţii
Conform legendei, aceste reprezentări fantastice se zice că sunt zâne bune. Ele devin și forțe dăunătoare dacă este cazul și îi lovesc pe păcătoși cu „Ianțul Sânzienelor”. Atunci vor stârni vijelii din senin, vor da grindină peste recolte și vor lăsa câmpurile goale fără flori și roade.
Se zice că nu este bine să te speli în această zi pentru a nu spăla forțele magice care te înconjoară.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
O superstiție legată de această zi a Sânzienelor 2021 zice că tinerii îndrăgostiți care vor face baie în râu sau în mare de Sânziene se vor iubi pentru tot restul vieții.
Citeste si: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul 2021. Sărbătoarea se mai numeşte şi Sânzienele sau Drăgaica
Citeste si: TRIMITE: Mesaje, urări şi felicitări de Sfinţii Petru şi Pavel, în data de 29 iunie 2021!