Leguma asta verde te poate otrăvi. Sigur ai consumat-o şi tu fără să ştii acest lucru
Acesta plantă este o binecuvântare pentru organism, dar atenţie, nu trebuie reîncălzit, deoarece nitratii pe care îi conţine pot deveni foarte periculoşi.
Spanac. ATENȚIE! Spanacul nu trebuie reîncălzit, deoarece nitratii pe care îi conţine pot deveni foarte periculoşi, ba chiar cancerigeni.
De asemenea, spanacul nu trebuie consumat de către pacienţii bolnavi de gută, hepatită, pietre la rinichi deoarece conţine acid oxalic.
În rest, toate bune şi frumoase. Frunzele de spanac conţin clorofilă în cantitate mare, alături de acid folic, vitamina B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, precum şi o substanţă specifică numită spinacina.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Spanacul se întrebuinţează ca laxativ uşor, ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac şi hipoglicemiant.
Originar din Asia centrală şi de sud-vest, spanacul este folosit în prezent în aproape toată lumea. este apreciat atât în bucătărie, cât şi în medicină, consumul său fiind recomandat pentru tratarea a numeroase boli.
Frunzele de spanac, de culoare verde intens, sunt bogate în clorofilă, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier şi spinacină.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Datorită conţinutului ridicat de vitamina C şi E, beta-caroten, magneziu şi seleniu, potasiu şi acid folic, spanacul este eficient în lupta împotriva stresului oxidativ. Studiile arată că ajută la reglarea tensiunii arteriale, la ameliorarea simptomelor de ateroscleroză şi la prevenirea infractului şi a atacurilr vasculare cerebrale.
Cercetătorii au descoperit că flavonoizii şi carotenoizii din spanac au puternice proprietăţi antiinflamatorii şi anticancerigene. Studiile au arătat că extractele din spanac au capacitatea de a scădea ritmul de multiplicare a celulele canceroase în cazul cancerului gastric şi de a preveni cancerul de sân şi de prostată.
Datorită vitaminei K, întâlnită din abundenţă îna caestă plantă, spanacul ajută la menţinerea sănătăţii sistemului osos şi muscular.
Spanacul este bogat în vitamine şi minerale benefice pentru stimularea sistemului imunitar, motiv pentru care ajută la prevenirea răcelilor şi a infecţiilor.
Consumul de spanac ajută la combaterea problemelor de vedere, în special datorită luteinei şi zeaxatinei, două substanţe antioxidante extrem de eficiente. Totodată, spanacul are proprietatea de a preveni AMD-ul, o boală care duce la orbire.
Fibrele conţinute ajută la purificarea sistemului digestiv, a sângelui şi a ficatului. De asemenea, calciul şi fierul din spanac remineralizează organismul şi îl ajută să lupte împotriva anemiilor şi a asteniilor de sezon.