Proteinele sunt un element foarte important în alimentația de zi cu zi, atât pentru sportivi, cât și pentru oamenii care nu desfășoară o activitate fizică prea intensă. Proteinele se găsesc în mare parte în produsele de origine animală, însă nu numai.
Pentru că foarte multe persoane aleg să nu consume carne, lactate sau ouă, este foarte important de precizat faptul că proteine se găsesc și în surse vegetale, notează Mihaela Bilic.
Printre cele mai bune surse de proteine numite de medicul nutriționist se numără mazărea și alunele, migdalele, semințele, adică oleaginoasele.
„Mai nou, pentru că e deja o modă și chestiunea asta cu vegetarienii, acum proteinele de origine vegetală sunt la mare căutare pentru că, iată, nu vrem să mai mâncăm multă carne, dar cum să facem să avem și proteine multe.
Cine sunt reprezentații de bază? Nu soia, care are conotație negativă din trecutul nostru comunist, deși este cea mai completă proteină vegetală, ci bobul de mazăre, care este noua descoperire a industriei alimentare.
Are avantaje mazărea, pentru că, spre deosebirea de soia care niște fitoestrogeni, niște hormoni din plante care mimează estrogenul uman și care pot da dezechilibre hormonale, mai ales dacă soia este mâncată în exces de bărbați, de copii – nu le trebuie estrogen, nu are aceste probleme.
Mai sunt și boabele oleaginoase, adică migdale, alune, semințe, fistic, care nu au probleme de gătit. Boabele leguminoase trebuie să le fierbem bine, pentru că au niște antinutrienți care se neutralizează prin fierbere”, spune Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.