In articol:
- Leurda, planta minune a primăverii. Ce este leurda?
- Leurda, planta minune a primăverii. Ce efecte are leurda?
- Leurda, planta minune a primăverii. Ce proprietăți de bază are leurda?
- Leurda, planta minune a primăverii. Leurda tratează peste 10 tipuri de afecțiuni
- Leurda, planta minune a primăverii. Alte beneficiile ale leurdei:
- Leurda, planta minune a primăverii. Cum putem consuma leurda
- Leurda, planta minune a primăverii. Contraindicații
Leurda, planta minune a primăverii. Ce este leurda?
Leurda. Planta Minune a primăverii. Leurda, denumită ştiinţific Allium Ursinum şi supranumita ca si elixirul tinereţii si este considerată unul dintre remediile cele mai bune pentru rinichi. Planta-minune este un detoxifiant natural, ajută la îmbunătăţirea memoriei, este bună pentru inimă, tuse, răni, guturai, eczeme şi ajută la recuperarea după accidente vasculare.
Citeste si: Ciorbă cu borș: Adevărul despre această combinație. Până acum nu se știa
Leurda, planta minune a primăverii. Ce efecte are leurda?
Leurda.
Leurda, planta minune a primăverii. Ce proprietăți de bază are leurda?
Leurda. Planta Minune a primăverii. Proprietăţile miraculoase ale leurdei, plantă care ajută la peste zece tipuri de afecţiuni diferite, se regăsesc în frunze. Frunzele asemănătoare cu cele de usturoi, dar având un gust iute şi mult mai puternic, trebuie recoltate înainte de apariţia florilor.
Cunoscută pentru gustul său delicios şi aroma intensă, asemanatoare usturoiului, leurda are numeroase beneficii pentru sănătate. Poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură şi acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.
Citeste si: Ce este, de fapt, UNTIȘORUL! Multă lume consumă această plantă verde fără să știe că este TOXICĂ
Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care dă gustul şi mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. De asemenea, planta conţine vitaminele A şi C şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.
Leurda curăţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei prin fluidificarea sângelui şi prin dizolvare a plăcilor de colesterol.
Leurda, planta minune a primăverii. Leurda tratează peste 10 tipuri de afecțiuni
Reglează funcţia renală
Probabil principalul beneficiu al leurdei este ca are capacitatea de a curăţa rinichii şi vezica urinară. Totodată elimina excesul de acid uric care este foarte dăunător bolnavilor de gută.
Pentru uz intern, frunzele de leurdă sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni şi pot fi folosite nu doar crude, ci şi în infuzii. Planta are proprietăţi vitaminizante, mineralizante, depurative, diuretice şi tonificatoare. Nu doar curăţă organismul şi tractul intestinal, ci reglează şi funcţia rinichilor.
Opreşte procesul de îmbătrânire
Leurda este considerată Elixirul tinereţii şi despre miraculoasa plantă se spune că opreşte procesul de îmbătrânire. Specialiştii recomandă consumul zilnic de salată de leurdă în timpul sezonului de primăvară. În urma unor studii s-a constat că substanţele active din leurdă au efect de realansare a activităţii endocrine, favorizează circulaţia cerebrală şi previne sclerozarea vaselor de sânge. Planta este considerată din acest motiv o minune pentru sănătate.
Scade colesterolul rău
Planta conţine adenozină, o substanţă care ajută la reducerea colesterolului rău, ajutând la stoparea sau prevenirea aterosclerozei. Complicaţiile aterosclerozei constau în hipertensiune, boli cardiovasculare, infarct miocardic sau chiar accident vascular cerebral.
Tratează infecţiile de la nivelul căilor respiratorii
Frunzele consumate sub formă de salată sunt benefice persoanelor cu bronşite, sunt bune în tuberculoză pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripă şi răceală), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator.
Citeste si: Cheesecake fără coacere. Rețeta delicioasă pentru începători: gata în 6 minute, din 6 ingrediente
Leurda, planta minune a primăverii. Alte beneficiile ale leurdei:
- - detoxifică organismul intoxicat cu tutun (prin fumatul activ sau pasiv), datorită funcțiilor antitoxice pe care le deține;
- - leurda este indicată și în caz de amnezie. Se consumă între 10-15 picături cu tinctură de leurdă, de trei ori pe zi;
- - salata de leurdă proaspătă vindecă diaree acută și cronică. De asemenea, ajută și la eliminarea paraziților intestinali;
- - pentru cazurile de insomnie este indicat consumul de leurdă proaspătă;
- - hipertensiunea arterială și senzațiile de neliniște sunt ținute în frâu tot cu ajutorul leurdei;
- - pentru reumatism se face o cură cu suc de leurdă. Acesta are proprietăți diuretice și detoxifiante, ajutând la remineralizarea organismului;
- - cura de leurdă este indicată și în prevenirea accidentelor vasculare;
- - pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, este indicat consumul de cât mai multă leurdă, în special sub formă de salate sau de suc proaspăt, în combinație cu alte sucuri de legume;
- - leurda este indicată și în alungarea asteniei de primăvară.
Leurda, planta minune a primăverii. Cum putem consuma leurda
Salată
Cea mai populară metodă de consumare a leurdei este sub formă de salată. Aceasta ne va detoxifica organismul, ne va întări celule, dar ne va curăța și rinichii de impurități, deoarece favorizează urinarea.
Suc
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pentru prepararea sucului se toacă mărunt și se storc frunzele de leurdă cât mai bine. Sucul de leurdă trebuie să fie diluat cu puțină apă sau cu suc de țelină sau morcovi. Acesta poate fi folosit și extern, pentru vindecare rănilor (care se vindecă mai greu).
Tinctură
Se toacă două legături de frunze de leurdă și o mână de bulbi (spălați bine) și se pun într-o sticlă. Peste acestea se pune rachiu, până la umplere. Se lasă la macerat între 10 și 12 zile, după care se filtrează. Se iau de patru ori pe zi câte 10-15 picături de tinctura pentru tratarea cistitei, a hipertensiunii și pentru eliminarea paraziților intestinali.
Vin
Din leurdă putem prepara și vin. Se toacă o legătură de frunze și se opăresc puțin în aproximativ 250 ml de vin alb. Se consumă zilnic un pahar, fiind indicat pentru ușurarea respirației și pentru fluidificarea secrețiilor pulmonare.
Citeste si: Negresa cu espresso: cum faci ca sa nu iasa sfarmicioasa
Leurda, planta minune a primăverii. Contraindicații
Atenţie!
Este contraindicat consumul de leurdă în perioada alaptării deoarece poate modifica gustul laptelui matern.