Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Liceul, vitrină cu branduri de lux. Elevii vin la școală să-și etaleze ținutele de mii de euro

Dacă treci prin fața unui liceu în timpul pauzei, ai crede că ai ajuns într-un magazin de lux. Branduri de mii de euro stau la vedere pe hainele și ghiozdanele elevilor, iar cei care nu au, sunt adesea luați la ochi. Se fac glume pe seama vestimentației, ne recunosc chiar elevii, în același timp în care mulți profesori și părinți ar vrea uniforme. Dacă așa s-ar rezolva într-adevăr problema, ne spun specialiștii.

Redactia Stirile Kanal D,

Liceul, vitrină cu branduri de lux. Elevii vin la școală să-și etaleze ținutele de mii de euro

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Zi-mi, te rog, cum te îmbraci tu la liceu? Cum mă îmbrac?Elegant, mereu. Ce înseamnă asta? Să dau impresie bună la fete.”

Poate fi și acesta un motiv pentru care în fața oricărui liceu se dă ura exactă modă. Ținutele elevilor sunt gândite bine înainte și uneori costă cât o mașină la mâna a doua.

Citește și: Accident Teleorman: O persoană a murit, iar alte patru sunt rănite, după ce un microbuz și o mașină s-au ciocnit

Elevii vin la școală să-și etaleze ținutele de mii de euro

„Păi mi-am luat un trening Lacoste, undeva la 1.700 de lei, un tricou de la Gucci, de la un resail românesc. Un Versace în picioare, undeva la 2.800

de lei. Un hublot...ziceți dumneavoastră cât e? Da cât e ceasul? Nu știu, că nu știu să citesc.”

Nu mai contează cât e ceasul, dacă prețul lui e cu multe zerouri.

„Văd că ai și un lanț. Da, l-am primit de la mama, a dat 15 milioane. Cât ai dat pe tot ce ai pe tine? În jur de 30 de milioane.”

școala nu mai e ca pe vremuri știm. Însă adolescenții au vrut dintotdeauna să-și exprime stilul personal. Problemele apar însă când unii au, și alții nu. Iar cei cu posibilități reduse de vin ținta bullying-ului.

Citește și: Masacru într-o școală din Brazilia. O adolescentă de 17 ani s-a stins din viață, iar alți trei au fost gravi răniți, după ce unul dintre colegii lor a comis un atac armat

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

„S-a întâmplat și la vechea școala unde eram. Ce s-a întâmplat? Aveam unu în clasă mai sărac, nu prea avea bani și se îmbrăca cu ce prindea. Era unul la noi care era cu mulți bani, se credea șmecher și făcea mișto de lume. și cum ți se pare? Mi se pare foarte urât.”

„Știu de o fată care era la o școală privată, toți plătesc aceeași taxă lunară, dar copiii rădeau de pantofii ei că nu e nu atingeau o anumită sumă. Și nu era o sumă mică, pur și simplu, pentru că nu atingea acel prag, gata, toată lumea redea de ea.”

sume mari și branduri de lux. Când se ridică problema uniformei însă, cei mai mulți sunt contra.

„Nașpa rău. Nu mi-ar plăcea. De ce? Nu mă simt eu confortabil, nu mă simt bine.”

În ultimii ani au fost cel puțin 3 propuneri legislative de introducere a uniformei obligatorii. De fiecare dată s-au blocat pe sistemul românesc: „de unde bani?”. Uniforma se poartă însă în cele mai multe licee private. Unde am mers noi, de pildă, elevii și-o pot cumpăra chiar din interiorul școlii.

Adrian Câmpeanu, profesor: „Într-adevăr, uniforma nu este obligatorie, dar am mers pe ideea de unitate în momentul în care toți mergem în aceeași direcție și avem același obiectiv, același scop e important ca și imaginea noastră să fie exact pe măsură.”

Deși am fi tentat să credem că uniforma ar rezolva problemele de discriminare și bullying, specialiștii spun că nu. Ion Ovidiu Pânișoara a vorbit de mai multe ori pe acest subiect și a recomandat autorităților să studieze mai în amănunt problema.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Ion Ovidiu Pânișoară, expert în educație: „Hai să ne gândim la un lucru, vorbim de aceeași uniformă peste tot, dar va fi din același material? Exact cum spuneați un pic mai devreme, putem impune până la adidași? Adidașii vor costa de 3 ori uniforma și atunci, mai contează? Contează cu ce ghiozdan vine copilul la școală? Contează ce caiete folosește? Contează ce mașină îl aduce.”

Și totuși, ne punem întrebarea: „ce e de făcut?”

Ion Ovidiu Pânișoară, expert în educație: „În mod normal, ar trebui să ne gândim cum creionăm anumiți elevi care să aibă anumite tipuri de valori, astfel încât uniforma să nu mai conteze foarte mult. Adică, diferențierea dintre ei să nu fie făcută pentru că acei copii nu își doresc, nu pentru faptul că acei copii în momentul în care se duc la școală au aceeași uniformă și dintr-o dată sunt la fel, nu n-au cum să fie la fel.”

Însă până când aceste probleme vor dispăre, ne rămâne un singur lucru: speranța. Speranța că, încă de mici, vom învăța că nu o bucată de material ne definește ca oameni și nici nu ne ridică bariere.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI