Close sidebar
Close sidebar

Liderul ISIS ar fi fost ucis intr-un raid aerian. Informatia nu a fost confirmata de serviciile secrete

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul retelei teroriste Statul Islamic ar fi fost ucis intr-un raid aerian din orasul sirian Raqqa, potrivit unor surse islamiste citate de presa internationala. Informatiile nu sunt insa confirmate de serviciile secrete.


DISTRIBUIE
acest articol

"Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-un raid aerian efectuat de coaliţia internaţională în oraşul Raqqa în a cincea zi a Ramadanului", a anunţat agenţia Al-Amaq, citată de postul Sky News. Raidul a fost efectuat pe 12 iunie.

Oficiali din cadrul Departamentului american al Apararii au anuntat ca privesc "cu scepticism" informatiile despre moartea liderului organizatiei teroriste. "Am mai vazut astfel de informatii; pana nu vom avea confirmarea, vom fi sceptici", a declarat colonelul Christopher C. Garver, un purtator de cuvant al armatei americane citat de Fox News.

"Suntem la curent cu informatiile si le verifcam", a reactionat Ned Price, purtatorul de cuvânt al Consiliului prezidential american pentru Siguranta Nationala.

Abu Bakr al-Baghdadi s-a proclamat lider al retelei teroriste Stat Islamic în iunie 2014. Al-Baghdadi, în vârstă de 44 de ani, pe adevăratul său nume Ibrahim Awwad Ibrahim Ali Muhammad al-Badri al-Samarrai, s-a născut în oraşul irakian Samarra.

Un erudit religios timid în tinereţe, al-Baghdadi ar fi trăit aproximativ zece ani într-un cartier sărac din Bagdad.

El ar fi obţinut un doctorat în studii islamice la Universitatea din Bagdad.

În februarie 2004, al-Baghdadi a fost arestat de forţe americane în apropiere de Fallujah.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

A fost încarcerat la Camp Bucca pentru o scurtă perioadă de timp.

A fost eliberat în acelaşi an ca "deţinut de nivel inferior".

În 2010 a devenit liderul Al-Qaida în Irak (AQI)- o organizaţie cunoscută la vremea respectivă şi sub numele de Statul Islamic al Irakului- după moartea liderului acesteia, Abu Omar al-Baghdadi, predecesorul său.

În 2013, în plin război civil sirian, şi-a extins operaţiunile în Siria.

La 8 aprilie 2013, al-Baghdadi a anunţat formarea Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

În 2014, SIIL şi-a anunţat ambiţia de a institui un califat la nivel mondial, condus de al-Baghdadi- "califul Ibrahim". SIIL şi-a schimbat totodată numele în Statul Islamic (SI).

Statul Islamic a ameninţat ulterior Occidentul, într-o înregistrare audio. În acest mesaj, jihadiştii îi ameninţă pe non-musulmanii "necredincioşi" că Statul Islamic va mărşălui la Roma şi că va înfiinţa un stat islamic în întregul Orient Mijlociu şi Europa. Gruparea îi îndeamnă totodată pe musulmanii din întreaga lume să vină în noul stat islamic.

Într-o înregistrare video, al-Baghdadi se proclama, câteva luni mai târziu, liderul mondial al musulmanilor.

Sub conducerea sa, Statul Islamic a cucerit ample teritorii în Irak şi Siria.

În prezent, gruparea deţine controlul asupra unor zone în care se află 2,8 milioane de oameni şi în care aplică o interpretare strictă a shariei.

Organizaţia s-a făcut cunoscută prin tacticile sale brutale şi a revendicat atacuri teroriste în Franţa, Statele Unite şi Belgia.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI