Close sidebar
Close sidebar

Ce se întâmplă cu limitarea plăților cash și comisioanele băncilor, după ședința de urgență de la Guvern. Anunț de ultim moment de la Palatul Victoria

Guvernul face un pas înapoi în privința limitării plăților cash după reacția venită din partea mediului de afaceri, dar și a oamenilor simpli din mediul rural. În aceste condiții, băncile au promis că nu vor mai crește comisioanele cum anunțaseră deja.

Sorin Negru,

Plățile cash, mărul discordiei între Guvern, populație și mediul de afaceri

[Sursa foto: Pexels / Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE. După mesajul de luni seara, premierul Marcel Ciolacu a revenit marți cu o schimbare de strategie în privința plăților cash. 

Șeful Guvernului a declarat că în prima şedinţă de Guvern (cel mai probabil joi, 9 noiembrie- n.red) va revizui propunerile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor legate de plățile cash, în urma discuţiilor de micii întreprinzători, cu oamenii simpli, cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii sistemului bancar.

UPDATE. Guvernul modifică din nou plafoanele la plățile cash 

Marcel Ciolacu a anunțat marți că se va reveni la "limitele actuale de cash" în prima ședință de guvern, cu două excepții. Este vorba de plafonul de casă care va fi stabilit la 50.000 de lei, precum și avansul spre decontare care va fi de 1.000 de lei/zi. 

Premierul spune că "toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice".

Mediul de afaceri a reclamat în special limita de 1.000 de lei în cazul plăților numerar între persoanele juridice, în timp ce oamenii simpli din mediul rural au contestat plafonul de 5.000 de lei la plata unor servicii către firme. 

Marcel Ciolacu: "Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, este auzită de Guvern"

"Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție.

În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară! Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită.
Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!", a scris premierul pe Facebook, marți.

Marcel Ciolacu a renunțat la ideea "Poate să urle" 

Anterior, în contextul discuției despre plățile cash, premierul Ciolacu avusese o ieșire nervoasă în care reacționase făcându-i "mincinoși" pe cei care spuneau că limite la plățile cash sunt nerealiste.

"Ce problemă are omul de rând, omul care are banii declaraţi? Ce om în activitate în acest moment nu are card? Domnule, ce se întâmplă la ţară? Măi mincinoşilor, nu se întâmplă nimic, nu păţeşte nimeni nimic, nu obligă pe nimeni statul! Nu ia nimeni, nu desfiinţează cash-ul! Cu cipurile pe care ni le bagă în creier, cu antenele care-s 5G şi ne urmăresc noaptea în case... Trebuie să ieşim din logica asta! Nu mă las de ei! Nu mă las până nu îmi duc reforma bugetară, până nu modific legislaţia cu evaziunea fiscală. Astea sunt priorităţile României! Poate să urle!", a spus premierul în urmă cu câteva zile.

Știrea inițială. Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat luni seara, pe pagina sa de Facebook la ce acord a ajuns cu băncile, după convocarea unei ședințe de urgență la Guvern.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"Comisioanele bancare NU vor crește în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. Acesta este acordul la care am ajuns astăzi cu Asociația Română a Băncilor și cu reprezentanții celor mai importante bănci din România, dar și cu cei ai BNR", a declarat Marcel Ciolacu după întâlnirea de la Guvern.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor: ”Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash!”

La scurt timp după ce Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență care impunea noi praguri la tranzacțiile cash din România, mai multe bănci importante din sistem și-au anunțat clienții că vor avea noi comisioane bancare de la 1 ianuarie.

Citește și: Răsturnare de situație după limitarea plăților cash. Premierul critică "lăcomia băncilor". "Este intolerabil", spune Marcel Ciolacu

Șeful Guvernului a convocat o ședință de urgență cu reprezentanții BNR și ai sistemului bancar, iar bancherii par să-i fi promis premierului că nu vor majora comisioanele. 

"Mă bucur că argumentele aduse au fost pe deplin înțelese și le mulțumesc pentru deschiderea la dialog. Dialogul este calea prin care putem găsi cele mai bune soluții atât pentru oameni, cât și pentru economie", a anunțat Ciolacu luni seara.

Plățile cash între firme- primele modificări la limitările impuse de Guvern 

Experții financiari spun că este dificil de controlat acest fenomen de modificare a comisioanelor bancare, în condițiile în care limitarea plăților cash aduc noi costuri pentru bănci.

În plus, de la 1 ianuarie, crește nivel de impozitare impus băncilor, cu un impozit suplimentar de 2% din cifra de afaceri.

Guvernul a redus recent plafoanele până la care firmele şi persoanele fizice pot face tranzacţii cash. În cazul persoanelor juridice, limita este de 1.000 de lei, fapt care pune mari probleme micilor antreprenori din România.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a explicat că ar putea fi majorată limita de 1.000 de lei la plățile cash între comercianți, deoarece ar putea duce la blocaje.

"Dacă mai încape o discuţie este poate între companiile mici. Să fie mai mult de 1.000 de lei. Era 5.000 de lei dacă nu mă înşel. Trebuie o discuţie. Din ce înţeleg există discuţiile astea la nivel de Guvern, cu ministrul de Finanţe, cu IMM-urile să vadă exact care este nivelul care să nu conducă la un blocaj între micile companii”, a spus ministrul.

Plățile cash între firme- primele modificări la limitările impuse de Guvern 

[Sursa foto: Pexels/ Facebook]

Un nou proiect de lege depus de liberali modifică plafoanele la plățile cash

PNL a depus luni, 6 noiembrie, o inițiativă legislativă care prevede revenirea la vechile plafoane pentru plățile cash.

Deputatul Virgil Popescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Ciucă, a declarat că liberalii solicită întoarcerea la plafonul de 10.000 de lei încasări între persoanele juridice și persoanele fizice, la plafonul de 5.000 de lei limită de încasări între persoane juridice și plafonul de 50.000 de lei la plățile zilnice între persoane fizice.

"Nu există niciunde în Europa o limită de 200 de euro cât a pus acum Guvernul la tranzacțiile cash între persoanele juridice", a spus Virgil Popescu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI