Close sidebar
Close sidebar

Lista măsurilor fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament

Premierul Marcel Ciolacu s-a întors de la Bruxelles cu o serie de concluzii în privința pachetului de măsuri fiscale care urmează să fie introduse în această toamnă în România, pentru acoperirea găurilor de la buget.

Sorin Negru,

Lista măsurilor fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Atât social-democrații, cât și liberalii au votat "în orb" pentru asumarea răspunderii Guvernului pe noile măsuri fiscale, deși nu a fost stabilită încă în coaliție forma finală a pachetului de măsuri fiscale.

Citește și: Marcel Ciolacu, vizită la Bruxelles. Acesta s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel. ,,Mi-a reconfirmat, astăzi, susținerea sa totală pentru aderarea României la spațiul Schengen''

Au apărut informații cu privire la documentul cu care premierul Marcel Ciolacu s-a prezentat la Bruxelles, dar nu este sigur că aceste măsuri fiscale nu vor fi modificate după negocierea avută cu liderii Comisiei Europene.

Citește și: Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024. Lista pe care Executivul își va asuma răspunderea în Parlament

Guvernul a trimis Comisiei Europene două proiecte prin care vrea să reducă deficitul bugetar: unul vizează scăderea cheltuielilor publice, iar celălalt schimbă Codul Fiscal pentru a aduna mai mulţi bani la buget.

Liberalii și social-democrații, "cec în alb" pentru Guvernul Ciolacu

În acest weekend, liderii PSD din teritoriu au votat în unanimitate pentru asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare prin care trebuie reduse cheltuielile și eliminate unele facilități fiscale, precum și majorarea unor taxe.

O măsură similară a fost luată de liderii liberali, convocați de fostul premier Nicolae Ciucă, luni dimineața. 

Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro

Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

În ciuda valului de nemulțumiri din interiorul partidului, liberali au votat că sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului pentru pachetul de măsuri fiscale. Votul a fost unul covârșitor în favoarea acestei măsuri.

Lista măsurilor fiscale pe care Guvernul le pregătește românilor

Guvernul a trimis Comisiei Europene un document care aduce schimbări la Codul Fiscal pentru a aduna mai mulţi bani la buget. 

Lista măsurilor fiscale cu care premierul Marcel Ciolacu se va prezenta în Parlament săptămâna viitoare ar putea fi modificată între timp, dar acum conține:

1. Eliminarea de la 1 octombrie a unor facilități fiscale (agricultură, construcții și IT)
- scutirea de impozit în sectorul IT, agricultură și industria alimentară se vă aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă.
- scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

2. Plata contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale (PFA)

3. O nouă taxă pentru companii denumita "ajustor fiscal"
- presupune că contribuabilii care determină un impozit pe profit cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul mai mic decât ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit, să platească impozitul pe profit la nivelul acestui ajustor.

4. Creșterea de TVA la mai multe produse: de la 5% la 9% şi de la 9% la 19%.
 - practic sunt eliminate scutirile sau reducerile de TVA la alimente, cărțí etc 

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Roger Nores, prietenul lui Liam Payne, îl dă în judecată pe tatăl artistului după ce a fost acuzat de ucidere- radioimpuls.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

5. Noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi (de 1 sau 3%):
- pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro- impozitul de 1%
- pentru microîntreprinderile care: 1. realizează venituri peste 60.000 euro sau care desfășoară activități, principale sau secundareîn activități precum editarea jocurilor de calculator, activități de editare a altor produse software, activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 –alte activități de servicii privind tehnologia informației, restaurante, catering pentru evenimente, baruri și alte activități de servire a băuturilor, activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, activități de asistență medicală generală, activități de asistență medicală specializată, activități de asistență stomatologică, alte activități referitoare la sănătatea umană – impozit de 3% 

6. Impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Cine vă plăti impozitul:
a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme care trebuie înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Impozitul se vă datora pe o perioadă de 5 ani, potrivit TVR. 

7. Cresc accizele la țigarete și produse alcoolice. Acciza la țigarete se vă majora la 672,92 lei/1.000 țigarete în 2024, față de nivelul actual de 594,97 lei/1.000 țigarete. În 2025 acciza la ţigări vă ajunge la 687,97 lei/1.000 țigarete, iar în 2026 vă ajunge la 718,97 lei/1.000 țigarete.

8. De la 1 ianuarie 2024: impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari, dacă impozitul pe profit de 16% este mai mic decât 1% din cifra de afaceri. 

Lista măsurilor fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI