Venirea la Bursă a celei mai mari companii din energie poate fi cea mai mare listare din Europa în acest an. Hidroelectrica. operează peste 180 de centrale electrice. Aceasta este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei, și 20% de Fondul Proprietatea speră, potrivit Reuters, să atragă prin IPO un miliard de euro. 

De asemenea, statul român păstrează participația. Acesta nu va vinde acțiuni în ofertă și nu va avea voie să vândă acțiuni, după ce se încheie, timp de 12 luni.

Hidroelectrica, principalul producător și furnizor de energie din România

Listarea Hidroelectrica: Tot ce trebuie să știi despre cel mai important eveniment de la BVB din acest an

Persoanele care au economii de cel puțin 5,600 lei, pot cumpăra o parte mică din cea mai mare companie a statului român. Mai mult decât atât, prețul unei acțiuni este 112 lei, pentru o persoană fizică. Este nevoie de minim 50.

Persoanele interesate își pot deschide un cont la bursă. De asemenea, pot cumpăra prin intermediul băncii sau a unui broker.

Nu se vor plăti comisioane până pe data de 4 iulie. Cei care vor vinde acțiunile, plătesc un impozit între 1 și 3%.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: BVB a închis ziua cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, după ce Eugen Teodorovici a anunțat "Taxa pe lăcomie"

"Vorbim de revânzarea acţiunii la un preţ mai mare. Acolo, dacă vânzarea se face într-un orizont mai scurt de un an de zile, avem un impozit de 3% din profit. Daca nu, vorbim de 1%, dacă este deţinută mai mult de 1 an.

Pe dividende avem un impozit de 8%", a declarat Claudiu Cazacu, analist pieţe de capital, potrivit observatornews.ro.

Ce se va întâmpla dacă oferta de acțiuni va avea succes?

Listarea Hidroelectrica: Tot ce trebuie să știi despre cel mai important eveniment de la BVB din acest an

Listarea Hidroelectrica: Tot ce trebuie să știi despre cel mai important eveniment de la BVB din acest an

În cazul în care oferta de acțiuni va avea succes, admiterea Hidroelectrica pe bursă va fi realizată la mijlocul lunii iulie. Aceasta va avea simbol de tranzacționare H2O. Sunt multiple avantaje pentru piața locală.

  "Se preconizează că va fi cea mai mare listare din Europa de anul acesta. Un eveniment care va creşte profilul bursei. Va atrage atât investitori noi, în plan intern, cât şi va aduce capitaluluri, fonduri, dar şi diverse categorii de investitori din afara ţării", a declarat Claudiu Cazacu, analist pieţe de capital.

Hidroelectrica va deveni, odată cu listarea, cea mai valoroasă companie admisă pe bursă. La Bursă, statul deține 57 de companii listate la Bursă, în valoare de aproape 30 miliarde de lei. Opt firme dețin peste 90% din avuție.

Citește și: Cum să investești la bursă

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si