UPDATE 10:10: Kamala Harris și-a încheiat campania electorală pe treptele Muzeului de Artă din Philadelphia, intonând, cu pumnul ridicat, un mesaj plin de optimism, prin care îi încurajează pe americani să fie uniți și să lupte în continuare pentru a „modela viitorul”. Discursul a durat aproximativ 20 de minute.

„Terminăm așa cum am început! (…) Cu optimism, cu bucurie, știind că noi, oamenii, avem puterea de a ne modela viitorul și de a face față oricărei provocări atunci când o facem împreună”, a spus Kamala Harris.

Oprah Winfrey a condus-o pe Kamala Harris la pupitru. La final, a precizat că votul este decisiv și că, în funcție de rezultatul obținut, americanii ar mai putea vota sau nu de acum înainte.

UPDATE 9:35: Donald Trump încheie campania electorală cu un discurs care a ținut aproape 2 ore, în Michigan, moment în care a reamintit americanilor promisiunile și obiectivele sale în calitate de potențial președinte SUA. Fostul președinte nu a ezitat să o atace pe adversara sa, Kamala Harris, numind-o "nebuna radicală de stânga". 

În timpul discursului, pe scenă au venit mai mulți dintre copiii săi, alături de partenerii lor, încheiându-l cu mențiunea că a ajuns la finalul unei lungi campanii electorale, în timpul căreia a participat la peste 900 de mitinguri.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu s-au mai întors niciodată acasă. Anchetatorii au descoperit acum noi dovezi- antena3.ro

Citeste si: Cât riscă să stea la închisoare trădătorul-spion Pișcan, după ce a recunoscut toate acuzațiile împotriva lui- wowbiz.ro

UPDATE 09:20:   Votul a început într-un mic oraș din New Hampshire, Dixville Notch. 6 persoane au îndreptat 3 voturi către democrata Kamala Harris, iar 3 către republicanul Donald Trump. Lansarea votului în localitatea situată la frontiera nord-estică a SUA are caracter simbolic, tradiție care s-a perpetuat încă din anul 1960.

Zi crucială pentru SUA

În lupta pentru președinția Statelor Unite ale Americii se confruntă Donald Trump și Kamala Harris. 5 noiembrie 2024 devine, astfel, o zi crucială pentru americani.

Alegerile SUA 2024 Sunt organizate într-un singur tur de scrutin. Pentru a fi ales în funcția de președinte, candidatul trebuie să obțină 270 de electori din Colegiul Electoral. Astfel, candidatul care obține majoritatea voturilor într-un anumit stat câștigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepții fac statele Nebraska şi Maine, unde "marii electori" sunt alocați pe o bază proporțională. California deține în acest an cel mai mare număr de electori. În aceste condiții, candidatul poate obține funcția de președinte chiar dacă nu are cel mai mare număr total de voturi la nivel național.

În contextul alegerilor SUA, există conceptul de state-cheie- „Swing States” sau, așa cum mai pot fi numite, state-pivot” sau „purple states”- „state violet”. Anul acesta, rezultatul alegerilor prezidențiale SUA va fi dat de 7 state: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.

Potrivit projects.fivethirtyeight.com, agregator al principalelor sondaje realizate peste Atlantic, Kamala Harris ar putea conta pe 183 de electori siguri și 44 de electori probabili, în timp ce Donald Trump poate conta pe 122 electori siguri și 95 electori probabili.

Pe 5 noiembrie 2024, alegerile prezidențiale din SUA se vor încheia. Trebuie menționat că în unele state, americanii au votat anticipat, iar până la 3 noiembrie, 80 de milioane de americani deja votaseră. Până la închiderea secțiilor, la urne sunt așteptați 240 de milioane de americani.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Cum reușește Mihai Trăistariu să nu se lase afectat de hate-ul primit: "Așa gestionez eu situația"- radioimpuls.ro

Citeste si: Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au fost eliberate de un zoo: „Suntem foarte fericiți”- antena3.ro

Secțiile de votare s-au deschis în funcție de fusul orar, la orele 05:00, 06:00 și 07:00 și se vor închide la ora 19:00 și/sau 20:00.

Citește și: Alegerile prezidențiale din SUA 2024: Cum pot vota cetățenii americani din România?

Alegeri prezidențiale SUA 2024

Alegeri prezidențiale SUA 2024

[Sursa foto: Profimedia]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si