UPDATE: Kamala Harris susține discursul înfrângerii, în fața susținătorilor ei, după circa 24 de ore de absență din spațiul public, la Universitatea Howard din Washington D.C. A urcat pe scenă pe melodia „Freedom” (trad.- Libertate), interpretată de artista Beyonce. 

  „Nu voi abandona niciodată lupta pentru un viitor în care americanii își pot urmări visele, ambițiile și aspirațiile. Unde femeile din America au libertatea de a lua decizii cu privire la propriul corp și nu au guvernul care să le dicteze ce să facă.

Nu vom renunța niciodată la lupta de a proteja școlile și străzile noastre de violența armată. Și America, nu vom renunța niciodată la lupta pentru democrația noastră, pentru statul de drept, pentru justiție egală și pentru ideea sacră că fiecare dintre noi, indiferent cine suntem sau de unde pornim, are anumite drepturi și libertăți fundamentale care trebuie respectate și apărate.”, a spus Kamala Harris.

Citește întregul discurs aici.

UPDATE 20:50: Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru succesul de la alegeri, informează CNN.

UPDATE 20:20: Fostul preşedinte american, George Bush, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie: „Îl felicit pe preşedintele Trump pentru alegerea sa ca al 47-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, precum şi pe vicepreşedintele ales J.D. Vance şi pe familiile lor”,

a transmis Bush într-un comunicat, citat de DPA. Republicanul a mulţumit „preşedintelui Biden şi vicepreşedintelui Harris pentru serviciile aduse ţării noastre”: „Participarea puternică la aceste alegeri este un semn al sănătăţii republicii noastre şi al forţei instituţiilor noastre democratice”, a mai spus Bush.

UPDATE 19:15: După victoria lui Donald Trump, Jeff Bezos i-a transmis felicitări.

„Felicitări celui de-al 45-lea și acum al 47-lea Președinte pentru o revenire politică extraordinară și o victorie decisivă.

Nicio națiune nu are oportunități mai mari. Îi doresc lui Donald Trump tot succesul în a conduce și a aduce împreună America pe care o iubim cu toții”, a scris Jeff Bezos pe X.

UPDATE 18:10: Kamala Harris va susţine un discurs la Universitatea Howard după ce a pierdut alegerile. Ar urma să îl să-l sune pe Trump pentru a-şi recunoaşte înfrângerea, scrie CNN.

UPDATE 17:50: Donald Trump revine la Casă Albă pentru al doilea mandat ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii, după cel din 2016. A învins-o pe Kamala Harris în majoritatea statelor cheie.

UPDATE 17:45: Donald Trump a devenit al 47-lea preşedinte al SUA şi se întoarce la Casa Albă. Este primul preşedinte american reales după ce a fost condamnat penal în New York pentru falsificarea unor documente în dosarul „Hush Money”. Nu este singura acuzație pe numele său. Trump mai are alte 3 dosare.

Pe lângă cele patru dosare penale, mai are un proces civil în New York. În acest caz, instanța a decis că Donald Trump trebuie să plătească o amendă de 454 de milioane de dolari. A fost găsit vinovat că a mințit cu privire la averea sa, dar Trump pledat nevinovat la toate acuzațiile care i se aduc.

UPDATE 17:30: După ce a revenit la conducerea Statelor Unite, Donald Trump se pregăteşte să aducă la Casa Albă o galerie de personaje colorate, comentează miercuri AFP, citată de Agerpres. Elon Musk ar urma să aibă un rol important în viitoarea administraţie.

UPDATE 16:50: Premierul Ungariei a făcut miercuri apel la o nouă strategie a UE cu privire la Ucraina în urma victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, relatează DPA, citată de Agerpres, având în vedere că Trump ar putea întrerupe ajutorul pe care SUA îl acordă Kievului pentru a se apăra de Rusia.

„Există îndoieli serioase în acest sens, astfel încât este nevoie de o nouă strategie europeană”, a declarat Orban, potrivit agenţiei de presă ungare de stat MTI.

UPDATE 16:00: Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

În mesaj, „a exprimat aspiraţia sa de a lucra cu preşedintele Trump pentru pacea şi securitatea regiunii, subliniind angajamentul poporului palestinian în favoarea libertăţii, autodeterminării şi suveranităţii statului, în conformitate cu dreptul internaţional”, se spune în comunicatul preşedinţiei palestiniene.

„Îi urez mult succes în atingerea intereselor poporului american”, a declarat preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi.

UPDATE 15:45: China a declarat că îşi doreşte o „coexistenţă paşnică” cu Statele Unite, relatează CNN.

„Politica Chinei faţă de SUA este consecventă şi clară. Noi privim şi gestionăm relaţiile noastre cu SUA în conformitate cu principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării reciproc avantajoase”, a declarat miercuri dimineaţă purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

UPDATE 15:30: Nepoata lui Donald Trump nu e de acord cu rezultatul alegerilor. Dezamăgită, aceasta a transmis un mesaj public.

„Îmi pare extrem de rău. Aveam așteptări mai mari de la noi”, este mesajul păe care l-a postat Mary L Trump pe contul personal de X.

UPDATE: Donald Trump devine al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Trump a obținut 276 de electori, potrivit ultimelor date.

UPDATE: Kamala Harris nu a susținut niciun discurs după afișarea rezultatelor, semn că rezultatele alegerilor prezidențiale îi sunt profund dezamăgitoare, în timp ce Donald Trump s-a declarat victorios cu trei ore înainte să obțină cele 270 de voturi electorale necesare.

UPDATE: Hamas a declarat că rezultatul alegerilor din SUA este consecința faptului că guvernul american a susținut războiul din Gaza.

„Afirmațiile lui Donald Trump că va pune capăt războaielor din întreaga lume foarte curând, la președinția sa, vor fi puse acum la încercare”, a declarat un înalt oficial Hamas.

Generalul secretar NATO, dar și președintele Turciei i-au adus felicitări și speră că prin conducerea lui Trump se vor menține puternice legăturile și alianțele dintre țări.

„Doar am felicitat Donald Trump la alegerea sa ca președinte al Statelor Unite. Conducerea sa va fi din nou cheia pentru menținerea puternică a Alianței noastre. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin putere prin #NATO”, a declarat Mark Rutte.

„Sper că relațiile Turcia-SUA se vor întări, că crizele și războaiele regionale și globale, în special problema palestiniană și războiul Rusia-Ucraina, se vor încheia”, a declarat președintele Turciei.

UPDATE: Benjamin Netanyahu, premierul israelian, l-a felicitat pe Donald Trump.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

„Felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie! Revenirea dvs. istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America și un angajament puternic față de marea alianță dintre Israel și America”, a declarat Netanyahu.

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a adresat un mesaj de felicitare la adresa liderului SUA:

„Felicitări preşedintelui Trump. Sunt pregătit să lucrăm împreună aşa cum am făcut-o timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu convingerile mele. Cu respect şi cu ambiţie. Pentru mai multă pace şi mai multă prosperitate”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Volodimir Zelensky: Felicitări pentru Donald Trump pentru impresionanta sa victorie electorală!

Președintele Israelului, Volodimir Zelenski, a adresat un mesaj de felicitare pentru noul lider de la Casa Albă, Donald Trump.

"Felicitări pentru Donald Trump pentru impresionanta sa victorie electorală! Îmi amintesc marea noastră întâlnire cu președintele Trump din septembrie, când am discutat în detaliu despre Ucraina și SUA, parteneriatul strategic, Planul Victoriei și modalitățile de a pune capăt agresiunii ruse împotriva Ucrainei", a declarat Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai spus că apreciază angajamentul președintelui Trump față de abordarea „păcii prin putere” în afacerile globale.

"Acesta este exact principiul care poate aduce practic pacea justă în Ucraina. Am speranța că o vom pune în practică împreună", a adăugat Zelenski.

"Așteptăm cu nerăbdare o eră a Statelor Unite ale Americii puternice sub conducerea decisivă a președintelui Trump. Ne bazăm pe sprijinul bipartizan puternic și continuu pentru Ucraina în Statele Unite", este mesajul lui Zelesnki.

UPDATE: Donald Trump a ajuns la 266 de electori, cu 4 mai puțin decât pragul necesar pentru a fi noul lider al Americii. Kamala Harris a urcat la 195 de electori, departe de rezultatul contracandidatului ei.

UPDATE 09:30: Donald Trump și-a anunțat victoria după anunțul rezultatelor din statul Pennsylvania, într-un discurs ținut la centrul de convenții al republicanilor din Florida. Detalii aici.

Donald Trump: Dumnezeu mi-a salvat viața pentru un motiv

Înainte de a urca pe scena centrului de convenții din Florida, Donald Trump a spus că va ajuta la "vindecarea țării". El a promis că va securiza granițele SUA, amintind că el și partidul său au câștigat cu un motiv aceste alegeri.

A fost practic un discurs de anunțare a victoriei: "Este o victorie magnifică pentru poporul american care ne va permite să face din nou America măreață"

Donald Trump i-a mulțumit Melaniei Trump pentru susținerea în efortul din campania electorală. Liderul republican a numit-o pe Melania Prima Doamnă.

Citește și: Ce impact ar avea asupra României al doilea mandat al lui Donald Trump

Trump a lăudat cartea publicată de soția sa, spunând că are „cel mai bine vândut numărul unu din țară”. "A făcut o treabă grozavă”, spune el, adăugând că „lucrează foarte mult pentru a ajuta oamenii”.

UPDATE 09:00: Donald Trump câștigă și statul Pennsylvania și ajunge la 265 de electori din cei 270 de care are nevoie.

UPDATE 08:00: Donald Trump a câștigat două state-cheie din cele șapte indecise- Carolina de Nord și Georgia. Candidatul republican se apropie tot mai mult de o victorie în Colegiul Electoral, ajungând la 248 de electori din totalul de 270 necesat pentru a fi noul președinte SUA.

Încă cinci state cruciale rămân în joc, iar Donald Trump se pregătește să țină un discurs de la reședința sa din Mar-a-Lago.

Donald Trump și Kamala Harris, bătălia finală pentru funcția de președinte

Donald Trump și Kamala Harris, bătălia finală pentru funcția de președinte

[Sursa foto: CNN]

Rezultatele din aşa-numitele „swing states” vor determina cu adevărat rezultatul acestor alegeri. Acestea sunt în număr de şapte, iar rezultatul în fiecare dintre ele este incert- Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin.

UPDATE 21:45: Elon Musk petrece noaptea alegerilor alături de Donald Trump, notează The New York Times.

UPDATE 20:50: Un bărbat a fost arestat în New York după ce a ameninţat că va incendia o secţie de votare, scrie The Associated Press, citată de news.ro. Bărbatului, care a fost condamnat în trecut, i s-a spus că nu poate vota pentru că nu s-a reînregistrat după ce a fost eliberat din închisoare. Cuprins de furie, a ameninţat că se va întoarce cu o armă. A reuşit să fugă, însă a fost reţinut rapid.

UPDATE 19:30: Donald Trump a votat în Palm Beach, Florida. Fostul preşedinte a venit la urne împreună cu soţia lui. Trump a spus că nu are regrete în privința campaniei electorale: „Nu-mi vine în minte niciunul.”

UPDATE 18:40: FBI a anunțat că două videoclipuri din mediul online care susțin că agenția a emis avertismente cu privire la amenințările teroriste la locurile de votare și la rapoartele privind votul în închisorile din statele cheie la alegeri sunt false, scrie CNN.

„FBI a fost informat despre două cazuri în care numele și însemnele sale au fost folosite greșit pentru a promova narațiuni false în jurul alegerilor. Primul este un clip de știri fabricat care se pretinde a fi un avertisment terorist emis de FBI. Clipul de știri fabricat relatează în mod fals că FBI ar fi afirmat că americanii ar trebui să voteze de la distanță din cauza unei amenințări teroriste mari la secțiile de votare. Acest videoclip nu este autentic și nu reprezintă cu exactitate situația actuală de amenințare sau siguranța locului de votare. În plus, un videoclip fabricat care conține un comunicat de presă fals al FBI susține că în cinci închisori din Pennsylvania, Georgia și Arizona votul deținuților a fost fraudat(...) Nici acest videoclip nu este autentic, iar conținutul său este fals”, a transmis FBI printr-un comunicat.

Experții americani au analizat imaginile și au găsit urme ale rețelei de dezinformare Doppelganger din Rusia. Este vorba despre o companie privată care acționează în numele statului rus.

UPDATE 18:15: Serviciile de informaţii din SUA au identificat un clip fals în care erau prezentate aşa-zise dovezi de fraudă la votul din Arizona. Filmulețul video a fost atribuit unei „ferme de troli” care are conexiuni cu Rusia şi care a interferat cu alegerile din SUA şi cu 8 ani în urmă, notează CNN.

UPDATE 18:10: Timpul de vot va fi prelungit la două secţii de votare din Georgia, după ce au fost primite mai multe alerte cu bombă. Cinci alerte au fost emise, iar poliţia le-a clasificat pe toate drept false. Incidentele s-au petrecut la două secţii din Fulton County. În urma amenințărilor, persoanele au fost evacuate timp de 30 de minute, perioadă în care poliţia a făcut verificări, scrie CNN.

UPDATE 18:00: Organismul care răspunde de buna desfășurare a alegerilor din SUA din punct de vedere tehnic nu a raportat incidente majore, care să fi interferat cu procesul de votare până în acum.

„Vremea rea şi câteva întreruperi temporare ale sistemului în anumite secţii de votare de pe teritoriul SUA. Acestea sunt însă incidente de rutină, aşteptate şi pentru care avem pregătit un plan. Altfel, nu au fost incidente majore”, a declarat Cait Conley, expert al CISA.

UPDATE 17:30: Donald Trump face acuzații grave. Candidatul spune că patru reprezentanți ai Partidului Republican „au fost blocați și dați afară”. Totul s-ar fi petrecut la o secție de vot din Philadelphia. Nu a durat mult până când celor patru li s-a permis din nou accesul în secția de votare.

„E o crimă şi așa ceva n-ar trebui să se întâmple într-un proces electoral corect şi sigur, așa cum s-a promis că o să fie”, se arată într-un comunicat al echipei de campaniei a lui Trump.

UPDATE 16:45: Două secţii de votare din Pennsylvania, stat-cheie în alegerile din SUA, au fost deschise cu întârziere. Incidentul a fost provocat din cauza şefului secțiilor de votare, care s-a prezentat mai târziu decât trebuia la locații, scrie CNN.

UPDATE 16:30: JD Vance, propus de Republicani pentru poziția de vicepreședinte, a votat în această dimineață în Cincinnati. A venit la urne împreună cu soția lui, Usha, și copilul lor.

„Mă simt bine, nu știi niciodată până știi, dar am un sentiment bun în legătură cu aceste alegeri. M-am simțit bine în legătură cu propria mea cursă, acum câțiva ani, când am votat exact în același loc. Sper să meargă la fel de bine pentru mine și președintele Trump, așa cum mi-a mers acum câțiva ani în statul Ohio”, a spus Vance, notează CNN.

UPDATE 15:15: Sondajele din SUA în ziua votului

Citeste si: Calitățile pe care Adriana Bahmuțeanu le-a văzut în fostul ei soț, Silviu Prigoană. “Mă gândesc la ce viață frumoasă am fi putut să avem.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

La sfârșitul lunii iulie, Kamala Harris a intrat în cursa pentru Casa Albă, înregistrând un avans consistent în sondaje în primele săptămâni ale campaniei electorale față de Donald Trump, fiind vorba de 4 puncte procentuale.

Cu toate acestea, Kamala Harris pare că pierde din ce în ce mai mult teren, cu cât înaintăm în procesul alegerilor. În acest moment, cei doi oponenți se află la o distanță procentuală foarte mică:

  • Kamala Harris- 48%
  • Donald Trump- 47%

UPDATE 15:00: Statele care își vor deschide secțiile de votare începând cu ora 8 dimineața (15:00, ora României), în funcție de ora locală: Arizona, Iowa, Louisiana, Minnesota, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Oklahoma, Texas, Wisconsin.

UPDATE 14:55: Până în acest moment, secțiile de votare au fost deschise în peste 20 de state: Alabama, Delaware, Washington, DC, Florida, Georgia, Illinois, Kansas, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Tennessee.

La secțiile de votare din Pennsylvania, americanii au format coadă de la primele minute de la deschidere.

UPDATE 14:50: Kamala Harris, primul mesaj după deschiderea secțiilor de votare: „America, acesta este momentul să vă faceți vocile auzite”.

UPDATE 14:00: În Maricopa, centrul de numărare a voturilor este păzit de drone și lunetiști, fiind împrejmuit cu sârmă ghimpată, garduri de fier și detectoare de metale. Securitatea din acest comitat a atins un alt nivel, în urma alegerilor prezidențiale din 2020, când Donald Trump a acuzat că au fost furate voturi, după ce a pierdut statul în fața lui Joe Biden, conform bbc.com.

Maricopa este al patrulea ca populație din SUA și găzduiește aproximativ 60% dintre alegătorii din Arizona. Potrivit informațiilor transmise de șeriful statului, pregătirile pentru alegerile prezidențiale au început încă de anul trecut.

UPDATE 13:50: Secțiile de vot au început să se deschidă, rând pe rând, în funcție de ora locală. Primele sunt cele de pe Coasta de Est: Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York şi Virginia.

Alegeri prezidențiale SUA 2024.

[Sursa foto: Profimedia]

UPDATE 12:50: Când vom afla rezultatele alegerilor prezidențiale SUA 2024?

Nu se poate oferi un răspuns cert la această întrebare. Adevărul este că depinde de la stat la stat.
În cazul unor state, procesul poate dura mai mult decât în cazul altora, totul în funcție de numărul de voturi anticipate și prin corespondență, ele fiind numărate după voturile exprimate în persoană.

Când va avea loc preluarea noului mandat de către noul președinte care va fi ales, Harris sau Trump?

Noul președinte va depune jurământul în fața clădirii Capitolului din Washington DC, ceremonie oficiată de către președintele Curții Supreme pe data de 20 ianuarie 2025.

UPDATE 11:35: Donald Trump și Kamala Harris au finalizat campaniile electorale, însă unde se vor afla cât timp așteaptă rezultatele alegerilor prezidențiale 2024?

Kamala Harris va participa la interviuri de radio în Washington DC, urmând ca, în această seară, s ă organizeze petrecerea pentru noaptea alegerilor în cadrul fostei sale universități, Howard University.

Pe de altă parte, se așteaptă ca Donald Trump să organizeze petrecerea pentru noaptea alegerilor în West Palm Beach, Florida, conform CNN.

UPDATE 10:10: Kamala Harris și-a încheiat campania electorală pe treptele Muzeului de Artă din Philadelphia, intonând, cu pumnul ridicat, un mesaj plin de optimism, prin care îi încurajează pe americani să fie uniți și să lupte în continuare pentru a „modela viitorul”. Discursul a durat aproximativ 20 de minute.

„Terminăm așa cum am început! (…) Cu optimism, cu bucurie, știind că noi, oamenii, avem puterea de a ne modela viitorul și de a face față oricărei provocări atunci când o facem împreună”, a spus Kamala Harris.

Oprah Winfrey a condus-o pe Kamala Harris la pupitru. La final, a precizat că votul este decisiv și că, în funcție de rezultatul obținut, americanii ar mai putea vota sau nu de acum înainte.

Alegeri prezidențiale SUA 2024.

[Sursa foto: Profimedia]

UPDATE 9:35: Donald Trump încheie campania electorală cu un discurs care a ținut aproape 2 ore, în Michigan, moment în care a reamintit americanilor promisiunile și obiectivele sale în calitate de potențial președinte SUA. Fostul președinte nu a ezitat să o atace pe adversara sa, Kamala Harris, numind-o "nebuna radicală de stânga".

În timpul discursului, pe scenă au venit mai mulți dintre copiii săi, alături de partenerii lor, încheiându-l cu mențiunea că a ajuns la finalul unei lungi campanii electorale, în timpul căreia a participat la peste 900 de mitinguri.

UPDATE 09:20: Votul a început într-un mic oraș din New Hampshire, Dixville Notch. 6 persoane au îndreptat 3 voturi către democrata Kamala Harris, iar 3 către republicanul Donald Trump. Lansarea votului în localitatea situată la frontiera nord-estică a SUA are caracter simbolic, tradiție care s-a perpetuat încă din anul 1960.

Zi crucială pentru SUA

În lupta pentru președinția Statelor Unite ale Americii se confruntă Donald Trump și Kamala Harris. 5 noiembrie 2024 devine, astfel, o zi crucială pentru americani.

Alegerile SUA 2024 Sunt organizate într-un singur tur de scrutin. Pentru a fi ales în funcția de președinte, candidatul trebuie să obțină 270 de electori din Colegiul Electoral. Astfel, candidatul care obține majoritatea voturilor într-un anumit stat câștigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepții fac statele Nebraska şi Maine, unde "marii electori" sunt alocați pe o bază proporțională. California deține în acest an cel mai mare număr de electori. În aceste condiții, candidatul poate obține funcția de președinte chiar dacă nu are cel mai mare număr total de voturi la nivel național.

În contextul alegerilor SUA, există conceptul de state-cheie- „Swing States” sau, așa cum mai pot fi numite, state-pivot” sau „purple states”- „state violet”. Anul acesta, rezultatul alegerilor prezidențiale SUA va fi dat de 7 state: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.

Potrivit projects.fivethirtyeight.com, agregator al principalelor sondaje realizate peste Atlantic, Kamala Harris ar putea conta pe 183 de electori siguri și 44 de electori probabili, în timp ce Donald Trump poate conta pe 122 electori siguri și 95 electori probabili.

Pe 5 noiembrie 2024, alegerile prezidențiale din SUA se vor încheia. Trebuie menționat că în unele state, americanii au votat anticipat, iar până la 3 noiembrie, 80 de milioane de americani deja votaseră. Până la închiderea secțiilor, la urne sunt așteptați 240 de milioane de americani.

Secțiile de votare s-au deschis în funcție de fusul orar, la orele 05:00, 06:00 și 07:00 și se vor închide la ora 19:00 și/sau 20:00.

Citește și: Alegerile prezidențiale din SUA 2024: Cum pot vota cetățenii americani din România?

Alegeri prezidențiale SUA 2024

Alegeri prezidențiale SUA 2024

[Sursa foto: Profimedia]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si