Urbaniștii atrag de ceva timp atenția că „orașul de 15 minute” este ideal pentru un stil de viață cât mai liniștit, dar un oraș din Europa a reușit să pună în practică un concept mult mai ambițios.

În orașul de 5 minute, toate cele necesare sunt în apropierea locuinței: de la școala celor mici, la magazine și parcuri.

Citește și: Vacanță februarie 2025: Când au liber de la școală elevii din București și din celelalte județe

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

danemarca, oras de 15 minute, europa

Ce beneficii are orașul de 5 minute pentru localnici

În orașul de 5 minute, tot ce are nevoie un localnic este la mică distanță de casă. În momentul în care oamenii aleg un loc în care să locuiască, aceștia își doresc de multe ori ca locul de muncă să fie aproape, să existe magazine variate în zonă, chiar și mall-uri. În același timp, pentru multe persoane este foarte important ca în zona în care trăiesc să existe spații verzi și parcuri. 

De cele mai multe ori, cele mai multe orașe nu oferă astfel de beneficii. Totuși, există un loc în care toate acestea sunt posibile. Mai exact, nu este vorba despre un oraș în sens tradițional, ci despre Nordhavn, un cartier din Copenhaga, notează The Guardian.

Acest orășel are 6000 de locuitori în prezent. În trecut aici era o zonă industrială, dar autoritățile au amenajat locul, astfel încât toate cele necesare oamenilor să fie la doar 5 minute de casă.

Astfel, aici există zone rezidențiale, clădiri de birouri, școli, grădinițe, magazine, cafenele și parcuri. Pentru că totul este la îndemână, oamenii care locuiesc aici nu mai au nevoie de mașini. 

„Am spus: „Cum arată un oraș în care se poate merge pe jos? Cum arată străzile? Ce le place oamenilor să experimenteze în timp ce merg pe jos?”. La final, a fost ceva de genul: „Bine, deci acum că avem toată această infrastructură pentru mersul pe jos, cu bicicleta și transportul public, mai este loc pentru mașini?””, povestește Riemann.

Citește și: Gheorghe trăiește singur de 4 ani, într-o casă, sub pământ. Are 14 copii și s-a despărțit de soție după ce a lovit-o: "Viața a fost grea"

danemarca, oras de 15 minute, europa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si