Locul din țară în care aurul curge prin râuri. Românii au găsit comoara dacilor
Acesta este locul din România unde aurul curge, la propriu, în râuri. Cine a găsit comoara dacilor.
Într-o zonă din România se întâmplă un lucru miraculos. Există un loc în țara noastră unde aurul curge, la propriu, în râuri. Iată care e locația.
Citește si: Franța instalează un scut antirachetă în Dobrogea
Aurul este și a fost dintotdeauna una dintre cele mai valoroase naturale. Într-un loc din țara noastră, aurul curge în râuri. Acest fenomen se întâmplă în județul Alba și vorbim despre un aur de top aluvionar.
Spre deosebire de aurul din inima muntelui, cel aluvionar poate fi extras mult mai ușor fără a mai fi nevoie de cianuri și fără tehnologii scumpe, dar se găsește și în cantități foarte mici. Totuși, de mai bine de 24 de ani, România nu a mai exploatat organizat aurul aluvionar, iar după 1989 el nu a mai fost sortat de nisip și pietriș, astfel că a ajuns ulterior în materiale de construcții și drumuri sau autostrăzi.
Citește si: Solstiţiu de vară 2022: Când este cea mai lungă zi din an?
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Însă trebuie să aflați de o localitate bogată din țară. Locul unde aurul aluvionar se varsă în pârâul Turnu este chiar Almașu Mare din județul Alba, iar locația exactă e lângă vecinătatea fostei mine Hanneș.
Mult timp aurul din Munții Apuseni a iscat războaie, a înscăunat regi și a purtat blesteme, căci acest aur a scris istorie. Metalul aluvionar este ușor de cules din râuri și destul de maleabil, căci dintr-un gram de aur se poate obține o foiță de un metru pătrat.
Citește si: Ce nu este bine să faci de Înălțarea Domnului?
Conform datelor istorice, pe întreaga perioadă a ocupației române în Dacia, au fost extrase nu mai puțin de 500 de tone de aur și 950 de tone de artist, iar acestea au părăsit țara pentru a consolida economic Imperiul Roman.
Românii au adus în Munții Apuseni colonii de origine traco-iliră, care erau specializați în prelucrarea aurului. Minele pe vreme aceea erau conduse de un funcționar numit chiar de împărat, iar acesta purta și numele de Procurator Aurarium, iar reședința îi era în Zlatna.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește si: Cum a luat naștere cafeaua. Boabele a fost mâncate pentru prima dată, crude
Apoi, ungurii, turcii, austriecii și rușii au luat și eu aur din zăcămintele noastre, iar mulți români uită că multe orașe pe care le vizitează, precum Viena, Roma, Istanbul, Moscova, au fost construite în mai mică sau mai mare măsură chiar din aurul din România.