Știința a confirmat că timpul încetinește mult atunci când ești în sala de sport. Este vorba de un nou studiu la care au fost supuși cei care aleargă pe o bicicletă staționară.

Citește și: Primul pacient cu Parkinson din lume care a primit 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator. Efectul este miraculos

Sportivii care au finalizat probele cu bicicleta staționară și au fost rugați să măsoare cât de repede trec 30 de secunde.

Erorile lor de percepție arată că timpul trece mai lent când faci efort fizic!

Locul unde timpul trece cu 9% mai lent pentru oameni

Locul unde timpul trece cu 9% mai lent pentru oameni

[Sursa foto: Pexels.com]

Rezultatele arată că participanții au estimat timpul cu aproximativ 8-9% mai rapid decât timpul real, ceea ce indică faptul că timpul pare să treacă mai încet pentru ei.

Acest efect ridică o mulțime de întrebări interesante despre ceea ce se întâmplă în corpul și mintea noastră când suntem în sala de sport, arată  Popular Mechanics

Corpul uman, expus provocărilor de exercițiile fizice

Studiul se concentrează pe percepțiile și explicațiile psihologice ale oamenilor, dar corpul uman trece printr-o multitudine de schimbări în timpul exercițiilor fizice.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În cadrul studiului, 33 de participanți au finalizat un curs de bicicletă staționară de 4000 de metri. Li s-a cerut să estimeze intervale de timp de câte 30 de secunde în cinci puncte: înainte de cursă, după 500 de metri, după 1500 de metri, după 2500 de metri și apoi după exercițiul complet.

Fiecare biciclist a fost rugat să-și evalueze efortul perceput, dar nu li sa cerut să atingă viteze exacte, cu excepția unei singure încercări cu un adversar competitiv.

Detaliile rezultatelor pot fi surprinzătoare: "Nu a existat nicio diferență între condițiile de exercițiu sau punctele de timp (500 m, 1500 m și 2500 m).”

Asta înseamnă că orice efort suplimentar nu a schimbat percepția participantului asupra timpului; nici creșterea constantă a efortului perceput pe parcursul întregului proces.

Deși studiul a fost realizat pe doar 33 de participanți, echipa de cercetare susține că o serie de detalii și descoperiri ale metodei lor sunt fără precedent în literatura existentă.

Această lucrare revizuită de colegi apare în revista Brain and Behavior. Cei patru cercetători, atât din Olanda, cât și din Anglia, se concentrează pe psihologia sportului în discuția lor. Ei sugerează, dacă a avea o cursă activă împotriva unui concurent apropiat nu ajută timpul să treacă mai puțin încet.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”- radioimpuls.ro

Atleții au nevoie de altceva pentru a-și concentra atenția și pentru a rămâne în zona activă și în afara zonei de plictiseală.

Sportivii de top se bazează adesea pe vizualizare pentru a reuși să împingă cursele de alergare până la un punct de memorie musculară, iar sincronizarea corectă este cheia și în acest sens. 

"Trebuie depusă mai multă muncă pentru a dezvălui în continuare rolul stimulilor externi, intensitatea exercițiului și durata asupra percepției timpului în timpul exercițiului”, concluzionează cercetătorii.

Cronometrarea este o provocare biologică și psihologică a corpului, dar învățarea și ajustarea timpului sunt încă la latitudinea sportivului individual și a antrenorului său.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si