UPDATE: Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc a declarat la dezbaterile plenului reunit de miercuri că, s-au discutat trei lucruri de-a deptul halucinante, unul dintre acestea fiind invocarea incidentului de la Caracal, adăugând că Avocatul Poporului nu are nicio vină în acest context.

„O zi lungă astăzi în Parlament. Am avut la Senat o şedinţă prelungită pentru o lege importantă şi anume educaţie pentru sănătate a copiilor noştri.

Ce avem astăzi în plenul reunit? Avem 2 ore de aşteptare pentru ce? Au aşteptat românii din partea parlamentarilor să ia o decizie. Ce decizie suntem noi astăzi chemaţi să luăm e o decizie care contravine intereselor poporului român. Uitaţi-vă un pic pe sesizarea comisiilor juridice – sunt trei lucruri de-a dreptul halucinante. În primul rând e invocat incidentul de la Caracal. Nu Avocatul Poporului are vină acolo. Cred că autorii sesizării pe care nu îi acuz de ignoranţă confundă textele din Constituţie. Haideţi să ne uităm la articolul 58, Avocatul Poporului mandat de 5 ani pentru apărarea drepturilor persoanelor fizice. Această structură de stat e chemată să apere drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Mai există o instituţie care trebuia să îşi facă treaba la Caracal şi anume Ministerul Public. Noi ce am făcut? Am mutat de la Ministerul Public şi MAI şi am dus la Avocatul Poporului. Se invocă o hotărâre a Camerei privind protejarea copiilor dispăruţi.
Am sentimentul că dacă veţi vota această revocare a Avocatului Poporului, urmează moţiunea de cenzură. Ne facem de ruşine pur şi simplu. Vă faceţi de ruşine. Aţi invocat Mecanismul de Prevenire a Torturii. El ţine de Consiliul Europei”,
a precizat Cazanciuc.

Pe de altă parte, deputatul PNL Ioan Cupşa a menționat că propunerea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber este întemeiată, astfel deputatul a solicitat votul parlamentarilor.

„Avocatul Poporului este al poporului nu al celor care îl numesc. Avocatul Poporului nu şi-a îndeplinit atribuţiile. A încălcat astfel prevederile constituţionale. Mă voi rezuma la unele dintre gravele încălcări ale Constituţiei şi legii, inclusiv la încălcarea unui Tratat internaţional. Vă voi cere apoi să votaţi. În aprilie 2020 Avocatul Poporului a activat Mecanismul de Prevenire a Torturii în spaţiile de detenţie. Putem spune că peste noaptea spitalele noastre au devenit locuri de deţinere, tratamentele medicale au devenit mijloace de tortură. Avocatul Poporului a încălcat cu bună ştiinţă Convenţia privind prevenirea torturii adoptată la New York. Toate aceste acte normative au definit exact actele de detenţie locurile de detenţie, dar nu pot fi definite ca locuri de detenţie unităţile sanitare, iar tratamentul medical nu poate fi considerat act de tortură. Astfel, Avocatul Poporului a încălcat Constituţia. Avocatul Poporului solicită, în mod halucinant, informaţii protejate de secretul profesional. Concluzia e una singură, votaţi. Propunerea de revocare este una întemeiată”, a afirmat Cupşa.

De asemenea, USR PLUS va vota pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, a transmis un parlamentar în plenul reunit.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Stire inițială: Astfel că obiectivul coaliţiei ar fi acela ca noua numire a Avocatului Poporului să fie făcută până la finalul acestei sesiuni parlamentare.

Ludovic Orban: „Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber”

Liderul PNL a menționat că decizia Legislativului va fi atacată la Curtea Constituţională de către PSD. Orban susține că aceasta este o decizie ca Renata Weber să fie revocată din funcție  a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale. Însă, atunci când Orban făcea declaraţii de presă pe holurile Parlamentului, în fundal se auzea și Diana Şoşoacă, care i-a strigat liderului PNL „Ruşine să vă fie”.

„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care stă la baza revocării. Cu siguranţă, săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, o procedură care e prevăzută în Constituţie, în lege, în Regulamentele comune. Vom derula această procedură astfel încât, până la finalul sesiunii parlamentare, să avem o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru numirea unui nou Avocat al Poporului”, a declarat Ludovic Orban, miercuri la Parlament.

Citeste si: Vești bune: Transalpina s-a redeschis miercuri, 16 iunie. Se circulă cu anumite restricții

Liderul PNL a declarat că revocarea Avocatului Poporului nu reprezintă nicio încălcare a statului de drept 

„Doamna Renate Weber a fost la şedinţa comisiilor juridice şi a prezentat acolo argumentele, dacă voia putea să vină şi la plenul reunit. Nu a dorit. Asta este. Nu este nicio încălcare a statului de drept. În toate argumentele care au fost cuprinse atât în solicitarea formulată, cât şi în raportul comisiilor juridice şi, în mod evident, aceste argumente sunt foarte puternice şi reprezintă temeiuri solide pentru revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber”, a adăugat Orban.

Citeste si: Ministrul Educației: „Vom acorda o atenţie deosebită unui lucru neglijat până acum şcoala în spital”

Orban a fost întrebat cine va fi propus de coaliție pentru funcţia de Avocat al Poporului, iar liderul PNL a răspuns: „ Când vom lua decizia, o vom face publică. Aş prefera să nu vehiculez nume de posibili candidaţi până nu luăm decizia finală. Suntem aproape de o decizie şi când o vom lua o vom face publică”.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Președintele Camerei Deputaților a precizat că Renate Weber ar fi putut să participe oricând la şedinţa de plen reunit de miercuri, îsă aceasta nu a dorit. Orban a mai subliniat faptul că revocarea Renatei Weber din funcţie nu a încălcat statul de drept.

„Doamna Renate Weber a fost la şedinţa comisiilor juridice şi a prezentat acolo argumentele, dacă voia putea să vină şi la plenul reunit. Nu a dorit. Asta este. Nu este nicio încălcare a statului de drept. În toate argumentele care au fost cuprinse atât în solicitarea formulată, cât şi în raportul comisiilor juridice şi, în mod evident, aceste argumente sunt foarte puternice şi reprezintă temeiuri solide pentru revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber”, a mai adăugat Orban.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 16 iunie. Numărul deceselor COVID-19 în România a trecut pragul de 32.000 de la începutul pandemiei

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si