In articol:
- Lunea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi?
- Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare
- Rugăciunea care trebuie rostită în Lunea Mare
Lunea Mare. Lunea Mare semnifică în creștinism prima zi din Săptămâna Mare. Aceasta este precedată de Duminica Floriilor.
Lunea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi?
În Lunea Mare începe curățenia de Paște, în care totul trebuie aerisit. Trebuie să se spele și să se văruiască, pentru a ieși relele de peste iarnă.
Citește și: Săptămâna Mare 2023. Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor
„În Săptămâna Mare nu se bârfește, nu trebuie să îi judecăm pe cei din jur, ci dimpotrivă, trebuie să iertăm pe cei din jur. Nu avem voie să mai facem răutăți celor din jur”, spun preoții.
Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
În Lunea Mare se oficiază Deniile. Acestea sunt slujbe prin care credinicioșii îl amintesc pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.
De asemenea, fiecare zi are o semnificație diferită. Enoriașii rememorează evenimentele din ultimele zile ale Mântuitorului.
Mai mult de atât, femeile încep în Lunea Mare curățenia specifică de Paște. Trebuie să fie scos totul afară, pentru a ieși toate relele de peste iarnă.
Rugăciunea care trebuie rostită în Lunea Mare
“Doamne Iisuse Hristoase, cu adanca umilinta recunosc si marturisesc, ca in toata ziua pacatuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiesti. Deci, astazi, ca este luni si inceputul saptamanii, ma rog cu umilinta indurarii Tale celei mari: iarta-mi pacatele cele de voie si fara de voie, si-mi ajuta sa pun inceput bun si sa port mai multa grija de sufletul meu, pentru care ai rabdat atatea dureri la Sfanta Ta Rastignire!
O Doamne, astazi iti dau sufletul si trupul meu si vointa mea, rugandu-Te sa fie voia Ta cu mine, dupa buna placerea Ta. Pedepseste-ma Doamne, dupa indurarea Ta, in aceasta lume, iar nu in cealalta viata. Si iarta pe cei vii si pe cei raposati, pentru rugaciunile Sfintei Tale Biserici, si pe toti ne invredniceste de marirea Ta in rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfintii Tai ingeri, catre care zic: O, cerestilor ajutatori si pazitori ai oamenilor, voua ma inchin si va multumesc, pentru ajutorul si conducerea ce ne-o dati in toate zilele noua, nevrednicilor si pacatosilor. Scutiti-ma de vrajmasii cei vazuti si nevazuti, ca sa nu mai pacatuiesc de acum inaintea Dumnezeului meu! Invredniciti-ma sa va vad la moartea mea, stand in jurul meu si sa duceti sufletul meu in cer, ca sa se inchine maririi Fetei lui Dumnezeu, iar voua sa va multumesc acolo, pentru purtarea de grija ce ati avut pentru mine si binele vostru sa-l spun cu glas neincetat in veci. Amin.”
Citește și: Se spală rufe de Sâmbăta lui Lazăr? Iată răspunsul preoților!