Close sidebar
Close sidebar

Lupta pentru salvarea pădurilor "sacre" din Carpați de exploatările forestiere

Golurile imense din coronamentul pădurii sunt vizibile de deasupra munților Carpați din România, în timp ce copacii tăiați au fost lăsați la marginea drumului.

Stefania Pavel,

Golurile imense din coronamentul pădurii sunt vizibile de deasupra munților Carpați din România, în timp ce copacii tăiați au fost lăsați la marginea drumului.

[Sursa foto: AFP]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Inginerul silvic Gabriel Oltean a luptat împotriva acestei exploatări forestiere intense, adesea ilegale, cu ajutorul unor camere de luat vederi care transmit în direct pe YouTube trecerea neîncetată a camioanelor tăietorilor de lemne, informează Al Jajeera.

”Această pădure ar trebui să fie sacră”

El a declarat că a provocat "un șoc psihologic" în rândul localnicilor aflați la porțile legendarei regiuni Transilvania, ceea ce a dus la anchete și confiscări de lemn- deși încă nu există condamnări penale. Oameni ca el se luptă pentru pădurile care acoperă lanțul muntos de 1 500 de kilometri, care se întinde pe teritoriul a opt națiuni și se află într-o regiune care ar trebui să fie printre cele mai bine conservate din Uniunea Europeană. 

Citește și: O mamă și-a aruncat copiii de la etaj, după ce blocul în care locuiau a luat foc, în Kazahstan

[Sursa foto: AFP]

Dar, în realitate, din cauza neaplicării legii și a profiturilor uriașe, distrugerea pădurilor, deși a dus la presiuni în România, este încă întâmpinată cu indiferență în Polonia.

Tractoare articulate de exploatare forestieră folosite pentru a manipula trunchiurile de copaci de pe pantele abrupte ale pădurii.

[Sursa foto: AFP]

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Această pădure ar trebui să fie sacră. Ar trebui să protejăm astfel de locuri", a declarat purtătorul de cuvânt al Greenpeace Polonia, Marek Jozefiak, în satul Zatwarnica din sud-estul țării. "Vezi dealul acela? L-au înregistrat deja. La vreo 50 de metri de o vizuină de urs", a spus Jozefiak, menționând că în Polonia au mai rămas doar aproximativ 150 de urși bruni. 

Doar 1% din pădurile Poloniei sunt protejate

Unul dintre "ultimele refugii ale biodiversității rămase în Europa", pădurile care acoperă Carpații adăpostesc bizoni, lincși, lupi și pisici sălbatice, alături de numeroase specii de păsări precum ciocănitoarea cu trei picioare sau bufnița de Ural. Pe hârtie, este una dintre cele mai bine conservate regiuni din UE, însă, potrivit Greenpeace, doar 1 până la 3% din pădurile din Polonia sunt strict protejate. 

Citește și: A doua navă multirol, lansată la Galați. Poate salva până la 50 de răniți în cazul accidentelor navale și poate participa la operațiuni de salvare și căutare

Arbori de molid în apropiere de satul Ghimeș-Făget, în centrul Transilvaniei, România.

[Sursa foto: AFP]

Pădurile virgine din lanțul muntos, care se întind pe o distanță de 1.500 km de-a lungul a opt națiuni din Europa Centrală, sunt, de asemenea, importante pentru atenuarea schimbărilor climatice.

[Sursa foto: AFP]

Agenția forestieră de stat, responsabilă atât de protejarea pădurilor, cât și de tăierea lemnului, deține majoritatea pădurilor. Veniturile sale au crescut cu 50% în 2022 față de anul precedent, până la 15,2 miliarde de zloți (3,7 miliarde de dolari), din care 90% provin din vânzarea de lemn. Agenția "încearcă să scoată cât mai mulți bani din ea", a declarat Jozefiak.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Meteorologii anunță o nouă zi de foc pentru România: 43 de grade Celsius. Triplă avertizare meteo

În 2018, cea mai înaltă instanță europeană a decis că guvernul polonez a încălcat legea prin exploatarea forestieră în Bialowieza, un sit al patrimoniului mondial UNESCO care este cea mai mare pădure din Europa care a supraviețuit până în prezent în epoca medievală. Pădurile virgine din lanțul muntos sunt, de asemenea, importante pentru atenuarea schimbărilor climatice. 

La nivel mondial, pădurile absorb o cantitate netă de 7,6 miliarde de tone de dioxid de carbon, potrivit unui studiu publicat în 2021 în revista Nature Climate Change. Dar "în medie, o suprafață de pădure de peste cinci terenuri de fotbal este pierdută în fiecare oră din cauza extracției de lemn" în Carpați, a declarat Greenpeace într-un raport din noiembrie anul trecut. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI