Macaroane cu brânză. Învață să faci această rețetă clasică de macaroane cu brânză la cuptor, care poate fi preparată atât în variantă dulce, cu stafide, cât și sărată, cu mărar.

Este un desert rapid, ușor și foarte bun. Ingredientele sunt ieftine și cu siguranță avem prin frigider niște brânză telemea, câteva ouă și puțin lapte, iar paste se găsesc mereu în cămară.

Macaroane cu brânză. Ingrediente

  • 400 g paste fainoase
  • 200 g branza telemea
  • 200 g branza de vaci
  • 4 oua
  • 6-8 linguri smantana sau iaurt
  • 1 lingura mare unt
  • 4 linguri zahăr

Citeste si: Untură de porc. Adevărul pe care nimeni nu îl spune

macaroane cu branza reteta
macaroane cu branza reteta

Macaroane cu brânză. Mod de preparare

Se fierb pastele dupa indicatiile de pe pachet. Se lasa la scurs intr-o strecuratoare.

Se unge cu unt o tava, un vas de Jena sau o cratita.

Se sfarama cu o furculita branza dulce; telemeaua se rade (pe razatoarea mare).

macaroane cu branza reteta
macaroane cu branza reteta

Se bat bine ouale si se amesteca cu zahărul, pastele si cu branza pregatita,

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Se pune compozitia in vas, se toarna smantana sau iaurtul, se amesteca usor, si se pune la cuptor timp de aprox. 20 de minute, la foc potrivit, scrie clickpoftabuna.ro.

Citeste si: Avertismentul medicilor: Ce ți se poate întâmplă dacă mănânci avocado?

macaroane cu branza reteta
macaroane cu branza reteta

Motivul pentru care ar trebuie să mâncați reci macaroanele cu brânză

Unele alimente făinoase fierte şi răcite – precum cartofii sau pastele făinoase – conţin o formă de amidon cu efecte benefice asupra organismului uman, susţine un specialist britanic.

Dr. Denise Robertson, specialist în nutriţie la University of Surrey, Marea Britanie, studiază de mulţi ani efectele acestui amidon – numit amidon rezistent – asupra sănătăţii.

Atât amidonul obişnuit, cât şi amidonul rezistent sunt polizaharide şi sunt asemănătoare ca structură, dar au efecte diferite asupra organismului uman, susţine ea.

Astfel, amidonul normal – precum cel din pâinea albă şi pastele făinoase calde – este absorbit rapid de organism, făcând glicemia să crească aproape tot atât de rapid ca şi când am consuma aceeaşi cantitate de glucide bând un pahar de băutură îndulcită.

macaroane cu branza reteta
macaroane cu branza reteta

Citeste si: Leacul primăverii: Această plantă ține la distanță toți VIRUȘII!

Macaroane cu brânză. Amidonul

Amidonul normal este compus din lanţuri de molecule de glucoză, lanţuri care sunt descompuse cu uşurinţă în moleculele componente, iar acestea sunt absorbite rapid. Ceea ce nu este folosit pentru producerea de energie, este transformat în grăsime care se depozitează.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În plus, absorbţia rapidă a glucozei în sânge duce la creşterea glicemiei şi consecutiv, la o creştere bruscă a secreţiei de insulină (hormon produs de pancreas, care reduce nivelul glucozei în sânge). Descăcarea mare de insulină reduce repede nivelul glucozei în sânge, apărând iar senzaţia de foame, pe care mulţi oameni au tendinţa să o combată mâncând ceva dulce, ceea ce duce iar la creşterea glicemiei şi ciclul se reia.

Citeste si: Cât de sănătoasă este, de fapt, berea? Adevărul pe care trebuie să îl afli

Dar, după ani de asemenea creşteri bruşte ale glicemiei şi nivelului de insulină, urmate de scăderi bruşte ale glicemiei etc., celulele corpului devin mai puţin sensibile la acţiunea insulinei. Ca urmare, mecanismul reducerii glicemiei de către insulină devine mai puţin eficient, iar treptat organismul începe să prezinte niveluri tot mai mari ale glicemiei. Este un pas spre apariţia diabetului tip 2, o boală care devine azi tot mai răspândită.

Macaroane cu brânză. Avertismentul unui medic

În schimb, explică dr. Robertson, amidonul rezistent are un alt comportament în organism: unele dintre lanţurile sale de glucoză nu mai sunt descompuse în intestinul subţire, ceea ce înseamnă că absorbţia glucozei în sînge se va face mai lent; nivelul de insulină nu mai creşte aşa de mult şi ne vom simţi sătui pentru o perioadă mai îndelungată.

În plus, amidonul nedigerat în intestinul subţire trece în intestinul gros, unde joacă rolul fibrelor alimentare şi este fermentat de bacteriile din intestin, fiiind transfomat în acizi graşi cu lanţ scurt; aceştia sunt absorbiţi şi au diferite efecte pozitive, de exemplu prevenirea bolilor de inimă şi, posibil, chiar reducerea tensiunii arteriale, afirmă dr. Robertson.

Citeste si: Laptisor de matca- ce este si cum il folosesti

Amidonul rezistent se găseşte în mod natural în alimente precum bananele (dar cu condiţia să fie mâncate când nu sunt foarte coapte, când încă sunt puţin verzi), în unele leguminoase (legume din familia fasolei), în fulgii cruzi de ovăz.

Dar şi gătirea unor alimente făinoase, urmată de răcirea lor, le măreşte conţinutul de amidon rezistent.

Macaroane cu brânză.  Un experiment recent

Un experiment recent, de mică amploare, sugera că şi pastele făinoase lăsate să se răcească şi apoi reîncălzite provoacă creşteri mult mai mic ale glicemiei şi secreţiei de insulină, comparativ cu pastele proaspăt fierte şi servite calde, scrie descopera.ro.

Ca urmare, consumul de paste făinoase reci, de cartofi fierţi ori copţi şi răciţi ar putea avea efecte bune asupra organismului; aceste alimente ar ţine de foame mai bine decât dacă sunt mâncate fierbinţi şi ar putea ajuta la prevenirea diabetului, datorită conţinutului de amidon rezistent, crede dr. Robertson.

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncați grapefruit dacă luați aceste pastile!

Un studiu anterior, realizat în Australia, arătase că, de asemenea, consumul de cartofi reci protejează, într-o oarecare măsură, organismul de consecinţele negative ale consumui ridicat de carne roşie, aliment care are unele efecte nocive bine documentate asupra corpului uman.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si