Close sidebar
Close sidebar

MAE a prezentat poziţia României faţă de criza Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă că România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot şi reflectată în configuraţia politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim.

R.B.,


DISTRIBUIE
acest articol

MAE a transmis, marţi, un comunicat de presă referitor la "poziţia României privind situaţia politică din Republica Moldova".

"Având în vedere evoluţiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliţii guvernamentale şi a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot şi reflectată în configuraţia politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog", se arată în comunicat.

Citeste si: Reacția Rusiei la criza politică de la Chișinău

Conform sursei citate, România îşi exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esenţială a relaţiei bilaterale, în condiţiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic şi va continua ferm şi consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în acelaşi context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv şi mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova, mai arată MAE.

Citeste si: Reacția Guvernului român la situația din Republica Moldova

"Totodată, România apreciază de relevanţă majoră continuarea poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale cu Republica Moldova.România reiterează apelul la calm şi reţinere  şi evidenţiază necesitatea respectării principiilor statului de drept şi a asigurării unei tranziţii paşnice şi inclusive, pentru ieşirea din criză", mai scrie în comunicatul transmis de MAE.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, declara, luni, că ambasadorul României la Chişinău a fost prezent la întâlnirea preşedintelui Igor Dodon cu ambasadorii statelor membre UE şi că el i-a spus să se întâlnească şi cu liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Meleşcanu mai spunea că nu e nicio problemă să fie organizate alegeri anticipate în 6 septembrie, aşa cum a decis Pavel Filip, desemnat preşedinte interimar de Curtea Constituţională.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Meleşcanu spunea că întâlnirea ambasadorilor cu preşedintele Republicii Moldova a durat aproximativ 15 minute în care a vorbit doar Igor Dodon.

Ministrul preciza că el i-a spus ambasadorului să aibă o întâlnire şi cu liderul Partidului Democrat, pentru că trebuie ascultate toate părţile. Întrevederea va avea loc în cursul după-amiezii.

Citeste si: Republica Moldova: Curtea Constituţională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte

Citeste si: Republica Moldova: Curtea Constituţională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte

De asemenea, Teodor Meleşcanu spunea că opinia sa ca vechi politician este că în astfel de situaţii, cum este ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, soluţia este întoarcerea la popor. 

„Nu cred că e nicio problemă să fie alegeri parlamentare anticipate în 6 septembrie”, a susţinut Meleşcanu.

Ulterior, el a spus că aceasta este poziţia sa personală, şi nu a Ministerului de Externe şi că după conferinţa de presă va fi o discuţie cu reprezentanţii mai multor instituţii pentru formularea unei poziţii coerente, astfel încât „toată lumea să vorbească pe aceeaşi voce, cu floricelele de rigoare”.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Ignorând Curtea Constituţională, Parlamentul a învestit, sâmbătă, un guvern condus de Maia Sandu, susţinut şi de Igor Dodon.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat, într-un comunicat, că Uniunea Europeană (UE) a luat ”notă de deciziile adoptate (sâmbătă) de parlamentul Republicii Moldova”, s-a declarat pregătită să ”coopereze cu guvernul democratic legitim” şi a îndemnat toate părţile ”la calm şi reţinere” după evenimentele de duminică.

Statele Unite au îndemnat ”toate partidele moldovene să dea dovadă de reţinere şi să se pună de acord asupra drumului de urmat pe calea dialogului politic”.

 

Preşedintele României vecine, Klaus Iohannis, a îndemnat la rândul său la un ”dialog responsabil între toate forţele politice”.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI