Ne aflăm în comuna Bujoreanca, la 40 de kilometri de Capitală. Aici, oamenii nu au supermarket, iar micile magazine de lângă casele lor sunt mai mult goale în această perioadă.
Rafturi aproape goale
Pe rafturi mai găsim un bidon de apă, câteva conserve de pateu sau roșii, iar pâine deloc. Vitrina cu mezeluri este și ea pustie.
"Aici in sat nu prea gasim..
la Buftea mergem!"
"Ce lipsește? Ce să lipsească?! Ce e interesant: uleiul, zahărul, pâinea!"
Citeste si: Fructul care a fost retras de urgență din magazine. Este extrem de iubit de români, dar reprezintă un pericol
Pe lângă faptul că nu găsesc ce le trebuie, oamenii se plâng si de prețuri.
Citeste si: VIDEO| Tăvălugul scumpirilor la alimente se resimte tot mai tare în buzunarele românilor
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Proprietarul unuia dintre magazinele din Bujoreanca se plânge, la rândul lui, de clienți!
Oamenii de la sat apelează la prieteni sau rude pentru aprovizionare
Aproape jumătate dintre români trăiesc în mediul rural. Majoritatea sunt bătrâni care nu se pot deplasa până în orașe pentru a-și face cumpărăturile de zi cu zi. Așa că apelează la prieteni sau rude pentru aprovizionare.
"Cât de des îi rugați pe copii să meargă la oraș să vă ia alimente? O dată pe lună.. nu am cu ce mai des."
Președintele Asociației distribuitorilor de bunuri are o explicație clară pentru criza de acum din magazinele de la sate: prețul tot mai mare la carburanți, care, împreună cu cheltuielile pentru forta de muncă, reprezintă 70% din costurile unei companii de furnizare.
Citeste si: Contraindicaţii ridichii: Cine nu ar trebui să mănânce aceste alimente?
Ovidiu Gheorghe, președintele asociației distribuitorilor de bunuri: "Din perspectiva noastră, a companiilor de distribuție, sunt membrii care au luat în calcul eliminarea unor rute. Vom scurta raza cercului pe care o acoperă mașinile noastre, astfel încât limitele extreme nu vor putea fi atinse. Ori vom închide bussinesul, ori vom da afară oameni."
O variantă pentru oamenii de la țară este să comande alimente prin firmele de livrare. Acestea spun că s-au pregătit temeinic pentru o explozie a vânzărilor mai ales acum în perioada sărbătorilor.
Citeste si: Un elev din Neamț a fost bătut de tatăl iubitei sale, deoarece acesta nu era de acord cu relația tinerilor
Stocurile din depozitul unei firme de livrări au fost mărite cu 30% în această perioadă.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.