În plus, decizia încurajează magistraţii să participe la dezbaterile privind modernizarea justiţiei în Romsociaţiile magistraţilor consideră că toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România trebuie să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute.

Citeste si: Survivor România: Cezar şi Lola au câştigat aseară, la jocul individual, câte 1000 de dolari. Află ce au făcut cu banii!

”Neîndoielnic, pronunţarea acestei hotărâri istorice este de natură să întărească independenţa sistemului judiciar, independenţa procurorilor, dar şi să încurajeze participarea magistraţilor la dezbaterile privind independenţa şi modernizarea justiţie în România. Totodată, hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului face necesar ca toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute”, au transmis, marţi, printr-un comunicat de presă Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie.

Citeste si: Angajat al Penitenciarului Codlea, confirmat cu coronavirus

Magistraţii consideră că ”este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunţate în majoritate de o curte constituţională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile şi interesele legitime ale unui procuror, dar şi independenţa justiţiei, aspecte reţinute astăzi de CEDO, mai ales în contextul în care toate organismele europene şi internaţionale relevante au constatat în ultimii ani reculul statului de drept în România”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Magistraţii consideră că soluţia CEDO ”pune în discuţie necesitatea revizuirii legislaţiei privind desemnarea judecătorilor Curţii Constituţionale a României, dar şi a unora dintre competenţele şi procedurile derulate de acest organism constituţional”.

Citeste si: Alte 9 decese provocate de coronavirus. Bilanţul morţilor ajunge la 827

”De asemenea, se impune imediat revizuirea cadrului legislativ pentru numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competenţelor puterii executive şi întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, aşa cum Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană sau GRECO au solicitat succesiv în ultimii ani”, au mai transmis asociaţiile de magistraţi.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Ofițerul de poliție reținut pentru că ar fi cerut o șpagă de peste un milion de euro este îngropat în datorii! Vezi ce sumă uriașă are Marius Fleancu de returnat băncilor!

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban a transmis, marţi, că decizia CEDO în cazul Laurei codruţa Kovesi ”este dovada compromiterii actualei Curţi Constituţionale de către PSD”. Orban consideră că CCR ”s-a compromis prin propriile decizii care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, iar modul de acţiune şi constituire a Curţii ar trebui regândite.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si