Mămăligă pripită: ce este și cum se prepară cea mai delicioasă mămăligă. Rețeta bunicii
Mămăliga este cu siguranță unul dintre alimentele de bază ale românilor. Se prepară în diferite moduri, rețelele variind în funcție de fiecare regiune în parte.
Este binecunoscut faptul că mămăliga poate fi preparată în două feluri: fiartă sau „pripită”. Care este însă cu adevărat diferența dintre cele două?
Pentru mămăliga fiartă, spre exemplu, se va adăuga tot mălaiul disponibil dintr-o dată în apă cu sare, apoi se lasă la fiert.
În ceea ce privește mămăliga pripită, rețeta clasică presupune adăugarea treptată a mălaiului în apa fierbinte, așteptând ca aceasta să fiarbă în mod egal.
Avantajul constă în faptul că mămăliga pripită este gata într-un timp mult mai scurt.
Se pune apa la fiert într-un ceaun sau într-o oală smălțuită. Se adaugă apoi o linguriță de sare, împreună cu puțin mălai, presărat în ploaie.
Când apa a ajuns la nivelul de fierbere, se poate adăuga restul de mălai, amestecând continuu cu un tel în formă de pară sau cu o lingură de lemn, pentru a evita formarea cocoloașelor.
În momentul fierberii, mălaiul se îngroașă destul de repede, motiv pentru care este important să amestecăm continuu, până când obținem o textură asemănătoare cu cea a unui terci mai consistent.
După ce fierbem mămăliga timp de 8-10 minute, vom lua o lingură pe care o vom uda cu apă rece și vom aduna resturile de mămăligă acumulate pe pereții vasului, pe care le vom pune în centrul acestuia și vom mai lăsa să fiarbă încă puțin.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Imediat cum am luat-o de pe foc, vom răsturna mămăliga pe un tocător de lemn.
Se poate servi cu lapte simplu, bătut, îndulcit, iaurt, cu unt și brânză, ouă sau smântână.