În urma unui proiect de lege adoptat de Parlament în ianuarie 2023, și inițiat de 23 de deputați în luna decembrie a anului trecut, s-a adus o modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, unde s-a introdus dreptul femeilor la beneficierea de servicii psihologice și de consiliere postnatale. Astfel, măsurile legii au intrat în vigoare din 15 ianuarie 2023.

Consiliere psihologică decontată pentru mame, timp de 4 luni

Proiectul a fost concretizat ca răspuns la procentele ridicate de depresie postnatală a femeilor, devenite mame, care ajung chiar și la 20%. Însă, aceste procente sunt reprezentate doar de femeile care au recunoscut oficial că au nevoie de ajutor de specialitate în lupta cu depresia postnatală, cifrele reale fiind mult mai mari.

Citește și: Proiect de lege: Locuințele din clădirile încadrate în clasa de risc seismic 1 nu vor mai putea fi închiriate

Citește și: Guvernul interzice închirierea locuințelor și clădirilor cu risc seismic de grad I și organizarea de evenimente

Citește și: VIDEO- Nou proiect în infrastructura modernă- Primăria Tarna Mare implementează un proiect important pentru comunitatea locală

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Prin actualul proiect de lege se va introduce următorul drept: „Mamele vor putea să beneficieze de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naștere, la cerere, pentru un număr de maximum 6 ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și psihologul din cadrul unităților sanitare de specialitate ori unităților sanitare care au în structură secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie și în cadrul cărora au născut”. 

Cum se procedează pentru consilierea psihologică gratuită

Pentru a putea beneficia de această oportunitate, mamele trebuie să fie asigurate în sistemul de sănătate. Cu toate acestea, există și excepții, unde se încadrează persoanele care au dreptul la îngrijiri medicale fără să fie condiționate de plata contribuțiilor la stat.

De asemenea, tot aici se pot încadra și femeile însărcinate și lăuze, care beneficiază de îngrijiri medicale fără plata contribuției, și care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.

Citește și: Vești bune pentru români. Cine sunt persoanele care ar putea beneficia de 2000 de lei de la Guvern

Citește și: Ce înseamnă HAARP și care este legătura dintre acest program și Noua Ordine Mondială

Pentru a avea parte de aceste servicii, mama trebuie să facă solicitarea în interval de maxim 4 luni de la data în care a născut. Specialiștii consideră că această perioadă este cea mai vulnerabilă pentru mame, deoarece depresia postnatală se instalează în primele săptămâni de la naștere.

Citește și: VIDEO- Un deputat PNL vrea interzicerea roboților din Call Center


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si