În urmă cu aproximativ 10.000 de ani, un număr mic de mamuți lânoși s-au trezit blocați pe o insulă din Arctica Rusă, în largul coastei Siberiei.

Citește și: Misterul "petei albastre” din largul Groenlandei. Se anunță schimbări climatice fără precedent

În mileniile următoare, această turmă minusculă a crescut până la o populație stabilă între 200 și 300 de exemplare, înainte de a dispărea cu totul cu aproximativ 4.000

de ani în urmă.

A fost ultima populație cunoscută de mamuți lânoși de pe Pământ- și dacă nu ar fi fost ghinion, este posibil că ar fi putut supraviețui până în epoca modernă.

Cum au dispărut mamuții lânoși din Siberia

Mamuții lânoși au supraviețuit pe insula Wrangel timp de 6.000 de ani după ce "verii lor" de pe continent au pierit. Un nou studiu genomic a dezvăluit că această populație finală probabil a murit dintr-un eveniment misterios, brusc.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Un nou studiu a descoperit că populația de mamuți nu a dispărut din motive genetice.

Acest lucru deschide un mister și mai mare cu privire la ce s-a întâmplat de fapt. Cercetătorii și-au publicat concluziile pe 27 iunie în revista Cell, potrivit Live Science.

"Acum putem respinge cu încredere ideea că populația era pur și simplu prea mică și că ar fi fost condamnată să dispară din motive genetice”, a declarat autorul principal al studiului, Love Dalén, un genetician evoluționist la Centrul de Paleogenetică din Stockholm.

Acest lucru înseamnă că mamuții au fost probabil uciși de un eveniment aleatoriu.

"Dacă acel eveniment întâmplător nu s-ar fi întâmplat, atunci am mai avea mamuți și astăzi”, spune omul de știință.

Istoria tristă a mamuților

Cu aproximativ 300.000 de ani în urmă, până cu 10.000 de ani î.e.n, mamuții lânoși au cutreierat câmpiile friguroase din Europa, Asia și America de Nord.

Pe măsură ce gheața din aceste regiuni nordice s-a topit, tundra arctică pe care se bazau animalele gigantice pentru hrană a dispărut.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Anda Adam și Yosif Mohaci, atmosferă incendiară la propria nuntă. Cum şi-au făcut cei doi apariţia în fața invitaților- radioimpuls.ro

Acest lucru a făcut ca raza de acțiune a mamuților să se micșoreze până când aceștia au dispărut în cele din urmă.

Dar un mic grup de mamuți a traversat gheața de pe coasta de nord-vest a Siberiei și au început să trăiască pe insula Wrangel, devenind separați de populația de pe continent odată ce podul de gheață a dispărut cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. Izolați pe insula înghețată, mamuții de acolo au supraviețuit încă 6.000 de ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si