Close sidebar
Close sidebar

Mare atentie cu apa de la robinet! Puteti sa va contaminati, daca gatiti cu ea

Multi dintre noi consuma numai apa imbuteliata pentru baut, insa prepara mancare si spala fructele si legumele cu apa de la robinet. Cat de in siguranta suntem?

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Stim cu totii ca majoritatea fructelor si legumelor cumparate sunt crescute cu ajutorul pesticidelor si fertilizatorilor chimici. Majoritatea acestora se regasesc in coaja fructelor, dar si in legume, iar cum multe dintre acestea se consuma cu totul este vitala indepartarea reziduurilor de pe ele, informeaza CSID.

La riscul produs de pesticide se adauga cel al contaminarii cu bacterii gen E. Coli, Listeria, Salmonella, toate cu efecte serioase asupra sanatatii.

Cum spalam corect fructele si legumele?

Iata cateva reguli:

Spalati-va intotdeauna pe maini inainte sa spalati vegetalele

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Spalati si vegetalele pe care le curatati de coaja sau pe care le taiati (cum ar fi pepenele), deoarece prin intermediul cutitului bacteriile pot ajunge de pe coaja in interior

Spalati vegetalele sub un jet de apa rece, preferabil frecandu-le suprafata cu mana sau cu un burete aspru

Puteti folosi o solutie din o parte otet si trei parti apa filtrata in care sa tineti vegetalele timp de o ora

Legumele cu suprafata neregulata trebuie tinute obligatoriu cateva minute in apa filtrata (ex: salata, broccoli, conopida)

De asemenea, luati in considerare utilizarea unui filtru special pentru apa, pentru ca altfel nu faceti decat sa indepartati niste substante chimice si sa le inlocuiti cu altele. Dintre cele care pot ramane pe vegetale si pe care le introducem astfel in organism mai periculoase sunt azbestul si plumbul (provenite din tevile vechi), clorul aflat in cantitati mari in apa potabila, dar si pesticidele aflate in pamantul in care sunt ingropate tevile de apa potabila si care ajung in acestea prin micile sparturi

pe care le are orice teava veche. Ajungem asadar sa spalam fructele pentru a indeparta pesticidele… tot cu pesticide.

Aceiasi contaminanti se regasesc si in mancarea gatita pentru care este folosita apa de la robinet, deoarece prin fierbere nu se elimina decat cisturile de Giardia; clorul, sedimentele, metalele grele, azbestul, pesticidele si insecticidele NU se elimina prin fierbere si ajung sa fie introduse in organism impreuna cu mancarea gatita, ceaiul sau cafeaua la care este folosita apa de la robinet.

Sursa Mediafax

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI