Mare eveniment pentru credincioși - Cel mai mare pelerinaj din București va avea loc în acest weekend
Cel mai mare pelerinaj din Capitală, „Procesiunea Calea Sfinților”, la sărbătoarea sfântului cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului va avea loc pe 27 octombrie, însă manifestările încep de azi de la ora 12:00. Credincioșii au venit de la primele ore ale dimineții pe dealul Patriarhiei.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a oferit mai multe detalii despre programul ceremoniilor din acest weekend pentru a1.ro.
Mare eveniment pentru credincioși
„Procesiunea ce deschide pelerinajul de anul acesta, prilejuit de hramul Catedralei Patriarhale Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, va începe astăzi la ora 12:30, cu Procesiunea „Calea Sfinților”.
Este un plural nu întâmplător, de la Catedrala Patriarhală se va ieși cu sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, vor fi purtate pe Bulevardul Regina Maria până jos, la poalele Dealului Patriarhiei, la Crucea Brâncovenească.
Cel mai mare pelerinaj din București va avea loc în acest weekend
Acolo, această procesiune se va întâlni cu o alta, ce va purta moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, de la Curtea de Argeș, aduse în București special pentru această sărbătoare și moaștele unui sfânt mai nou, contemporan, născut în secolul al XIX-lea, trăitor în secolul XX, Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albei-Ismail din Basarabia.”
În fiecare an pe 26 și 27 octombrie, creștinii îi prăznuiesc pe unii dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru) și Preacuviosul Părinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi.
Sfântul Dumitru, care a devenit guvernator al Tesalonicului după moartea tatălui său şi care, în tradiţia populară românească, este considerat patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele, este sărbătorit la 26 octombrie atât de creştinii ortodocşi, cât şi de
cei catolici.
El este cinstit de creştini în 26 octombrie, a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).