Campioana mondiala absoluta la individual compus, in 1999, campioana europeana si multipla medaliata in concursurile internationale de gimnastica, Olaru isi da masca jos si vorbeste atat despre problemele existente in familia sa, slabiciunea mamei pentru bautura, cat si despre felul in care erau tratate marile gimnaste ale tarii de antrenorii lotului.
Intr-un post publicat pe site-ul sau tolo.ro, Catalin Tolontan face o scurta prezentare a cartii,  careia i-a scris prefata, marturisind ca s-a indoit ca aceasta va fi tiparita si publicata vreodata de edituri.


Folosind pasaje scrise de Maria Olaru in cartea sa, Tolontan aproape ca indica problemele existente in lotul national de gimnastica. Dezvaluirile sportivei vorbesc despre batai, rele tratamente aplicate minorilor si umilintele incasate de gimnaste. Unul dintre cele mai tulburatoare episoade s-a petrecut in timpul unui concurs international, cand Maria Olaru castigase titlul de campioana mondiala absoluta la Tianjin. In tara, toata lumea ii aclama numele, insa, la lot, Mariana Bitang nu rata ocazia sa o taxeze. Si asta chiar inainte ca sportiva sa evolueze la aparate, in concursurile unde reprezenta Romania.

"Un copil a devenit campion mondial absolut la Tianjin, singurul titlu care ii lipseste chiar si Nadiei Comaneci. Imediat, televiziunea a cautat-o in tara pe mama campioanei. Dar, intr-un interviu televizat, s-a vazut doar ca, fericita dupa victorie si dupa Sfanta Parascheva, mama campioanei pilise ceva si nu putea vorbi.

Departe, la Tianjin, copilul castigase si titlul cu echipa, si titlul individual. Tot ce se putea castiga.
Si vine ziua a treia. Concursul pe aparate.

##CITAT103##

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Copilul simte cum antrenoarea se indreapta spre el, la incalzire. „Hai, Olaru, ca maica-ta… iar s-a facut de ras! Au vrut astia sa-i ia interviu si iar n-a putut lega doua vorbe”.
Un copil cade. Ea are aproape 18 ani si nu mai e copil. Ca si cum ar veni o vreme cand nu mai suntem copii!
„M-am umplut de rusine, de revolta, de furie. Si, peste toate, de o mare umilinta. M-a daramat sufleteste. Pe scurt: tot echilibrul meu interior, toata concentrarea s-au prabusit intr-o clipa.
M-am straduit, cat am putut, sa nu las sa se vada nimic. Dar, ametita de cele auzite, se invartea pamantul cu mine.
Nu stiu cum, dar aveam impresia ca fiecare dintre miile de ochi care ma priveau acolo, in spatiul de concurs, asteptand evolutia la aparate a proaspetei campioane mondiale absolute, aflasera de nefericitul recital al mamei. Si ca ma priveau cu dispret, plini de curiozitate: «Ia uite si la asta! Ce mai cauta aici?».”
E o descriere uluitor de precisa a mecanismului rusinii. A felului in care rusinea ne tavaleste si ne reduce la zero.
Pentru ca rusinea nu e despre un gest sau despre eroare.
Dupa o expresie a lui Brene Brown, rusinea nu ne spune „am gresit”, ci „eu sunt gresit!”
”, scrie Catalin Tolontan in materialul care anunta lansarea cartii Mariei Olaru.


Fosta gimnasta isi va lansa volumul de memorii "Pretul aurului. Sinceritate incomoda", prefatata de Catalin Tolontan, la Editura Vremea, pe 4 iunie, ora 13.30, la Bookfest, Pavilion C1, Cafeneaua literara Origo.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si