Mărțișor 2023. Cum este sărbătorit în alte țări?
Mărțișor 2023. Ne despart doar câteva zile până la venirea primăverii. Trebuie să cunoaștem și câteva detalii legate de sărbătorirea Mărțișorului în alte state. Iată cum este sărbătorit!
Mărțișor 2023. Mărțișorul este celebrat cu foarte mult entuziasm în țara noastră. Același lucru se întâmplă și în alte state. În acest mic simbol se concentrează toată frumusețea primăverii, cu zilele însorite și lipsite de îngheț și întuneric.
Chiar dacă o mică buburuză sau coșarul au fost înlocuite cu obiecte scumpe și diferite, emoția sărbătorii ste prezentă în sufletele tuturor. Iată care sunt țările care sărbătoresc mărțișorul, dar și cum se practică în afară!
Această tradiție se datorează tracilor. Atât România, cât și Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia sau Albania, cinstesc în această zi simbolul primăverii! Multe dintre tradițiile mărțișorului ale acestor țări se aseamănă.
Citește și: Zilele Babei Dochia. Cum poți afla ce „babă” ai în funcție de data nașterii și zodie?
În Republica Moldova, mărțișorul se dăruiește atât femeilor, cât și bărbaților. În credința populară, micile obiecte legate cu ață albă și roșie sunt considerate purtătoare de noroc. Astfel, se spune că cei care le poartă vor fi protejați de boli sau de lipsa norocului.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Tot în Republica Moldova, împletirea culorii albe cu cea roșie simbolizează îmbinarea puterii bărbaților cu spiritul feminin.
În Bulgaria, mărțișorul este numit „marteniță”, iar în ziua de 1 martie, bulgarii o sărbătoresc pe Baba Marta.
Martenița bulgarilor este formată din tradiționalul șnur de ață albă împletit cu ață roșie. Diferența este că de acest șnur se leagă două păpuși confecționate din lână.
Păpușile poartă numele de Pizho, acesta fiind bărbatul, care are culoarea albă, iar Penda reprezintă femeia și este de culoare roșie.În Macedonia, mărțișorul se poartă în seara de ajun a zilei de 1 martie. După aceea, acesta este legat de creanga unui pom înflorit, pentru ca acesta să fie roditor.
În Albania, mărțișorul este numit „lidhka” și este purtat de copii începând cu data de 14 martie și până la apariția primelor rândunici. După aceea, el este agățat de creanga unui copac pentru a alunga spiritele rele.
Citește și: Cum se aleg babele la început de primăvară. Ce semnificația are această tradiție?