Close sidebar
Close sidebar

Medic trimis în Ungaria să coordoneze transferul românilor cu COVID: ”M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, nu am ştiut ce să răspund”

Dr. Fabian Tunde, medic primar de medicină de urgenţă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brânzeu Timişoara este primul medic care a plecat la centrul universitar din Szeged, Ungaria, pentru a coordona împreună cu medicii de acolo transferul pacienţilor români cu COVID-19. Aceasta a fost luată la întrebări de către medicii unguri după ce au observat că doar o singură pacientă din Arad era vaccinată anti-COVID și restul românilor nu erau.

Andreea Bolocan,

Experiența unui medic care a stat în centrul COVID-19 din Ungaria timp de o săptămână


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Medicul a declarat ce anume i-a atras atenţia în centrul medical din Ungaria şi cum a colaborat cu medicii de acolo. Aceasta a stat timp de o săptămână acolo.

Astfel, Dr. Fabian Tunde spune că, deşi spitalul este unul pavilionar, nu a fost nevoită să iasă în curte pentru a ajunge în diferitele sectoare ale unităţii medicale. Medicul spune că echipa medicală de acolo a avut grijă în permanenţă ca rudele pacienţilor români să primească în timp real informaţii despre starea acestora.

În acelaşi timp, medicul a remarcat accesul uşor spre paturile de ATI, în centrul universitar din Szeged existând 40 de paturi de ATI, câte 20 pe fiecare etaj.

Medicul spune că pacienţii cu forme uşoare din Ungaria vin devreme pentru evaluări spre spital, nu aşteaptă acasă, până în ultima clipă, aşa cum, din păcate se întâmplă de multe ori în România.

”Este un spital pavilionar cu o construcţie mai veche, unde funcţiona înainte secţia de geriatrie, psihiatrie, urologie, chirurgie maxilo-facială şi cei care au fost mutaţi la clinicile noi şi a fost amenajat, este spitalul COVID pentru sudul Ungariei.

A fost o perioadă în care a fost restrânsă activitatea şi odată cu apariţia şi la ei a valului 4, cu înmulţiea cazurilor, au început să redeschidă secţii acolo.

Este un spital pavilionar, dar sunt legate între ele şi poţi să comunici între corpuri  fără să ieşi afară. Dacă te echipai şi mergeai pe secţie la corpul H ca să vizitezi pacientul, ulterior puteai să treci fără să te dezechipezi, doar printr-o comunicare între clădiri, pe partea de lift murdar cum spunem noi, adică lift infecţios şi să urci la terapie.

Acesta era un lucru bun pentru mine, care făceam vizite şi la pacienţii non- critici, internaţi pe secţie, şi la cei care necesitau atenţie pe secţia de terapie intensivă.

Au plecat două paciente de la Timişoara, ele au fost primele paciente de terapie intensivă, una dintre ele a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitată, a repetat stopul cardio-respirator, a devenit netransportabilă, s-a întors la Timişoara. Cealaltă pacientă a ajuns în cursul după amiezei la ora 4, la Szeged.

Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro

Citeste si: Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă- wowbiz.ro

Citeste si: Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat- antena3.ro

Citeste si: Ajutor din Danemarca pentru medicii de la Matei Balș

A doua zi dimineaţa au mai venit 3 paciente intubate, iar apoi după masa încă două paciente intubate”, a explicat dr. Fabian Tunde.

Dr. Fabian Tunde spune că au impresionat-o normalitatea regăsită în centrul universitar din Szeged şi faptul că medicii de acolo au avut grijă în permanenţă ca rudele pacienţilor români să ştie detalii despre starea lor de sănătate. Accesibilitatea rapidă spre paturile de ATI, conform unor criterii clare, este alt lucru care i-a atras atenţia

”Cred că normalitatea. Era cumva firesc, ei erau obişnuiţi cu treaba asta, ei erau cei care au făcut şi îngrijirea pacienţilor COVID în celelalte valuri, era o echipă de terapie intensivă formată din medici din mai multe spitale.”, a declarat medicul român Fabian Tunde.

”Oamenii au fost foarte în regulă şi în relaţia cu mine”

Dr. Fabian Tunde a precizat faptul că medicii din Ungaria s-au comportat foarte bine cu ea și că comunicarea a fost una foarte bună.

”Oamenii au fost foarte în regulă şi în relaţia cu mine, şi pentru pacienţi, mi-au comunicat pentru aparţinători, au avut grijă să primească şi aparţinătorii prin mine informaţii la zi despre starea lor.

Mulţi dintre pacienţii transferaţi din Arad au ajuns la Szeged cu afectare pulmonară gravă. În afară de o pacientă intubată, toţi pacienţii erau nevaccinaţi.

”M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, nu am știut ce să răspund”

Dr. Fabian Tunde: “M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, nu am ştiut ce să răspund, am zis că şi la noi au avut acces la vaccin de foarte mult timp”.

Citeste si: Nelu Tătaru: Acest val 4 ne-a determinat să ne trezim/ Joaca de-a populismul nu îşi are locul, mai ales atunci când este vorba despre viaţă şi moarte

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Pierdere mare pentru lumea comediei: "Este o mare tristețe că trebuie să anunțăm că Tony Slattery a murit"- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat- antena3.ro

O singură româncă din Arada era vaccinată

[Sursa foto: PixaBay]

“Etajul 3 al terapiei intensive era rezervat pacienţilor veniţi din România, la etajul 4 erau pacienţi internaţi din Ungaria, foarte puţini pacienţi intubaţi din Ungaria, doar că între timp, în perioada cât am stat acolo, şi la ei au mai apărut cazuri grave de terapie intensivă, în cursul celor 5 zile cât am stat eu acolo.

Mi-au spus că mulţi dintre pacienţii pe care i-am transferat de la colegii din Arad aveau afectare pulmonară mai gravă decât la ei.

În afară de o singură pacientă intubată, toţi pacienţii au fost nevaccinaţi, ceea ce nu se întâmpla la ei, ei aveau în proporţie de 50% pacienţi vaccinaţi care aveau forme mai uşoare. M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, am zis că şi la noi au avut acces la vaccin de foarte mult timp, nu trebuia să ajungem în situaţia asta, dar nu am ştiut ce să răspund, de ce nu s-au vaccinat. 

Aveau şi pacienţi internaţi care erau vaccinaţi, mai multe cazuri, dar nu erau forme grave”, a declarat medicul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI