Păsările riscă să sufere traumatisme sau să moară din cauza stresului, iar aricii pot ieşi mai repede din hibernare şi să rămână fără resurse până la primăvară, toate acestea din cauza artificiilor și petardelor, avertizează Oana Vasiliu, medic veterinar la Centrul de animale sălbatice al Fundaţiei Visul Luanei, potrivit Agerpres.

Ce se întâmplă cu pisicile și câinii

Legat de câini şi de pisici, e şi mai complicat.

Veterinarii din toate clinicile primesc extrem de multe solicitări de a elibera reţete pentru sedative în perioada asta, din cauză că sunt foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de aşa ceva. Sunt foarte mulţi căţei care se pierd. (…) După Revelion, de fiecare dată, este inundaţie de anunțuri cu căţei găsiţi sau pierduţi (pe grupurile de protecţia animalelor) ”, a precizat Vasiliu, potrivit Agerpres.

De asemenea, nu doar animalele domestice sunt afectate, ci și cele sălbatice.

Citește și: VIDEO Un bărbat a salvat un câine de pe șinele de tren: „E un erou”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Se pot trezi, îşi pot consuma resursele, până se mai plimbă, văd care e situaţia şi ajung să intre din nou în hibernare, deja perioada aceasta de activitate fără motiv poate să însemne moartea până la primăvară. Pe de altă parte, păsările, care sunt foarte stresate din cauza asta, pot ajunge să moară de stres. Inclusiv păsări comune la care nu ne-am aştepta, precum ciorile. Dar şi păsări răpitoare.

De exemplu, în Mogoşoaia, există o colonie de ciufi de pădure, care sunt nişte bufniţe protejate (prin lege), care stau în acelaşi loc. Şi, dacă se întâmplă ca în zona respectivă să dea cu artificii, pot inclusiv să moară de stres ”, a explicat Oana Vasiliu.

Totodată, animalele sălbatice, indiferent de specie, pot să se sperie şi să între în clădiri sau în maşini. 

Zboară de pe unde stau ele şi se lovesc foarte des. Noi lucrăm şi de Revelion şi de Crăciun. După fiecare Revelion primim cazuri de traumatisme, dar e greu să ştim sigur dacă s-au lovit din cauza stresului provocat de artificii. Dar noi aşa suspicionăm, că are şi asta un rol ”, a menţionat Vasiliu.

Citește și: Tricotaje pentru animale de companie

Potrivit acesteia, artificiile ar trebui organizate cu mai multă grijă faţă de mediu şi animale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si