Visează la un corp în formă de clepsidră, ca al lui Kim Kardashian. Pe rețelele sociale, femeile care se cred "prea slabe" laudă meritele unui medicament antialergic pe care îl folosesc pentru a lua rapid în greutate şi mai ales pentru a le face "fese", ignorând riscurile asociate acestei utilizări abuzive. E un fel de Ozempic pe invers, medicamentul antidiabetic care a devenit o problemă la nivel internațional după ce a fost folosit în mod excesiv pentru a pierde în greutate.

Citește și: Toți cetățenii care au același nume cu fiica dictatorului, obligați să-l schimbe de urgență

Pe Instagram, TikTok sau Youtube, îşi spun "skinny" (slăbănoage). Aceste tinere sunt obsedate să aibă "forme", adică fese şi sâni mai mari. Şi reușesc asta cu ajutorul unui medicament pentru care în Franța nu este nevoie de rețetă şi costă mai puţin de 10 euro o cutie: Periactin (de la laboratorul Teofarma), relatează AFP. "Eu, care nu prea mâncam, acum mi-e foame tot timpul, chiar şi în pat mănânc", spune una dintre aceste tinere. "Funcționează foarte bine, te îngraşă imediat", arată ea.

Fotografii înainte şi după administrarea acestui medicament arată, într-adevăr, creşteri spectaculoase în greutate în doar câteva săptămâni. Problema este că Periactin (al cărui ingredient activ este ciproheptadina) nu este un supliment alimentar, ci un medicament pentru persoanele cu alergii.

Într-un comunicat de presă transmis la sfârșitul lunii martie, Societatea Franceză de Farmacologie şi Terapeutică (SFPT) a avertizat asupra acestui fenomen, considerând că "raportul beneficiu/risc al ciproheptadinei ar trebui reevaluat în vederea retragerii autorizaţiei de introducere pe piaţă sau, cel puţin, a înscrierii sale pe o listă cu reţetă obligatorie".

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ciproheptadina este un "medicament foarte vechi, comercializat în Franţa încă din anii 1960", care între timp a fost înlocuit de molecule mult mai eficiente şi care nu mai este prescris, a explicat pentru AFP doctorul Laurent Chouchana, membru al SFPT. Până în 1994, acest medicament era indicat "pentru stimularea apetitului la pacienţii cu apetit redus însoţit de scădere în greutate", indicație care a fost retrasă din cauza unei balanțe beneficiu/risc prost evaluate, a precizat el. Moleculele care acţionează asupra greutății sunt monitorizate în special pentru potențialul lor abuz, adaugă doctorul Chouchana, după exemplul antidiabeticului Ozempic, utilizat în scop de slăbire.

Femeile vor să fie precum KIM KARDASHIAN

Reprezentanții farmaciilor chestionați de AFP asigură că nu îl vând decât "foarte rar", dar medicamentul este accesibil şi pe internet, unde achiziționarea sa este deseori însoțită şi de cumpărarea altor ajutoare pentru creșterea în greutate, precum semințele de schinduf, potrivit site-urilor consultate de AFP.

Citește și: Emblematicului model de jeans 501 aniversează 150 de ani

Agenția franceză pentru medicamente (ANSM) nu este în măsură să măsoare o "creștere a vânzărilor", a declarat aceasta pentru AFP, dar efectuează în prezent o analiză a situației, pe baza căreia va lua în considerare "acțiuni graduale" pentru a limita fenomenul, dacă va fi necesar.

Anul trecut, ANSM alertase deja profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la "o utilizare neconformă şi potențial periculoasă a ciproheptadinei ca orexigen (stimulent pentru pofta de mâncare), pentru a induce o creştere în greutate în

scopuri estetice".

Echipa doctorului Chouchana a fost cea care a scos la iveală această tendinţă, alertată de internauţi. "Am descoperit ucenici vrăjitori care dădeau reţete medicale incredibile, cu scopul de a arăta ca (vedeta de reality show) Kim Kardashian, la limita practicării ilegale a medicinei", spune medicul.

O utilizatoare de TikTok a mărturisit: "Am avut încredere în fete, nici măcar nu m-am dus la medicul de familie, l-am încercat".

Ce se întâmplă dacă vor folosi excesiv acest medicament

Consumul de ciproheptadină nu este lipsit de consecinţe: provoacă "de cele mai multe ori" somnolenţă, dar uneori şi convulsii, halucinaţii şi efecte mai grave, cum ar fi probleme hepatice, sanguine şi cardiace, mai ales dacă există un supradozaj, ceea ce este cazul dacă ne uităm la dozele propuse în videoclipurile de pe internet, spune doctorul Chouchana.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În videoclipurile de pe internet, utilizatoarele se plâng că "dorm tot timpul" din cauza Periactinului sau că "le doare burta".

Citește și: Detaliul uluitor care a dus la identificarea modelului Playboy Jasmine Fiore, ucisă de iubitul ei

Înainte de apariția reţelelor sociale, în anii 2000, utilizarea abuzivă a ciproheptadinei fusese semnalată în Africa. Într-un studiu ştiinţific realizat în Republica Democrată Congo în 2011, au fost observate cazuri de obezitate, în special pentru că oamenii deveniseră dependenţi de ciproheptadină.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si