El este medicul român care s-a operat singur. A povestit întreaga experiență
Povestea inedită a medicului român care s-a operat singur. El a povestit tot ce a simțit pe parcursul intervenției chirurgicale.
Medicul român Alexandru Tzaicu a fost cel care a reușit o adevărată premieră în medicină. La începutul anilor 1900, pe când avea vârsta de 26 de ani, intervenția făcută de chirurgul din România a fost o premieră nu numai pentru Sanatoriul „Sf. Maria”, din Iași, unde s-a petrecut, ci pentru toată planeta. El s-a operat singur, deși era la începutul carierei.
Alexandru Tzaicu a fost primul medic român care și-a făcut o auto-operație iar mai apoi a notat totul în cele 46 de pagini ale tezei sale pentru doctorat în medicină și chirurgie. Medicul s-a operat singur la vârsta de 26 de ani. Astfel a devenit un deschizător de drumuri în lumea medicinei românești și nu numai.
Românul s-a născut pe 22 aprilie 1883 în satul Tabăra (comuna Bivolari), județul Iași. Ani mai târziu a absolvit Liceul Internat „C. Negruzzi”, cu „diploma de laudă”, iar mai apoi a devenit bursier prin concurs al Academiei Române. Era extrem de atras și implicat în meseria pe care o practică așa că își petrecea mare parte din timp studiind, sau ocupându-se de persoanele bolnave.
Citește și: Anchetă după operația de transplant
Alexandru Tzaicu a început să acuze dureri în testiculul stâng, și, ulterior, după ce a observat că nu mai putea ridica obiecte grele fără să fie cuprins de dureri cumplite și să i se taie respirația,
medicul român a luat decizia de a se opera singur de hernie inghinală.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Am rugat și am insistat, cu dragă inimă, să fiu anesteziat cu injecția de strichno-stovaină în sacul subrachnoidian, căci, cel mai elementar simt de morală trebuie să ne îndemne, ca ceea ce facem asupra semenilor noștri, să ne placă, în împrejurări similare, a aplica și asupra noastre înșine. Mai ales că, experimentând pe mine însumi, aveam ocaziunea să pun în serviciul rachistrichnostovainizarii metoda de analiză atât de delicată, auto-observațiunea, care în stiință aduce servicii mult mai mari decât observațiunea obiectivă”, nota Alexandru Tzaicu.
Citește și: Ce sunt vergeturile si de ce apar, de fapt? Explicaţia unui medic
Astfel că ziua de 23 septembrie 1909 rămâne una de reper în istoria medicinei românești. Atunci la Sanatoriul ”Sf. Maria” din Iași, la doar 26 de ani, Alexandru Tzaicu se opera, singur, de hernie inghinală stânga.
„Anestezia s-a instalat cu senzațiuni plăcute și a dispărut pe nesimțite (…) Ușoară excitație de la începutul anesteziei și amețelile ce am avut, când executam vreo mișcare bruscă, probează că lichidul anestezic difuzase puțin și spre emisferele cerebrale. Facultățile intelectuale mi-au rămas însa absolut intacte, conștiința îmi era perfectă. Dovadă faptul că am putut duce la bun sfârșit o operațiune delicată chiar asupra mea însumi”, mai scria medicul, în teza sa.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
La intervenția chirurgicală pe care și-a făcut-o, mediul român a fost asistat de profesorul Ernest Juvara, mai mulți colegi de breaslă dar și de un fotograf.
Operația a fost un real succes. La două zile de la intervenție medicului român i-a fost eliminat tubul de drenaj, iar imediat, Alexandru Tzaicu a secționat și și-a scos singur firele.
„Am vrut să înțeleg complexitatea senzațiilor unei asemenea operații, să văd ce poate anestezia, ce nu poate și care e momentul dureros într-o operație de hernie inghinală”., a mai notat acesta.