In articol:
- Care este semnificația zilei de Rusalii
- Meniu de Rusalii
- Ciorba de legume și smântână
- Sărmăluțe în foi de viță cu mămăliguță
- Pască cu brânză și stafide
- umplutura
- în plus
- Instrucțiuni de preparare:
- aluat
- umplutura, asamblare și coacere
Tradiția spune că atunci când s-au împlinit cincizeci de zile de la Înviere, s-a auzit un tunet care a străbătut mulţimea adunată la Ierusalim. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând peste cei doisprezece apostoli, dar şi peste şaptezeci de ucenici. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor şi să se înţeleagă între ei, iar mulţimea a crezut că sunt beţi.
Care este semnificația zilei de Rusalii
Rusaliile sau Cincizecimea, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, este prăznuită la 50 de zile de la Înăltarea Domnului, când Duhul Sfânt s-a coborât la apostoli, fiind cunoscută şi ca ziua întemeierii Bisericii, când s-au convertit la creştinism 3.000
Duminica prin care se încheie Ciclul Pascal, cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh, s-a suprapus peste sărbătoarea populară, pre-creștină a Rusaliilor, sincretismul lor îngreunând disocierea obiceiurilor și practicilor creștine de cele precreștine.
Citeste si: Ce semnificație are a doua zi de Rusalii. Sărbătoarea creștină este cunoscută și ca „Lunea Sfântului Duh”
În tradiția populară, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh și provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respectă zilele.
Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbătă Rusaliilor oamenii obișnuiesc și astăzi, în virtutea tradiției, să arboreze la porți, în foișoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei, plantă considerată a avea proprietăți apotropaice, potrivit CrestinOrtodox.ro.
Citeste si: Rugăciunea care se rostește de Rusalii. Cum să te rogi la Sfantul Duh pentru împlinirea dorințelor
Meniu de Rusalii
Ciorba de legume și smântână
Taie în cubulețe rădăcinoasele, ceapa, ardeiul, fasolea și prazul. Înăbușă-le în untul topit și când s-au înmuiat, toarnă deasupra 2,5 l de apă fiartă separat. Adaugă cartofii și pune un praf de sare, apoi lasă-le pe toate să fiarbă aproximativ un sfert de oră.
Când primele ingrediente au început să se înmoaie, adaugă roșiile tocate mărunt și mai lasă pe foc alte 15 minute, potrivit ecuisine.ro.
Între timp, bate gălbenușurile cu smântâna și un praf de sare. Dacă e nevoie, subțiază cu zeamă din supa de legume. Pune și zeama de lămâie strecurată și toarnă amestecul în oala cu supă de legume.
Citeste si: CÂT NE COSTĂ VACANȚA DE RUSALII
Lasă să dea un clocot și stinge flacăra. Ciorba de legume dreasă cu smântână se servește cu frunze tocate de ceapă verde și leuștean.
Ingrediente (4 porții): 2 morcovi potriviți, 2 cartofi albi potriviți, 2 roșii (sau 1/2 cutie roșii în suc propriu), 1 ceapă mare, 1 țelină potrivită, 1 pătrunjel rădăcină, 1 păstârnac, 1 ardei gras, 1 fir de praz, fasole galbenă (o mână), 200 ml smântână pentru gătit, 2 gălbenușuri, 1 lămâie, 1 legătură de leuștean, frunze de ceapă verde, 50 g unt, sare după gust
Citeste si: Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Sărmăluțe în foi de viță cu mămăliguță
Compozitie sarmale: 1kg pulpa de porc, tocata, 150 g orez cu bob rotund, 2 morcovi potriviti, 4 cepe, 2 oua, 1 legatura patrunjel verde, 1/2 legatura marar verde, piper si sare, 3 lg pasta de tomate, 60 ml ulei, 100 buc foi de vita
Pentru servit: 200ml smantana
Se pune uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare, se adaugă ceapă tocată mărunt și morcovul ras prin răzătoare. Se presară o linguriță de sare și se călește preț de 3-4 min țin în care legumele se înmoaie ușor. Se adaugă pastă de tomate și se amestecă până la incorporare. Peste compoziția de legume se adaugă orezul spălat și scurs bine, se amestecă și se mai lasă la foc mic timp de 1 min până ce orezul absoarbe lichidul lăsat de legume.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Se da deoparte și se lasă să se răcească. Într-un castron încăpător se pune carnea de porc tocată. Dacă nu aveți o problemă cu grăsimea, puteți pune alături de pulpă de porc și cam 150 g carne grasă. Se adaugă compoziția de orez și legume, ouăle, verdeață tocată mărunt, sare și piper după gust și se amestecă până la omogenizare.
Ca sa poti modela sarmalute de aceiasi marime trebuie sa folosesti frunze potrivite si compozitia sa fie destul de ferma. Se aleg frunze de vie cam de aceiasi marime, de preferat cele de la varful vitei de vie fiindca sunt tinere, fragede si moi la atingere.
Se oparesc in apa fierbinte cu sare cam 1-2 min, pana ce frunzele isi schimba culoare si devin maleabile. Nu le tineti mai mult in apa fierbinte fiindca riscati sa se rupa la impachetat. Dupa ce au fost oparite se lasa sa se raceasca inainte de a fi folosite.
Daca sunt mici se poate folosi o frunza intreaga pentru o sarmaluta, daca sunt mai mari se impart in doua exact pe nervura principala.
Se pune frunza de vita in palma cu partea lucioasa catre palma. La capatul dinspre brat se aseaza putina compozitie lasand putin spatiu pe laterale apoi se ruleaza spre varful palmei. Cu degetul aratator se introduc marginile laterale incat sa se sigileze bine capetele sarmalei, scrie bucatareselevesele.ro.
Pască cu brânză și stafide
Ingrediente: aluatul
- 200 g făină tip 000
- 2 gălbenușuri
- 70 ml lapte la temperatura camerei
- 20 g unt 82% grăsime topit și răcit
- 40 g zahăr
- 3 g drojdie uscată (am avut de la Dr Oetker)
- un praf de sare
- 1/2 linguriță coajă de lămâie
umplutura
- 150 g brânză de vaci grasă, bine scursă
- 80 g zahăr
- 2 ouă
- 40 g stafide
- 1/2 esență de rom sau vanilie pentru stafide
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
în plus
- 1 gălbenuș pentru uns deasupra
Instrucțiuni de preparare:
aluat
-
Bateți gălbenușurile împreună cu zahărul și laptele apoi adăugați sarea și coaja de lămâie, scrie Bucate-aromate.ro
-
Cerneți făina într-un bol încăpător, puneți și drojdia uscată peste ea și turnați componentele lichide de mai sus.
-
Începeți să frământați aluatul cu mâna sau la robot. Încorporați untul topit și răcit în aluat, turnând puțin câte puțin și frământând continuu să se încorporeze bine înainte de a turna din nou.
-
Lăsați aluatul la dospit la cald, pana își dublează volumul (cam 30 de minute, poate puțin mai mult).
-
Când aluatul este dospit, îl răsturnați pe blatul de lucru presărat cu făină și îl împărțiți în 2 părți egale.
-
O parte o întindeți în formă de cerc de dimensiunea tăvii și o așezați în formă, peste hârtia de copt.
-
Partea rămasă o împărțiți din nou în 2 părți. Una din ele, împărțită din nou în două, va deveni sfoara pe care o așezați pe margine. Lăsați forma deoparte, acoperită cu un prosop ca să nu se usuce.
-
Împărțiți și ultima bucată de aluat în două și modelați crucea așa cum vedeți în fotografii. Crucea trebuie să fie mai subțire, mai fină pentru că va crește la copt și nu vrem să acopere toată umplutura. Păstrați crucea deoparte, acoperită cu un prosop cât timp vă ocupați de umplutură.
umplutura, asamblare și coacere
-
Lăsați stafidele la hidratat în apă caldă în care ați pus 1/2 de esența de rom sau vanilie, pentru cel puțin 30 de minute.
-
Amestecați toate ingredientele din listă și omogenizați.
-
Turnați umplutura în tava pregătită cu aluatul de la bază și sfoara de jur împrejur. Peste umplutură puneți crucea din aluat. Vezi nota de mai jos!!
-
Ungeți pasca cu ou bătut, atât aluatul cât și umplutura.
-
Cuptorul trebuie să fie preîncins la 180 de grade. Coaceți pasca pentru 20 min la 180 de grade și apoi încă 25 de minute la 170. Verificați cu o scobitoare să fie aluatul bine copt și umplutura închegată.
-
Lăsați pasca să se răcească în formă, abia apoi o mutați pe un platou.
-
Feliați pasca numai după ce s-a răcit.