Mesaje pentru Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare: Urări şi imagini pentru Facebook!
Mesaje pentru Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Vă prezentăm o serie de urări frumoase pentru cele două zile de sărbătoare!
Mesaje Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Iată ce mesaje și urări poți trimite în Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare!
Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi din pătimirea Domnului. Acesta a fost adus la judecată, batjocorit, răstignit, ucis și îngropat. Seara are loc Denia Prohodului când credincioșii, în frunte cu preoții, dau ocol bisericii de trei ori, iar apoi trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf).
Citeste si: Paște ”de firmă”, cu produse de lux
Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă se aprind luminile în bisericile ortodoxe și are loc slujba de Înviere. Iată care sunt tradițiile și superstițiile pentru această zi sfântă!
„Iisus Hristos i-a purtat pe toți în tăcere pentru că ne-a primit în El. Sper să îi putem întoarce la fel. Să aveți o Sfântă Vineri Mare.”
„Cu această ocazie, mă rog ca Dumnezeu să fie mereu acolo să-ți dea binecuvântările și să aibă grijă de tine. Cele mai bune urări de Vinerea Mare pentru tine”.
„Mă rog întotdeauna Domnului să te țină în grija și binecuvântarea Lui iubitoare.
Fie ca drumul tău de viață să strălucească ca o stea. Sunt mereu alături de tine la fiecare pas al vieții tale. Binecuvântată Vineri Mare”.Citeste si: Rețete delicioase cu carne de miel pe care să le încerci de Paște
„Dumnezeu să vă dea milă, iertare și iubire în viața voastră pentru a face din ea o viață frumoasă... Vă doresc o foarte binecuvântată Vineri Mare”
„Vinerea Mare să aducă pace și prosperitate în propria ta viață. Fie ca Duhul Sfânt scut te de orice amenințare. Domnul îți luminează drumul acum și mereu.”
„Sâmbăta Mare să ne fie tuturor o zi a gândului curat, a faptei fără de păcat. Dumnezeu să ne binecuvânteze!”
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„În Sâmbăta Mare, Doamne ajută-ne, iartă-ne și dă-ne sănătate la toți. Amin!”
„În Sâmbăta Mare, Dumnezeu să vă binecuvânteze cu Pacea, Iubirea și Bucuria Sa!”
Citeste si: VIDEO- Cumpărături pentru Paște în târgurile tradiționale. Vezi care sunt prețurile
„Azi, în Sâmbăta Mare să ne rugăm si să aprindem o lumânare pentru cei care nu se mai află printre noi.”
„Sâmbăta Mare să vă aducă noroc, sănătate și liniște!”
În Vinerea Mare, potrivit tradiției populare, sunt interzise mâncărurile la cuptor, iar în dimineața acestei zile, chiar înainte de răsăritul soarelui se spune că este bine să alergăm desculți prin rouă sau prin ape curgătoare pentru a fi sănătoși întregul an.
Un alt obicei din Vinerea Mare este legat de pomenirea celor morţi. Oamenii împart căni, tradiţia vorbeste despre Cănile din Joia Mare, pe care le dau peste mormânt celui care le primeşte. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumânare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se întorc acasă.
Citeste si: Mesaje pentru Joia Mare 2022: Urări frumoase pentru postul Paştelui!
În Vinerea Mare nu este bine să se mănânce urzici sau să se bea oțet. Când a fost răstignit pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet când a cerut să bea apă.
În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii, se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului. Credincioşii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă.
Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor, așa cum mai este cunoscută această zi, este cinstită în mod tradițional prin participarea la Prohodul Domnului, slujbă ce se ține în toate bisericile creștine în această seară.
Potrivit tradiției, în dimineața Sâmbetei Mari, copiii și adulții merg îmbrăcați în haine noi la biserică pentru a se spovedi și pentru a se împărtăși.
Seara, în toate bisericile ortodoxe, are loc slujba de Înviere. Fiecare gospodină trebuie să aducă un coș plin cu preparate care vor fi sfințite, la sfârșitul slujbei acestea vor fi împărțite persoanelor nevoiașe.
La miezul nopții, preoții cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „veniți sa luați Lumină!”. Credincioșii aprind lumânări si transmit mai departe până când toți cei prezenți au lumânările aprinse.
Citeste si: Tradiții și superstiții în Vinerea Mare. Este zi de post negru
Tradiția spune că după ce au luat lumină credincioșii trebuie să meargă la mormintele celor trecuți în neființă pentru a le spune și lor astfel că a venit Învierea Domnului.
Se spune că lumânarea de la Înviere nu trebuie stinsă până acasă, unde creștinii trebuie să înconjoare casa de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele.
Resturile de la lumânările de la Înviere trebuie păstrate cu credință de către oameni pentru că în vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor dacă sunt aprinse și prin rugăciune.
Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”. Acestea sunt valabile timp de 40 de zile după Paște până la sărbătoarea Înălțării Domnului. Urările trebuie spuse și în momentul ciocnirii ouălor.
Citeste si: Tradiții și superstiții în Vinerea Mare. Este zi de post negru