Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Armatei Române: „Militarii români sunt elemente-cheie în menţinerea posturii de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre”
Klaus Iohannis a declarat că militarii români fac în continuare din armată un autentic ambasador al României pe plan internaţional. De asemenea, șeful statului a spus că Ministerul Apărării va primi 2,5% din PIB din 2023.
Prezent la unul dintre evenimentele cu ocazia Zilei Armatei Române, președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații cu privire la rolul și importanța Armatei Române.
„În arhitectura constituţională, Armata României are rolul esenţial de a garanta independenţa, suveranitatea, unitatea statului şi integritatea teritorială a ţării. Cu devotament şi profesionalism, militarii noştri continuă să facă din armată un autentic ambasador al ţării noastre pe plan internaţional, contribuind din plin la consolidarea relevanţei strategice şi a profilului României la nivel global", a declarat Klaus Iohannis.
Situația din Europa prin ochii lui Klaus Iohannis: „o criză fără precedent”
Referitor la situația de la nivelul Europei, șeful statului a precizat că este vorba despre „o criză fără precedent”.
„ Pacea şi întregul climat de securitate la nivel global sunt ameninţate de conflicte regionale, cu potenţial de agravare. Europa se confruntă cu o criză fără precedent, după cel de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare ca urmare a agresiunii militare brutale şi ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist şocant
şi reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung”, a spus Iohannis.
Referitor la contextul actual, Klaus Iohannis a spus că rolul armatei este unul important: „este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securităţii naţionale şi a apărării colective pe Flancul Estic al NATO”.
„Militarii români, alături de aliaţii prezenţi pe teritoriul ţării noastre, cărora le mulţumesc şi cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menţinerea posturii de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică pentru spaţiul euroatlantic", a completat Klaus Iohannis.
Ministerul Apărării va primi 2,5% din PIB din 2023. Oficialii spun că această modificare va permite un proces de modernizare și înlocuire cu echipamente noi atât de apărare cât și de protecție a angajaților MApN.
"Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puţin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forţelor armate. Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente şi de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multirol, sisteme şi echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum şi echipamente de protecţie individuală şi colectivă", a spus Iohannis.