In articol:
Pentru majoritatea copiilor, actul de a merge e ceva ce se învaţă, ceva la fel de natural şi de firesc ca respiratul. În cazul micului David Luca, un puşti de doar opt ani, bolnav de hipotonie, acest act simplu ţine de zona performanţei, o performanţă imposibilă fără ajutorul generos al semenilor.
Luptăm pentru ca David Luca să aibă o viață normală
David Luca s-a născut cu jumătate din glanda tiroida (hipotiroidism) și microdeleție cromozom 14, fapt ce i-a cauzat o hipotonie severă musculară ce încetinește dezvoltarea aparatului locomotor, pe scurt, nu poate merge singur. Medicii i-au dat șanse mari de a merge, numai urmând terapiile intensive pe termen lung.
David este aproape zilnic la terapii de recuperare pentru a reuși să-și păstreze echilibrul, să nu mai cadă și să nu se mai lovească, terapii care l-au adus din situația în care nu putea să-și susțină capul și nici să stea în șezut, până la nivelul de a face pași ținut de mânuță.
Costurile acestor terapii sunt în valoare de 17.000-18.000 lei pe lună și constau în următoarele terapii: Kinetoterapie, Mecanoterapie, Balance-suit, Logopedie, Vojita, Hipoterapie, Masaj, Hidroterapie, Psiho-Terapie ocupațională, Cuevas Medek.
Starea de sănătate a lui David, nevoia ca el să urmeze terapii intensive zilnice, a făcut-o pe mama lui David Luca să se dedice în totalitate însănătoșirii copilului, a însemnat o navetă fără de sfârșit între București- Centrul de Recuperare N. Robanescu și mai multe centre de recuperare din țară: Alba Iulia-Centrul de Recuperare Maria Beatrice, Cluj Napoca-Medex, Oradea-Fundaţia Mihai Nesu, Timişoara-Centrul de Recuperare Marisa, centre unde băiețelul a făcut şi face, în spitale de stat sau în clinici private, terapii asistate prin care specialiștii speră să-i redea mersul furat de maladie.
Kinetoterapia, mecanoterapia, balance-suite, hipoterapia, terapia ocupațională, masajele şi hidroterapia sunt <<armele>> terapeuților, exerciții adunate în mii de ore care până acum au ținut aprinsă speranța că David Luca va putea păși singur pe picioarele lui.
Toate acestea îi pot reda mersul lui David Luca, un element-cheie în această luptă acerbă, care stimulează percepția, îmbunătățește echilibrul și coordonarea, crește forța musculară, mobilitatea articulațiilor și reglează tonusul muscular.
Șansele de a merge ar fi mult mai mari dacă ar urma aceste terapii la centrele specializate. Viața pentru un copil cu dizabilități, așa cum este David, nu este ușoară din punct de vedere financiar. Procedurile sunt extrem de costisitoare. Întotdeauna, eforturile financiare au fost peste puterile noastre. Noi nu avem cum să respectăm indicațiile doctorilor, ne este imposibil din punct de vedere pecuniar. De aceea, îi rugăm pe toți oamenii cu suflet să fie alături de David Luca, pentru a cei 216000 lei (18000 lei/luna*12 luni) necesari pentru a putea merge la terapii încă un an.
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Suplimentar terapiilor de mai sus, lui David i-au fost recomandate noi terapii:
- cu delfini la un interval de 3 luni, timp de 2-3 ani. Acestea îl vor ajuta pe David în comunicarea verbala şi nonverbală, interacţiunea socială, reducerea deficitului de atenţie, eliminarea stereotipiilor şi reducerea comportamentelor negative. Terapiile cu delfini pot fi efectuate în Turcia- Kemer- Dolphin Therapy Land, iar o sesiune de 10 ședințe costă 3850 euro~19250 lei (anexe 2 facturi proforma anexate), la care se adaugă costurile aferente cazării 2600 euro și transportul cu avionul (aproximativ 940 euro);
- NAPA Centre Londra unde se recomandă 3-4 sesiuni/an a câte 3 săptămâni intensive, 4 ore/zi constând în: 1 oră kineto, 1 oră terapie ocupațională, 1 oră DMI (Cuevas Medek), 1 oră terapie spaider, al căror cost este de 7500 lire~43256 lei.
În măsura în care putem să colectăm fondurile necesare, David va beneficia de terapiile posibile astfel încât să poată deveni un copil cât mai aproape de ceilalți de vârsta lui.
David are nevoie de terapiile expuse mai sus pentru o perioadă lungă de timp, iar costurile sunt deja foarte împovărătoare pentru familia sa, dar împreună îl putem ajuta.
Cum îl putem ajuta pe David?
❗ Prin redirecționarea impozitul pe profit/venit aveți la dispozitie declarația 177 cu termen depunere 25.06.2024. Vă rugăm, puteți completa și depune online acest formular 177 în favoarea ASOCIAȚIEI HYPOTONIC KIDS RESCUE, CIF 39179930, COD IBAN: RO11 RNB 0070 1588 3322 0001, Adresa: str.sg.Latea Gheorghe, nr.17, Bl.C60, Sc.A, Et.8 Ap.52, sect.6, București, cod poștal: 061664, iar ANAF va redirecționa pana la 20% din impozitul pe care l-ați achitat deja pentru 2023.
Formularul 177- Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (OPANAF 1679/2022).
Durată de completare: 4 minute şi 30 de secunde.
Motivul colectării informației: Redirecţionarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat.
Citeste si: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025- kfetele.ro
Citeste si: Care este, de fapt, relația dintre Lavinia Pîrva și Andreea Bălan: "Mi-e colegă, dar..."- radioimpuls.ro
❗ Prin contract de sponsorizare, PENTRU FIRME/ COMPANII- 20%, sumă deductibilă din impozitul pe profit/venit;
❗ Prin virament, depunere sau donatii- RON in contul Asociatiei Hypotonic Kids Rescue
Titular cont: Asociația Hypotonic Kids Rescue
CIF: 39179930
Cont BCR, IBAN: RO11 RNCB 0070 1588 3322 0001
❗ Prin contract de mandat/donatie- depunere sau virament în contul mamei copilului: DOROJAN ROXANA FLORENTINA, tel: 0770269583
Titular cont: Dorojan Roxana Florentina
IBAN: RO28INGB0000999907413341