ANPC a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a încheiat cercetarea de fond, începută în urmă cu mai bine de două luni, realizată ca urmare a numărului însemnat de reclamaţii referitoare la serviciile oferite de Blue Air Aviation SA, sosite la Autoritate din toată ţara, dar şi din ţările Uniunii Europene.
Urmează să primească sancțiuni financiare
Cuantumul amenzii urmează să fie stabilit ulterior, conform prevederilor transpunerii în legislația națională a Directivei europene Omnibis, în urma publicării în Monitorul Oficial a procedurii care se aplică în acest caz.
Deși au fost realizate mai multe verificări, în anii 2021 și 2022, în urma cărora s-au constatat nereguli similare, iar operatorul aviatic a fost avertizat, consiliat și i s-au interzis practicile comerciale incorecte de la acel moment, acesta a recidivat.
Citeste si: Aeronava care a survolat cerul mai multor țări NATO, printre care și România, a fost vândut săptămâna trecută: „Au venit 3 oameni, cu unul am vorbit în rusă”
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Horia Constantinescu, președintele instituției, anunță sancțiuni financiare pentru Blue Air, însă demersul nu este finalizat, deoarece mai trebuie transpuse în legislație o serie de prevederi ale unei directive europene.
Citeste si: O companie aeriană le cere pasagerilor sud-africani să-şi dovedească naţionalitatea înainte de a călători
"A venit momentul să primească, de această dată, compania aeriană un bilet din partea Autorităţii noastre, oferindu-le acestora posibilitatea de a contribui la bugetul de stat într-o măsură egală cu cea prin care ei au înţeles să oblige consumatorii să participe la finanţele companiei, fără ca aceştia să-şi dea acordul.
În schimbul acestei contribuţii, ce va fi substanţială, noi le vom oferi un cazier comercial. Iar, exact după modelul activităţii companiei aeriene, nici noi nu o să le dăm banii înapoi şi ei vor avea posibilitatea păstrării cazierului”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
Când va fi stabilită amenda
ANPC a precizat că de derularea controlului s-a ocupat o echipă formată din trei comisari ai Autorităţii, la această acţiune adăugându-se şi contribuţia Centrului European al Consumatorilor România.
Această instituţie a instrumentat sesizărilor transfrontaliere ale consumatorilor, a centralizat reclamaţiile, pe aceeaşi temă, sosite din afara graniţelor ţării.
Citeste si: În această vară, călătoriile vor reprezenta o adevărată provocare. Care este motivul haosului din transporturi
"În acest moment, demersul nu este pe deplin terminat, ANPC aşteptând publicarea în Monitorul Oficial a comisiei pentru stabilirea cuantumului amenzii ce va fi aplicată operatorului economic.
Dat fiind că ne aflăm în plin sezon al vacanţelor şi că orice neregulă în funcţionarea unei companii de importanţa unui operator aviatic, poate afecta un număr important de consumatori, vom reveni cu amănunte referitoare la acest caz, în raport cu evoluţia sa”, se mai arată în comunicatul ANPC.
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro
Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro
Citeste si: Evaluarea Națională 2022. Subiectele și baremul de corectare EDU.RO la Matematică. Cel mai dificil subiect
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.