Școlile trec încet-încet în online, pe măsură ce valul 5 al pandemiei depășește noi recorduri de infectări. Ministerul Educației a publicat vineri un document centralizat cu Analiza modului de funcționare a unităților de învățământ și conexe la data de 28 ianuarie 2022, conform raportărilor inspectoratelor școlare județene.

Citeste si: Școlile dintr-un județ ar putea trece online de săptămâna viitoare. Anunțul făcut de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Potrivit Edu.ro, vineri, 28 ianuarie 2022, la nivel național,  108  unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri (0,61% din numărul total) și  3.576  de clase/grupe (2,6% din numărul total) funcționează în sistem online.

Elevii cer trecerea cursurilor în online

Elevii cer schimbarea regulilor de funcţionare a şcolilor, iar profesorii vor măcar două săptămâni de şcoală online. Ministerul Educaţiei aşteaptă reguli noi de la Ministerul Sănătăţii. 

Citeste si: Anamaria Prodan, alături de Ciprian Marica în Dubai: „Îl iubesc, e numărul unu!”

Elevii și părinții cer suspendarea claselor la un caz apărut în colectiv, nu la trei, cum spune noua lege sau revenirea la regulile din valul pandemic anterior.

"Este un prag cinic din punctul nostru de vedere, vorbim despre o situaţie când colegul de bancă ar trebui să vină în continuare la şcoală chiar dacă colegul de lângă el este pozitiv", este de părere Robert Avram, din Consiliul

Elevilor.

Un număr de 5.660.000 de teste COVID vor ajunge în şcoli în acest weekend, până la începutul săptămânii viitoare, a declarat, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Aproape 27.000 de elevi, pozitivi COVID-19. Se cere trecerea școlilor în online 

La momentul raportării, situația epidemiologică se prezintă astfel:

  • 26.974  de elevi/preșcolari (0,93% din numărul total) sunt pozitivi Covid-19

  • 7.307  persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar (2,7% din numărul total) sunt pozitive Covid-19.

Citeste si: Câți copii cu vârstele cuprinse între 5 și 11 ani s-au vaccinat împotriva COVID-19 în prima zi de campanie în România

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că până săptămâna viitoare vom ajunge la 50.000 de cazuri pe zi și ar fi oportună trecerea școlilor în online.

"Mai avem cu certitudine o perioadă de creștere săptămâna viitoare, când vom vedea probabil încă o dublare a numărului de cazuri, vom vedea probabil peste 50.000 de cazuri pe zi până la sfârșitul săptămânii viitoare și abia peste două săptămâni ne putem aștepta la acel vârf", a declarat Octavian Jurma.

Citeste si: O nouă variantă derivată din Omicron circulă în Europa

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Situația elevilor infectați cu Covid la nivel național:

Ce se întâmplă cu școlile de luni, 31 ianuarie

Școlile dintr-un județ al României ar putea trece online de săptămâna viitoare, în condițiile în care rata de ocupare a paturilor de spital se apropie de 75%.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat, în debutul ședinței de guvern de joi, că  este posibil ca numărul de infectări zilnice să depășească pragul de 40.000 săptămâna viitoare, iar presiunea pe sistemul sanitar este tot mai mare.

Citeste si:  Raed Arafat: Este posibil să depășim 1.000 de pacienți la ATI săptămâna viitoare

Școlile vor trece online într-un județ din România. "Săptămâna viitoare va exista o noua creștere spectaculoasă. Adică cifrele cu 4 în față nu sunt excluse pentru această perioadă",  a explicat Alexandru Rafila în cadrul ședinței de guvern, el precizând că trendul ascendent al îmbolnăvirilor este estimat până în 10 februarie cel puțin.

Citeste si: Vacanţa de Paşte 2022: Când intră elevii în vacanţa de primăvară?

Rafila: Va fi luată prima decizie de trecere în online a școlilor

Școli online în România.  Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mai spus că în anumite județe sistemul de sănătate "dă semne de blocare".

Județul Cluj va fi, probabil, primul în care sistemul de învățământ va trece în online. 

Școli online în România.  Județul cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID-19, respectiv 68%, este Cluj, iar dacă săptămâna viitoare se va ajunge la capacitatea de 75%, atunci va fi luată prima decizie de trecere în online a școlilor, a declarat Alexandru Rafila.

Școli online în România.  Potrivit ministrului Sănătății, la nivel național, în secțiile ATI rata de ocupare a paturilor este de sub 40%, dar există și județe unde sunt probleme și este posibil ca de săptămâna viitoare să fie făcute transferuri de pacienți.

Citeste si:  Focar de COVID-19 depistat la Spitalul Municipal Ploieşti. Un focar de infecție a fost descoperit şi într-un centru pentru vârstnici din oraş

Când trec toate școlile dintr-un județ în online 

Autoritățile au decis la începutul valului 5-Omicron, printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, ca principalul criteriu al închiderii școlilor dintr-un județ să fie   gradul de ocupare a paturilor cu pacienți COVID din spitale.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Justin Baldoni îi dă în judecată pe Blake Lively și Ryan Reynolds. Despăgubiri uriașe pe care regizorul le cere de la cei doi soți- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Pragul impus pentru trecerea în online este 75% grad de ocupare al paturilor de spital din județul respectiv.

Citeste si:   Alexandru Rafila: „Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi, cel mai mare număr de la începutul pandemiei”

Gradul de ocupare a spitalelor COVID pe județe, conform unei centralizări a Ministerului Sănătății, poate fi văzut AICI

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu: 5,6 milioane teste ajung în școli

Un număr de 5.660.000 de teste COVID vor ajunge în şcoli în acest weekend, până la începutul săptămânii viitoare, a declarat, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"Având în vedere evoluţia epidemiologică şi importanţa respectării regulilor sanitare alături de testarea responsabilă, 5.660.000 de teste vor ajunge în şcoli în acest weekend, până la începutul săptămânii viitoare. 5.000.000 de măşti de protecţie au ajuns deja în şcoli. De asemenea, după cele 10,54 milioane teste livrate în şcoli săptămâna trecută, în cursul acestei săptămâni au mai ajuns în şcoli şi grădiniţe încă 2,3 milioane teste", a declarat vineri ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a adăugat că, la acest moment, "în toate unităţile de învăţământ sunt asigurate stocuri" pentru testările programate în prima decadă a lunii februarie.

"Fac un apel încă odată la respectarea strictă a regulilor sanitare şi raportarea responsabilă a rezultatelor testelor, astfel încât procesul educaţional derulat în condiţii de securitate sanitară să fie afectat cât mai puţin posibil", a mai spus ministrul Educaţiei.

Regulile de trecere în online ar putea fi schimbate din nou

Ministerul Educaţiei spune că aşteaptă semnale din partea ministrului Sănătăţii pentru a putea schimba regulile.

"O să stabilim de comun acord o întâlnire cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, eventual INSP pentru a discuta", spune Florin Lixandru, secretar de stat MEN.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si